Étkezés előtt figyelmesen elolvasandó!

Ludwig Emil
2005. 07. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olykor elhagyja civilizált lakóhelyét a városi ember, és beveszi magát a természetbe. Magával visz néhány holmit, hogy azért meglegyen a kellő komfortja, gondoskodik a szükséges ételéről-italáról. A kirándulás célpontjához legközebb eső falu boltjában vásárol néhány strapabíró, nem romlandó élelmiszert: konzervet, sajtot, kenyérféleséget, italt és némi édességet, a kitartó gyaloglás leendő jutalmául. Mikor azután elérkezik az evés ideje, előkerülnek a hátizsákból a különböző finomságok, s kezdődik a jól megérdemelt lakoma.
Az első fogás a bevált sertésmájkrém. A hagyományos, 55 milliméter átmérőjű – a gépágyúlőszerrel azonos kaliberű – pléhdoboz oldalán olvasható a termék összetétele: sertésmáj 25 százalék, ivóvíz, szalonna, sertésbőr, szójaliszt, sertéshúspép, vöröshagyma, búzaliszt, étkezési só, fűszerek, tartósítószer: E250. Mi minden belefér ebbe a kis dobozba! Talán csak a névadó májból tűnik kevéskének az a másfél dekányi porció. De lássuk a következő konzervet, amely az étvágygerjesztő szárnyas- májaskrém névre hallgat. Készült: ivóvíz, baromfibőr, szalonna, baromfimáj, szójaliszt, búzaliszt, baromfizsiradék, vöröshagyma, étkezési só, fűszerek és az elmaradhatatlan E250-es tartósítószer. Bár a nem éppen makulátlan hírű Szegedi Paprika Rt. terméke, megnyugodhatunk, mert a gyártó „minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági rendszert működtet”, piros- paprika nincs benne, és a doboz fedelén olvashatóan 2008. júniusig garantáltan fogyasztható. Vagy tovább is.
Ezután a sajt következik. Barátom, a medvesajt, a többféle ízesítésű közül ezúttal a sokat sejtető sonkás változat. (Létezik még kolbászos, szalámis, csípős paprikás is.) Tartalma: víz, sajt, vaj, tejfehérje, sonka (5 százalék), tejpor, emulgeálósók, módosított keményítő, savanyúságot szabályozó anyag, E320, aroma, konyhasó. A dobozon ott látható a „Kiváló magyar termék” emblémája, nem akarok piszkálódni, de miért kell külön belerakni a tejport, a tejfehérjét meg a sajtot? Nem egyszerűbb tejből sajtot érlelni? (Kiszámítottam, hogy a 17,5 grammos cikkelyben 0,8 gramm sonka van.)
Negyedik fogásként egy Danone Activia gyümölcsös „joghurt” kerül sorra. „Élőflórás, probiotikus” – áll a tarka műanyag pohárkán, amely állítás valóságtartalmával ugyan van egy kis probléma, legalábbis a fogyasztóvédelem nemrég közölt vizsgálati eredményei szerint. A valóságos tartalom: tej, aszaltszilva-készítmény 12 százalék, víz, cukor, sűrítők, módosított keményítő, pektinaroma, étkezési citromsav, sovány tejpor, élő (?) joghurtkultúra: Bifidus Essensis, több mint tíz százalék poharanként. Fejedelmi étek.
Na, igyunk valamit erre a sok finomságra! „Bodza” névre keresztelt szénsavas üdítőitalt vettünk, újdonság, „hazai igényekre fejlesztve”. Összetevői: víz, fruktóz-glukózszörp, szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, antioxidáns: aszkorbinsav, aroma, színezék: karamell, E150d, stabilizátorok: E450, E445. Van benne minden, mint a búcsúban, csak a bodzának nem lelni nyomát. Lehet, hogy a hazai „igényeknek” megfelel, azonban erről eszembe jut egy régi, tapasztalt külföldi barátom, aki azt mondta egyszer: „Ha vegyszerekre van szükségem, akkor a háztartási boltba megyek, nem a közértbe.”
Végül, megjutalmazván magam a kitartásért a hegymenetben meg a pompás menü elköltésében, jöhet egy kis csoki. A jó öreg Tibi, most snack mutációban. „Különleges tejcsokoládé”: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, savópor, emulgálószer, szójalecitin, természetazonos aroma, búzaliszt, növényi zsír, szójaliszt, só, búzakorpa, szódabikarbóna és – a gyakorlatilag csak bélyegnagyítóval elolvasható hosszú felsorolás végén – nyomokban mogyorót, földimogyorót tartalmazhat. Hat…
Egy mondás szerint abból vagyunk, amit megeszünk-megiszunk. Nem árt tehát megfontolni, hogy mire adjuk ki a pénzünket, amikor „élemiszert” vásárolunk. A legtöbbre szerencsére rá van írva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.