H. J. olvasói levele a Népszabadságban

Németh György
2005. 07. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 86 éves H. J. összeszedegette nyugdíjszelvényeit és számláit, és elkezdett számolni. Táblázatokat fabrikált, hogy meg tudja állapítani, 1990 óta melyik kormánytól mit kapott. A tanulságos paksamétát beküldte szerkesztőségünkbe – ezzel a szöveggel csalogatja a Népszabadság július 16-i számának címoldala a lap ötödik oldalára a T. Olvasót. Az ötödik oldal több mint felét a tanulságos paksaméta tartalma foglalja Dokumentum felcím alatt, s hogy ez kiérdemelhető legyen, színes fakszimile is mellékelve vagyon, rajta H. J. öreges kéziratának bizonnyal eleje, a közölt rész A kormányok és a nyugdíjasok címmel kezdődik, s a közreadó (esetleg ügyeletes szerkesztő vagy a képszerkesztő) a „Munkásmozgalmi tevékenységem elismeréseként a” mondatkezdet után találta elérkezettnek végét vetni.
Első kérdés: dokumentum az, ha egy olvasó levelet ír a lapnak? Nos, nem, az olvasói levél. Ha viszont olvasói levél, akkor az olvasói levelek között kellene közölni. Az olvasói levél határozottan szubjektív műfaj, írója véleményt nyilvánít, s mivel a napilapok olvasói levél rovata amolyan dühöngő (tisztelet a kivételnek), olvastán általában nem az adott tárggyal kapcsolatos tudásunk mélyül, hanem az indulatok, csőlátások, butaságok stb. kertjében kalandozunk kedvünkre. A Népszabadság ezt a feelinget kívánta elkerülni az olvasói levél dokumentummá minősítésével. A dokumentum ugyanis mindig „igaz”, hacsak nem hamisítvány, s ez független attól, hogy mi áll benne. Még tárgyi tévedései is „igazak” – mert a dokumentum szempontjából irreleváns, hogy mekkora a benne szereplő adatok, tények stb. igazságtartalma. Bár a kérdésben laikus kívülálló vagyok, nyakamba a rozsdás bökőt, ha ezzel a Népszabadság nem követett el minimum sajtóetikai vétséget.
De vissza H. J.-hez! A történet a következő: H. J. a Gyurcsány–Orbán-vita után némiképp felizgatta magát utóbbi nyugdíjasokra vonatkozó egynémely számszerű állításától, s felizgatottságában telefon után nyúlt, a Népszabadság szerkesztőségét hívta és jelezte aggályát a telefonügyeletesnek és ígéretet tett, hogy „saját és felesége nyugdíjának alakulását bemutatva segít a politikusoknak az elkezdett számtanlecke felmondásában”. Nos, erről szól a „dokumentum”, de a címlaphoz képest azzal a nem lényegtelen különbséggel, hogy a történet, illetve a közreadott táblázatok nem 1990-ben – ahogy a címlap ígérte –, hanem 1998-ban, az Orbán-kormány hivatalba lépésének évében kezdődnek. Az előtte lévő időszakról annyit tudhatunk meg, hogy „A Horn-kormány idején ingyenutazást kaptak a 65 éven felüli nyugdíjasok. Így mi is” – írja H. J., ami így nem felel meg a valóságnak. Ekkor ugyanis nem bevezették a nyugdíjasok ingyenutazását, hanem annak korhatárát 70 évről 65 évre szállították le (egyébként 65–69 évesek ez előtt is komoly kedvezményeket élveztek). A ma 86 éves H. J. tehát jóval a Horn-kormány időszaka előtt ingyen tömegközlekedett, s bizonnyal felesége is, akinek korát azonban nem tudhatjuk.
Most írjam azt, hogy H. J. hazudik? Öregember, rosszul emlékszik, vagy jól emlékszik, de régi munkásmozgalmárként a maga részéről megkezdte az MSZP 2006-os választási kampányát, s kampányban hazudni nem bűn (Sztálin: ahol fát vágnak, ott hullik a forgács; Tóbiás József: majd a végén kifizetjük a büntetéseket). Egy magára valamit adó lap szerkesztőjének fel kell figyelnie a tárgyi tévedésekre – ezért is tartják –, azt ki kell(ene) javítania vagy elhagynia, de semmiképp nem engedni nyomdafestékhez. Viszont ha „dokumentum” esetén teszi ezt, akkor hamisít. Ilyet pedig a Népszabadság ritkán tesz (például Teller-levél).
