Költekezés a következő kormány kontójára

Tõkéczki László
2005. 04. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenhonnan jönnek a hírek arról, hogy a jelenlegi magyarországi kormányzat, amelynek klientúraépítésen kívül legfeljebb máshonnan átvett kommunikációs trükkökre futja, előre el akarja költeni a következő kormányzat pénzét is. Egyrészt jobbára csak a haverok zsebe számára értelmes, a magyar társadalomnak értelmetlen, hoszszú távú kötelezettségeket vállal (lásd a PPP-kollégiumépítést). Másrészt gyorsan és gátlástalanul felszámolja a még meglévő közösségi vagyont. Harmadrészt, s ez is elképesztően súlyos következményekkel jár, kíméletlenül eladósítja az országot.
Tehát a volt kommunisták újra megtalálták a módszert a magyar társadalom zömének leigázásához. Ez régen a mindent államosító s tulajdontalanságba taszító világforradalom volt, most pedig a legkorszerűbb és tudományos, korlátlanul globális világpiac. Ahol természetesen csak nekik, a helyileg uralkodó kiszolgálóknak van szerepük, honfitársaik labdába sem rúghatnak.
Csodálatos fajta a magyarországi baloldal. Egyszerűen nem létezhet olyan nemzetközi divat, trend, amit ők ne tudnának és akarnának folyton kiszolgálni, ha azoknak számukra hatalmi előnyei vannak. Wilsonizmus, kommunizmus, eugenika, szociológia, neoliberalizmus, kozmopolitizmus, anarchia – mindegy. Lényeg, hogy azoknak jegyében ne csak uralkodni lehessen, hanem a saját népük múltját, tisztességét, értékeit is gyalázni, törpíteni lehessen.
Az idegen példák iránti rajongás persze sohasem önzetlen. Utánozni azért kell, hogy a nyugati körülményektől igen eltérő létfeltételek között élő népük természetes többségi reflexeit le lehessen nyomni, jogosultan lehessen elmaradottságként kárhoztatni. Abszolút helytartói reflex ez, felkínálkozás bárkinek. Nem véletlen az, hogy a népi baloldalt nemzeti öntudata miatt mindig ellenségnek tekintik modernizálóink. Pedig milyen sok muníciót szállítottak nekik! Adytól a népi írókig. A népiek nagy bűne az volt, s az a mai napig, hogy nemzeti öncélúságukban közösségi kötelmeket hangoztattak. A mai és régi magyarországi „valódi” baloldal azonban így (kollektivista internacionalizmussal) vagy úgy (individualista kozmopolitán) elveti ezt a provincializmust. A Gyurcsány-kormány milliárdosai is azt hiszik, hogy honfitársaiknak is csak ügyesnek kellett volna lenni, mint nekik, s akkor minden rendben volna. Persze így is minden rendben van.
Miért? Mert ők hatalmon vannak, és jól érzik magukat. A KISZ-ből kifejlett, előkelően neoliberális kapitalista miniszterelnök ilyenkor gondolkodóra véve a figurát, hosszú szünetet tart, a szocialista női tagozat ilyenkor valószínűleg kéjesen sikongat, s újra elkezdi csépelni a semmit. Az újra révbe értek liberalizmusa persze fennen lobog, mivel ők aztán tényleg mindent megengedhetnek maguknak – a szabadsághoz megvan a zsozsó. Senkitől nem várnak el semmit, mert ők mindent és mindenkit meg tudnak fizetni, s egyébként is üzletileg élnek, legfeljebb az ellenfelekkel/ellenségekkel szemben támasztanak etikai követelményeket. Leginkább akkor, ha azok is alkalmazzák az ő módszereiket.
A mostani kormányzati politika persze csak a magyarság zömének árt. Akik csinálják, magánvagyonuk révén biztonságban vannak. A többiek meg marják egymást a kilátástalanságban – a kevésbé informáltak meg úgyis vevők lesznek a sikeresekre. Okos dolog ezért a válságteremtés, hiszen akkor szükség lesz válságkezelőkre is. Meg adócsökkentéses, államtalan, szabadságos jelszavakat végtelen számú saját médián terjesztőkre, akik egyébként is jól öltözött úriemberek és sikeresek.
Hogy sikereik a közösség javát (a közérdekeket) szolgáló állam leépítéséből és elszegényítéséből származnak? Nos, az nem számít, mivel üzletileg történt. Botrány csak akkor van, ha valakik függetlenek akarnak lenni a piacilag erősektől. Az állam helyett most mindenkinek az erős magánvagyonoktól kell függeni. Ez a társaság pedig jórészt ugyanaz, akiktől régen mint államtól függtek az egyébként is antipatikus magyarok.
Több mint száz év baloldali katasztrófapolitikája folytatódik ma. Hatalmi csoportérdek került a közérdek helyére, egy olyan kormány, amelyet a professzionális baloldali csicskásmédia hallatlan szenvedéllyel kiszolgál, még mindig nem vált esélytelenné és szalonképtelenné. S még mondják azt, hogy a lét határozza meg a tudatot. Sajnos, pillanatnyilag a magyarság jelentős részérnek tönkretett tudata határozza meg a magyar belpolitikai létet.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.