Parlament Orfeum a Kossuth téren

2005. 12. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nekem hiányzik egy kis zene. És kár, hogy nincsenek jelmezek, mert az Országház-díszlet egészen pazar. A megszólalások viszont igazán derűs perceket szereznek. De zenével jobb lenne. Legalább egy kis aláfestés, mondjuk a Lili bárónőből vagy a Csárdáskirálynőből. Egy kánkán se jönne rosszul Kuncze dörmögése közben. Sokan vágynak a meztelen igazságra.
Hetek óta emészt a kíváncsiság, mit mondott egymásnak a két politikai rivális. Mi hangzott el akkor, amikor Gyurcsány miniszterelnök odaült Orbán exminiszterelnökhöz. A tévében csak azt láttam, hogy Gyurcsány odaült, és vártam, mit írnak az újságok, hátha ők többet megtudtak, de mindenütt csak azt olvastam, hogy a miniszterelnök, lám, „odaült”. Mármost, ha én odaülök mondjuk Gregor József mellé, az még nem jelenti, hogy én is el tudom énekelni Ozmin áriáját. És ha odaül mellém egy kéregető a villamoson, attól még nem válunk mindketten koldusokká. Magyarán szólva, nekem ez az „odaült” az égvilágon nem mond semmit. Húszéves lehettem, amikor a Hradzsin előtt egy osztrák turista megkérdezte tőlem, odaülhet-e mellém, a barátja lefotózna minket a szép háttérrel. Mire megkérdeztem volna, mi a jó neki ebben, ő gondosan elkészített mosollyal már odaült, és a barátja már el is kattintotta a gépet. Most a gyerekei törhetik a fejüket, ha kezükbe veszik a családi fotóalbumot, hogy ki lehet az a meglepett arcú, szemüveges lány a papa mellett.
Így lesz ez néhány évtized múlva Gyurcsány „odaülésével” is. Senki nem fogja tudni, miért is ült oda Orbánhoz. Ahogy azt sem tudja senki, miről folyt köztük a szó abban a néhány percben. Pedig beszéltek ám, mozgott a szájuk! Hang azonban nem volt. Nekünk, mezei tévénézőknek legalábbis nem.
Többünket azonban máig foglalkoztat, hogy mi az ördögről beszélhetett egymással a volt és a hatóságilag elismert jelenlegi kormányfő. Emlékeinkből kitörölhetetlen, ahogy az ál-ellazult Gyurcsány odahajol az exminiszterelnökhöz. És Orbán Viktor, kicsit hátrahúzódva, arcán egy „mi a bánatot akar tőlem Gyurcsány?”-féle érzület nem tökéletes palástolásával röviden válaszolgat az udvarlás jellegzetes pózába merevült miniszterelnök kérdéseire.
Elképzeltem egy-két dialógust, csak úgy, a magam szórakoztatására. Az „A” változat szerint Gyurcsány így szólt: „Na, most mondd meg, te istenkirály, miért vagy velem ilyen morcos. Hát nem érzed a kamerák tüzét?” Amire Orbán: „Nem tudom, milyen dezodort használsz, de elég verítékszagú ez a te kedvességed.” Gyurcsány így folytatta: „Hát látod, milyen vagy? Én közeledem, (oldalvást) Pisti, engem filmezzetek, ne ezt a miniducét! (visszafordulva) Itt turbékolok neked, te meg elhúzódol. A kamerák tüzétől félsz? Ne félj tőle, én gyújtottam alájuk.” Orbán (miközben recseg a pad háttámlája): „Már megbocsáss, öregem, de húzódj egy cseppet hátrébb, mert én már kinyomom a támlát, te meg csak egyre közelebb jössz. Nem keverted össze reggel az after-shave-et a zuhanyrózsával?”
A „B” változat nem ilyen földhözragadt, sőt, kifejezetten magasröptű. Eszerint Gyurcsány így kezdte volna: „Ej, mi a kő, pártelnök, kend hozzászól megint itt bent?” Erre Orbán: „Ferenc, ne a tévének törd magad, mert nem marad utánad semmi, csak »isa por és homu«. Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül.” Gyurcsány: „Gyarapodtam én! Egy föld alatti uszodával. De te nem tudsz elszámolni a lakásod fél szobájának plusz két négyzetdeciméterével! Két négyzetdeciméter luxusparkettával túllépted a félszoba-definíciót! Bizottság elé veled! Tűz égessen, láng nyaldosson, Szabó Zoltán faggasson! És most azonnal mondd meg, mit mondtál a Barrosónak!” Orbán: „Csak annyit, hogy mióta ti kormányoztok, az emberek azt kérdezik egymástól: Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?” Gyurcsány: „Késelés, már megint! Én pedig azt mondom önnek, pártelnök úr, hogy ma még csak a dicsőség késel az éji homályban, de holnap fasiszta csizmák csattogását halljuk.” „De Ferenc, én Vörösmartyt idéztem, nem vetted észre?” „Hah! Vörös! Most meg már a vörösökről beszélsz. Mert visszasírod a Kádár-rendszert. De velem nem tudsz rivalizálni. Olvasd el a holnapi újságokat. Fölparcelláztatom a föld alatti uszodámat. Na, ezt übereld.”
Hát így folyhatott a párbeszéd. Vagy másképpen?
Sose tudjuk meg.

A szerző irodalomtörténész, szerkesztő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.