Turulkór és szabadság

Czakó Gábor
2005. 11. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a múlt században egy divatjamúlt politikai mozgalom néhány csoportja megpróbálta kisajátítani történelmünk néhány szép jelképét: az Árpádok zászlaját és állatát, a turulmadarat. Ennek a politikai irányzatnak a pártjára állt most hangos szóval egy szintén mulandó politikai csoport, az önmagát liberális álcában előadó anarchisták pártja, közismert nevén az SZDSZ. Dühös szóval hirdeti és mérges politikai akciózást folytat a Turul Szövetség és a nyilasok foglalásának szentesítése végett: ha már így esett, akkor a turul legyen Hitler magyarországi csicskásainak örök birtoka, a magyarok többé ezt a jelképet nem használhatják. Emlékművön, jelvényen nem szerepeltethetik. Hamarosan megindulnak talán demokratikus bombáikkal, ollóikkal és kábítószereikkel, hogy felrobbantsák Kárpát-medence-szerte e királyi madár ábrázolásait, levágják a határőrök, a nemzetvédelmisek egyenruháiról, a települések és intézmények címereiből, a tankönyvekből, Emese álmából, és kibódítsák a szívekből.
Vajon mi vitte ilyen meghitt egységbe ezt a „baloldali” pártot a „szélsőjobbal”? Ha érteni akarjuk az eseményeket, először is helyre kell állítani a szavak jelentését. Tudjuk, hogy a baloldal-jobboldal kifejezés értelme: füstköd. A nemzeti- és a nemzetközi szocialisták ugyanannak az embertelen téveszmének az aljas szélsőségesei voltak árnyalatnyi eltérésekkel. Ha mindenáron ragaszkodnánk a francia forradalomból vett fogalmakhoz: egyaránt szélsőbaloldaliak. De nem ragaszkodunk.
Ha a füstködöt eloszlattuk, akkor előtűnnek a közös pontok. Először is a bőszültség. A politikai helyzet különbözősége más és más eljárásokat kíván, de a bolsik, a nácik, a szadeszesek ugyanazzal a gyűlölettel támadják ellenfeleiket. Céljuk is azonos – természetesen tökéletesen antidemokratikus –: kiiktatni őket a közéletből.
Számos közös módszerük is akad: állandó viszályszítás mondvacsinált ügyekkel és gyűlöletkeltés a lakosságban – osztály, faj, felekezet, nézet szerint kiválogatott csoportok ellen. Számukra a politika egyenlő a saját nép ellen vívott háborúval – hogy Hamvast idézzük.
A magyarországi nácik, bolsik, szadeszesek abban is egyeznek, hogy idegen érdekeket szolgálnak. Szálasiék Hitlert, Rákosiék–Kádárék Moszkvát, Szadeszék a nemzetközi nagytőkét. Ne higgyük, hogy a nyilasok mint „szélsőséges nacionalisták,” megengedően: hazaszeretők, magyarbarátok lettek volna. A bőszültek, a gyűlölködők nem szeretnek senkit, mert rossz irányban élnek. Ha rajtuk múlik, elvitték volna az országot a végpusztulásig, noha ’43-ban már minden épelméjű ember tudta, hogy ki nyeri a háborút.
’89-ig azt sulykolta az MDP–MSZMP, hogy az emberek megfosztása tulajdonuktól az ország javára válik, azóta azt énekli az MSZP–SZDSZ egyesített kórusa, hogy a privatizáció, vagyis az ország kirablása az anyagi eszközeitől és ezek átadása multiknak a legfőbb jó.
Mély szellemközösségben állnak közös bűnpártiságukkal: a történelmi elődök nyíltan bűnszövetkezetté tették az államot, a mai utódok kifinomultabb, benső eszközökkel sokkal mélyebbre mennek: magát a népet próbálják megrontani. Bukásmentes iskolával, aljas és primitív tömegmédiával lebutítják az embereket, elveszik a munka becsületét, az oktatás szabadságát és a kutatás pénzét. Támogatják a kábítószerezést, polgárjoggá teszik a „megélhetési bűnözést”, és általában minden devianciát pártolnak; bármit, ami árt.
Miután családfájuk a hazugság atyjáig megy vissza, imádják őt, és minden képzeletet felülmúló csalárdságokkal hízelegnek neki: „Antall József visszahozza a keresztény kurzust”, „Orbánék már állítják össze az auschwitzi vonatokat”. Rengetegen bolondulnak azért, ha átrázzák őket, és elragadtatottan hiszik például, hogy érdekeiket leghitelesebben kizsákmányolóik képviselik.
Azt a zavart keltik a lelkekben, hogy a gazság csak egy a lehetséges másságok közül, hogy a tudás és a tudatlanság közt nincsen különbség, a szabadság meg a szabadosság ugyanaz.
Ahogy a magyar nemzet évezredes történelmének egy tragikus pillanatában bitangoló náci irányzatok sem sajátíthatták ki sem az Árpádok zászlaját, sem a szent madarát, úgy a mostani álliberális-anarchista mozgalom sem lesz képes a maga sötét uralmi perceiben annyira bemocskolni a szabadságot, hogy lemondjunk róla a javára.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.