Rabszolgasors

Szarka Ágota
2005. 11. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törjön le a kezem, ha a gyermekek utáni adókedvezmény fenntartását megszavazom! – fakadt ki Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz nemzeti garanciatörvénye kapcsán. A Nemzeti fejlesztési terv forrásaiból a legszegényebbeket és az elitet kell támogatni – mondta Gyurcsány Ferenc vezető értelmiségiek előtt korábban. Íme a modern, magyar szociáldemokrata igazságosság esszenciája. Vedd el a pénzt azoktól, akik értéket teremtenek, és add oda a szegényeknek, hogy legalább nyugton maradjanak! Így a gazdagok derűs mindennapjait nem zavarhatja meg semmi. A módszer, a logika nem új, Lenin elvtárs is bizonyára egyetértene a „szegénységpárti” magyar kormány törekvéseivel.
A kommunista rendszerek anyagi alapjaikat már annak idején is elsősorban a polgári középosztály kifosztásából fektették le. A következő lépcsőfok pedig a középosztály, a dolgozni, alkotni képes réteg legdurvább kizsákmányolása volt. Akik az osztályalapú üldöztetést túlélték, lehetőséget kaptak a munkára, aminek révén a kedvezményezett alsó réteg gyarapodhatott, a pártoligarchia pedig dőzsölhetett. Nem szólhattak bele semmibe, a bér ára a hallgatás volt. Ők pedig dolgoztak, nevelték gyermekeiket, és azért imádkoztak esténként, hogy fiaik, leányaik valahogy bejussanak a gimnáziumba, egyetemre, annak ellenére, hogy származásuk nem megfelelő.
Aztán jött a várva várt rendszerváltozás, és különös módon megint a polgári középosztály feláldozása árán épült fel a szabad Magyarország. Emberöltőnyi munkájuk eredménye köddé vált a privatizáció során, szüleik, nagyszüleik elrablott javainak morzsáit sem látták viszont a kárpótlásból. Báván nézték, hogy a Gyurcsány-féle KISZ- és pártoligarchák hogyan tollasodnak meg a kárpótlási jegyekből. Ők nem értettek az üzlethez, és nem is volt ilyesféle ambíciójuk, nem a nyerészkedésre nevelték őket. Örültek, ha dolgozhattak tovább. Ismét éhbérért. A keservesen gürcölt adóforintjaikból fenntartott Országgyűlésben pedig a virtigli demokraták – liberálisok és az újdonsült szociáldemokraták – náciztak, mint a legszebb Rákosi-időkben, rajtuk kérték számon a szegények sorsát. Korábban rendszeridegenek voltak, újabban pedig nem eléggé toleránsak.
Ehhez a lenézett réteghez tartoznak azok, dolgozzanak bármit, akik akkor is eljárnak munkába, ha több mint fele fizetésüket elviszi a bejárás költsége és az adó. Nem állnak sorba segélyért, nem kérnek gázár-kompenzációt. Inkább húznak egyet a nadrágszíjon. Őket lehet látni ma is az embertelenül zsúfolt vonatokon, buszokon este hat és nyolc között. Ők és az alulfizetett köztisztviselők, közalkalmazottak, minimálbéren tartott alkalmazottak, kényszervállalkozók – akik gyerekeket nevelnek, és adóznak, mert szüleik nem tanították meg őket az „élelmességre” –, nos ők finanszírozzák, hogy egyesek azt mondhassák: ennyi pénzért nem dolgozom, hogy azt mondhassák: kevés a segély. Magyarország egészségügyi mutatói katasztrofálisak. Statisztikák bizonyítják: ennek egyik legfőbb oka a megdöbbentő mértékű önkizsákmányolás. Ez pedig annak a következménye, hogy a dolgozni, alkotni képes társadalmi réteg anyagi, szellemi megbecsültsége a nullával egyenlő. A középosztály, rogyadozva bár, de még viszi a hátán az országot. Gürcöl, néha káromkodik, mikor eszébe jut, hogy hiába dolgozik, az adójából élő államban jószerivel már nem telik semmire, ami az ő és gyermekei életét megkönnyítené. Nagy kérdés, hogy meddig tartható ez az állapot. Mi lesz, ha kifogynak a polgári munkaerkölcs generációs tartalékai?
Az Orbán-kormány annak idején a középosztályt próbálta megerősíteni, felismerve, hogy ez a társadalom-fenntartó réteg, szélesítésével, pozícióba juttatásával mindenki nyer. Újraosztható adót, új munkahelyeket és – nem utolsósorban – társadalmi kultúrát, morált, mely a munka tiszteletén alapul. Ennek a stratégiának az egyik eleme volt a gyermekek után járó adókedvezmény. Ma már az Orbán-kormány középosztály-pártiságát ostorozó bigott baloldali értelmiségiek között is jó néhányan vannak, akik nyilvánosan is elismerik, hogy a mostani helyzet tarthatatlan, a középosztály további lecsúszása, szétzilálódása össztársadalmi katasztrófához vezet. Gyurcsány víziójáról pedig kimondják: életveszélyes agyrém. Véleményük azonban most már csak légyzümmögés a hatalom fülében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.