Kamukampány

Seszták Ágnes
2005. 06. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három példa. Főszereplő Kósa Lajos, akiről a 2002-es kampányban egy bulvárlap állította, hogy a szolgálati Audijában vette igénybe egy örömlány szolgáltatásait. Eufemisztikusan így hangzik, közönségesen meg úgy, hogy Kósa Lajos polgármester k…zott. Nesze nektek, Fidesz, keresztény szavazók, családra kényes jobbosok. Aztán kiderült: semmi sem igaz, a rágalmazó csinos öszszeget fizetett, amit Kósa egy kórházi gyermekosztálynak továbbított.
A második Lévai Anikó arccsontjának széttörése. Ez is a 2002-es kampány werberi vagy gyurcsányi találmánya. Suttogó propagandának kiváló: Orbán, aki otthon dúvadként viselkedett: a sikertelen kampány miatt bekattant, és agyba-főbe verte a feleségét. Állcsontját és törött arccsontját a Kútvölgyiben drótozták össze. A pletyka szétfut, azzal megspékelve, hogy Lévai már távozott is az országból, és ügyvédje adja be a válókeresetet Ausztriából.
Willy Münzenberg, a Komintern dezinformátora csettint a sírjában: ez igen, fiúk! A hatás késik, mert Lévai Anikó hibátlan arccal megjelent a közszolgálati televízióban. Hogy mi erre a válasz? Milyen alapon ment be a miniszterelnök felesége a köztelevízióba, magáncélokra felhasználni azt? Nyilván az volt a leghangosabb, aki az interneten közölte, hogy az ő sógornője ügyelt, amikor a törött állkapcsú Lévait behozták.
A harmadik példa a Népszabadságé, Tamás Ervin számolt be róla. A MIÉP szakértői kibogarászták, hogy Sólyom László feleségével, a hajdani Baranya megyei első titkár leányával disszidált Spanyolországba. Majd dr. Nagy, az első titkár értük ment, és hazatoloncolta őket. Sólyomnak semmi bántódása nem esett, karriert futott be, de onnantól Aczél „fogott” embere volt. A Baranya megyei első titkárnak pedig emiatt lett vége. Szép életrajzi summa, a részek igazak, de az egész amúgy brutális hazugság. Sólyom valóban elvette a Baranya megyei első titkár másik lányát, lévén kettő volt neki: Erzsébet és Mária. Nem Sólyomék disszidáltak, hanem a másik házaspár, és nem toloncolták haza őket, 27 éve Spanyolországban élnek. Sólyom Lászlót tehát nem fogja és fogta Aczél György, mert nem volt miért. Ha történetesen a Népszabadság főszerkesztő-helyettese nem egy volt pécsi tudósító, akkor a nyálgép megtette volna kötelességét. Bekente volna Sólyom Lászlót.
A három példa rímel arra az állítólagos hamisítványra, ami a Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának fejlécével és Braun Róbert ex-miniszterelnöki főtanácsadó állítólagos közreműködésével jelent meg. Braun feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, cáfolva, hogy ilyen munka került volna ki a keze alól. Készséggel elismernénk, ha nem lenne a sorolt példák alapján oly ismerős a recept. Nem számít, ha a tények nem stimmelnek, nem érdekes, hogy egyetlen állítás sem igaz, de nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Orbán Viktor híveinek eltántorításához semmi sem drága, minden eszköz bevethető. A háromoldalnyi mocsokmennyiség azért készült, hogy a politikából kiábrándult, egyszerű sémákban gondolkodó magyar szavazó azonnal és anyázva reagáljon. A tervezet szerint Orbán Viktor kisstílű cigány ivadék, aki mellesleg ügynök volt, de legalábbis meggyanúsítható ebben a káoszos ügynökvilágban. Ezeken felül a példás családapa képét rombolandó erőszakos, családverő despotaként kell felmutatni, akinek múltjában komoly nőügyek is voltak. És ha igaz, akkor a jövőben is lesznek. Ha mindezen röhög a jobbos szavazó, akkor jön Orbán, a milliárdos. Igaz, hogy öt gyereket nevel egy fél családi házban, igaz, hogy a „szőlőt” el kellett adnia – az ellenfelek nagy bánatára –, hogy egy vályogház kiteljen belőle, de ez nem befolyásolja a lejáratási svungot. A „szőlőbányák”, „Orbán szőlőbirtoka” – felhívnám a figyelmet a „birtok” szóra, ami az egekbe nyomja a választó vérnyomását. Ezeket úgy lehet kommunikálni, hogy kétség ne férjen ahhoz, hogy itt egy harácsoló, tolvaj, képmutató fickóval állunk szemben, aki szőlőt, házat, nyaralót kapar magának, miközben feddhetetlenségről és puritanizmusról szónokol.
Ha a tervezet igaz, akkor 2006-ban nem kampány lesz, hanem Kill Bill szólózik – ha nem igaz, akkor valaki megírta vágyainak mocskos dokumentumát.
Egyik sem tetszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.