Szocialista rózsaünnep

Haág Zalán
2005. 06. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét nagy sikerrel rendezték meg Szeged tőszomszédságában a szőregi rózsaünnepet – eddig a hír. Ám sokak felháborodását váltotta ki, hogy a térség vezető szocialista politikusai ezt az alkalmat is kampányolásra használták fel. Van, akinek mindegy, hogy rózsa vagy szegfű, a lényeg, hogy vörös legyen – ekként összegezhetjük a múlt hét végi szőregi rendezvény tanulságait. Botka László, Szeged szocialista polgármestere, az MSZP megyei elnöke és Újhelyi István, az MSZP alelnöke, a térség országgyűlési képviselője – nem tudni, milyen forrásból – egyaránt két-két millió forinttal támogatta a VII. Szőregi rózsaünnepet. Az örömteli hírt a szegedi közgyűlés múlt pénteki ülésén is bejelentették, s ezt a szegedi városi televízió is egyenes adásban közvetítette. – Ezért az összegért cserébe viszont a rózsafesztivál számos programja pártkampánnyá silányult – mondja Bodó Imre, a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes képviselője. Újhelyi István ugyanakkor egy éve még másért fizethetett. A baloldali politikus, mint megírtuk, szűkebb pátriájában, Szőregen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a kertjében található halastóból kikotort, hulladéknak minősülő iszapot a szomszédos erdőbe túratta, így szennyezve a környezetet, amiért az illetékes erdészeti felügyelet meg is bírságolta. Most viszont vágottrózsa-kiállítást nyithatott meg, míg Botka a rózsakirálynő-koronázás után rózsalovagot avatott, s mindketten szerepeltek a fesztivált népszerűsítő brosúrában, ahol magasztos stílusban külön oldalon köszöntötték a szőregieket és a rendezvény vendégeit. Bodó Imre szerint azonban az érintetteknek sajnos nincs okuk az ünneplésre: – A rózsafesztivál elsősorban a több ezer rózsatermesztő ünnepe. Ám épp ők kerültek és kerülnek nehezebb helyzetbe: az energiaárak emelkedése egyre inkább ellehetetleníti tevékenységüket, s hiába nyilvánították a szőregi rózsát hungaricummá, a termesztőknek meg kell küzdeniük az EU-n belüli kíméletlen piaci versennyel. Így ha a feltehetőleg több tíz millió forintos költségvetésű szőregi rózsaünnep jövője biztosnak látszik is, a helyi rózsatermesztésé bizonytalanabb, mint valaha – sorolja a gondokat az ellenzéki politikus.
A rózsaünnep ezzel együtt sikerrel zárult. Noha számos valóban színvonalas kulturális program is várta az érdeklődőket, sajnos olyan rendezvények is terítékre kerültek, mint a szombat este fénypontjának szánt koncert: ekkor Lagzi Lajcsi és „sztárvendégei” szórakoztatták a közönséget és a térség szocialista politikusait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.