Nem tárgyi tévedés, csak éppen visszataszító H. J. kifakadása, hogy tőle az Antall-kormány alatt megvonták a munkásmozgalmárként kapott kivételes ellátást, lett egyszerűen olyan nyugdíjas, mint bárki. E megvonást politikai okkal magyarázza. Nos, nem a kivételes ellátása megvonásnak volt politikai oka, hanem annak, hogy megkapta. „Csak nagyon halkan kérdezem – olvashatjuk –: az ’56-osok nem politikai okokból kaptak nyugdíjat, nyugdíj-kiegészítést: Igaz, ők nem a fasizmus, hanem a bolsevizmus ellen küzdöttek.” Felháborító demagógia: H. J. 1980-ban az igencsak tisztességes 6745 forinttal ment nyugdíjba (most 90 ezer felett van), s az akkori nyugdíj-megállapítási szabályok szerint a II. világháború előtt járulékfizetése vagy nem fizetése a nyugdíj mértékének megállapításában nem játszott szerepet. 1984. augusztus 1-jén erre jött 499 forint kivételes ellátás. Az ’56-osok azonban évekre börtönbe kerültek, azután pedig legtöbbször képzettségüknek nem megfelelő, alacsonyan kvalifikált segéd- és betanított munkát végezhettek csak alacsony bérért. 1980 óta a nyugdíj-megállapítási szabályok is erősen megváltoztak, a szolgálati idő és a kereset erősebben esik latba, mint előtte. Az ’56-osok azért kaptak kárpótlást, mert a történelmi tetteiket követő megtorlás nem tette lehetővé, hogy normális nyugdíjat szerezzenek. Tiltakozom az ellen, hogy ezt a problémát a Népszabadság úgy állítsa be, mint a „valódi” fasizmus elleni harc történelmi érdemének lebecsülését (emlékezzünk: H. J. 1956-ban is a „fasiszták” ellenében volt a „munkásmozgalom” harcosa), mint történelmi „egyoldalúságot”.
Persze mindez semmi a „dokumentum” legfőbb tárgyi tévedéséhez képest. H. J. szerint az 1999. évi nyugdíjemelés mértéke 19,4 százalék lett volna az 1998. január 1-jén hatályba lépő nyugdíjtörvény szerint. Nos, a helyes szám 18,6 százalék – 1998 őszén ezt a tárgyévre vonatkozó átlagos bérnövekedési adatot hozta nyilvánosságra a KSH (a 0,8 százalék körülbelül 10 milliárd forint feletti különbséget jelent a nyugdíjkiadásokban). Az Orbán-kormány elsősorban a Surányi György vezette Magyar Nemzeti Bank nyomására alacsonyabb szint mellett döntött (az MNB 14 százalékosnál nagyobb nyugdíjemelés esetén nem látta teljesíthetőnek az inflációs célt, s ezt nyilvánosságra hozta az 1999. évi Monetáris Politikai Irányelvekben; se előtte, se utána ilyet nem tett, csak és kizárólag 1998 nyarán–őszén). Surányi György félrevezette a kormányt: azt hitette el, hogy az infláció fő oka a magasabb bérkiáramlás, s az infláció elleni küzdelem legfőbb eszköze a bérek és a hozzájuk kapcsolódó nyugdíjak visszafogása. (Lehet ilyen helyzet, de 1998-ban nem ilyen volt.) A késő utókor, mely majd a miniszterelnök és a jegybankelnök – a Fidesz hajdani pénzügyminiszter-jelöltje – viszonyának megromlását kutatja, a legfontosabb okot abban lelheti meg, hogy utóbbi becsapta az előbbit. Ezt ritkán nyeli le az, aki rájön, hogy visszaéltek bizalmával.
Az 1999. évi nyugdíjemelés mértéke így is több volt a Surányi György által követeltnél, 14,3 százalék. Amikor pedig 1999 késő őszén–telén a KSH előrukkolt a végleges 1998. évi bérnövekedési adattal, a sors fintoraként az 14,4 százalék lett.
De még nem vagyunk a végén. H. J. közli 1998-tól 2005. májusig a nyugdíjtörvény, vele párhuzamosan az 1999. évi költségvetési törvény szerinti emelések mértékét. A két számsor az 1999. év kivételével hajszálra megegyezik. Csakhogy 2001. és 2002. évben a nyugdíjtörvényhez képest plusz 3-3 százalékos nyugdíjemelés volt, amiről H. J. „megfeledkezik”, a Népszabadság szerkesztője, a „dokumentum” közreadója, Rab László „nem veszi észre”. (Bocsánat, dokumentumról van szó, ahol ez nem értelmezhető.) Így a nyugdíjasok valamivel kedvezőbb helyzetbe kerültek 2002 elejére, mint a nyugdíjtörvény szerint. Ha pedig az 1998. évi tényleges adatot vesszük, akkor sokkal jobban jártak.
Miután ez a cikk megjelenik a Magyar Nemzetben, nyilván elolvassák majd a Népszabadság szerkesztőségében is. Ez a cikk azt mondja, hogy a Népszabadság hamis tényeket közölt, félrevezette olvasóit, mindezt több sajtóetikai vétséggel tetézve. Arra lennék kíváncsi, hogy vajon Vörös T. Károly főszerkesztő miként fog reagálni? Vajon megveregeti Rab László vállát: lebuktunk, Laci, de rá se ránts, kampány van! Vagy azt mondja: mutattad volna meg előbb Hámor Szilviának, ő biztos észrevette volna a tévedéseket, vagy mutattad volna meg a nyugdíjbiztosítónak. S az olvasói levelet a te korodban már nem illik összetéveszteni a dokumentumközléssel. Most égünk, mint a Reichstag.

A szerző szociológus, közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.