Realizmus és romantika a romaügyekben

Ruva Farkas Pál
2005. 11. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem bírják cérnával a civilek. Már nem fűtenek, nem világítanak, nem esznek, és nem gyógyulnak meg, ha ágynak esnek. A bevásárlócsarnokok padjain üldögélnek záróráig, és kukázni kényszerülnek. Megalázó ez a kiszolgáltatottság. A szép öregkor helyett rövid életűek nyugdíjasaink. A kormányok meg nem győznek mentegetőzni. Ha a költségvetés ideje eljön, az ellenzék elutasít, követel, majd brillíroznak a tévé képernyőjén, hogy ők szóltak, de a kormány nem módosít, nem fogad el egyetlen javaslatot sem. Közben az unió utasítja a kormányt, mit, mikor, mennyit fizessen be. Alanyi jogon, meg az áfát is, de szigorúan csakis euróban.
A parlamenti pártok pedig szépen elüldögélnek négy évig a Tisztelt Házban, és egyre több a gondjuk. Dúl a csata választás előtt, szinte pontos menetrend szerint. Még 1990-ben nagy dobveréssel létrehozta az MSZP a cigány tagozatát, ami arra engedett következtetni, hogy a baloldal most aztán fölszámolja a putritelepeket, s a romák ügye terítékre kerül. Sajnos ez nem így történt. Csak olyan vezetőket tűrt és támogatott a felső vezetés a tagozat élén, akik lehet, hogy jól bazseváltak, de a cigányság ügyét szociális, kulturális, munkaügyi kérdésekben nem tudták integrálni a szocialisták programjába. Szegény Péli Tamás is csak rajzolgatott a hátsó padban, a határozatok és javaslatok, valamint a törvény-előkészítések többkötetnyi lapjának hátoldalára, dühös kilátástalanságában, mert lefogták a kezét és befogták a száját, nem hagyták, hogy vezérré nője ki magát, pedig a felkészültsége megvolt hozzá.
Tizenöt év után sem képes az MSZP korrekt, szegénységcsökkentő, urambocsá! a mélyszegénységet és a hajléktalanságot megszüntető programot összehozni. Pedig a miniszterelnök úr Ferge Zsuzsát is beválogatta csapatába, hátha tud még egy utat a harmadik út után megrajzolni, ami a tutiba vezet. Úgy látszik, közben a romák már nem bírják az állandó megvezetést, amit immár tizenöt éve játszanak velük, főleg a választások előtt. Hol egy kis lecsókolbásszal, hol egy-két konzervvel, no meg néhány korsó sörrel megvendégelik őket, nehogy torkukon akadjon a mócsing.
A kopogtatócédulák után megkapják a szavazataikat is a pártok, aztán a romák maradnak csóróságban, a kormányok pedig megszedik magukat, és négy év alatt úgy kigömbölyödnek a képviselők a parlamenti jó koszttól, hogy a rájuk szavazók nem ismerik fel őket, ha néhanap összefutnak velük. Egy biztos: a romák zöme már nem hiszi el a sorsukat megváltoztató hamis ígéreteket a hiteltelenné vált cigány vezetőknek. De a pártok többnyire ezekkel a nagyotmondó, önjelölt cigányvezetőkkel sakkoznak, mert éppen az kell, hogy a romák nehogy egy követ fújjanak.
Meddig lehet egy lufival – színétől függetlenül – kifizetni a romákat, ez az egyik kérdés. A másik kérdés, hogy mikor és mekkorát pukkan ez a lufi, és akkor utána nem marad más, csak a balhé, ahogy Párizsban vagy a világ bármely táján, ahol a kisebbségi kérdés megoldatlansága zavargássá fajul. A francia belügyminiszter, a magyar származású Nicolas Sarkozy a francia randalírozókat kiutasította az országából; hasonló balhé esetén a magyarországi randalírozókat hová toloncoltatná ki a magyar belügyminiszter? Indiába? De hiszen India – tudomásom szerint – eddig még nem ismerte el, hogy a romák India elszármazott népe. Rossz belegondolni, hogy hasonló esetben mi lenne a romák sorsa, de lehet, hogy a négynevű minisztérium szociálisan érzékeny miniszter asszonya megoldaná a romaügyet. Vagy úgy gondolja Göncz Kinga miniszter asszony, hogy kevesebbe kerülne, ha az esélyegyenlőségi és módszertani kisfüzetet beás és lovári nyelvre lefordítva szétosztaná köztük, s míg a mesekönyvet tanulmányoznák, úgyis nyár lesz, s a választások is lecsengenének? A romáknak szép mesekönyveket nyomnak a kezükbe, s könynyen meggyőzik őket arról a tényről, hogy maradjanak meg a romantika szintjén, mert a realizmus labirintusai számukra úgyis évszázadok óta értelmezhetetlenek, és ezért megoldhatatlan feladványok.
A másik nagy kérdés: ki kitől viszi el a szavazatokat? De az is nagy kérdés, hogy mi lesz a nem cigány civil szervezetekkel. A Létminimum Alatt Élők Társaságával, a Magyar Civil Fórummal, az Országos Civil Lobbiszövetséggel és azzal a több száz civil szervezettel, amelyeknek semmiféle politikai érdekképviseletük sincs sem a parlamentben, sem máshol. Csatlakoznak valamelyik cigány pártba? Vagy mennek inkább Csurka–Jobbik-szövetséghez, netán Kupához a Centrum pártba? Sok még a nyitott kérdés, s úgy tűnik, hogy a sok bába között elvész a gyerek – a nemzet. Csak nehogy úgy járjunk, mint az a kisegér, aki az egércsapdában kolbász vagy szalonna helyett borotvapengét talál, s míg ennivalót keresve jobbra és balra tekingetve így szól: se kolbász, se szalonna? – a penge közben elvágja a torkát.
A nemzeti minimum- és a garanciatörvény azt is jelentené, hogy a valós civil érdekeket képviselő szervezetek közül vigyen be mindkét oldal a parlamentbe képviselőket. De ne szatellitpártokat, mint Gyurcsány Ferenc akarta, hiszen egy politikai szervezet a demokratikus versengés szabályai szerint szerezzen bizalmat és mandátumot! A civilek elől és mögül viszont elvész a tér és a lehetőség, a törvényhozói érdekképviselet. Ezt a súlyos kérdést tizenöt éve nem képes orvosolni a magyar politika.

A szerző szociológus, társadalomkutató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.