A piacpolitikus és a kamatos kamat

Czakó Gábor
2006. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a nemzeti vagyon kiárusítása a múlt esztendőben. Mondjuk ki: Magyarország fölszámolásának jegyében. Annak ellenére, hogy sok vezető politikus és irányzat tüntet a magyarellenességével, még sincs szó csupán indulatról, hanem egyszerűen a magánállamok terjeszkedéséről. A szellemi ellenőrzés alól kiszabadult gazdaság, a posztmodern tőke elemészt maga körül minden szabályosan működő szervezetet. Útjában állnak a történelmi államok, hiszen azok nem piaci alapon szerveződtek: társadalmi, védelmi, urambocsá’!, erkölcsi feladatokat is igyekeznek ellátni. Az iskolák, a kórházak, a nyugdíjak és hasonlók közköltségeinek fedezésére szolgál a közvagyon időtlen idők óta. Még a királyi kincstár is, bizony, Szent István abból épített templomokat, ispotályokat, Rómában zarándokházat, s fizette a hadsereget, amikor elpáholta a német császárt.
A magánhatalmak azt szeretnék, ha az országok javai mind az ő zsebükbe vándorolnának, az emberek pedig hitetlen, tudatlan, erkölcsi, nemzeti és családi értékek nélküli piacemberek, konzumidióták lennének, akiket csak a takarmány meg az ól érdekel. Miután ők árulják a fogyasztási és szórakoztatási cikkeket, így lehet bármit elsózni. Amerikában az év üzletemberének választottak egy fickót, aki tízezrével adott el DVD-visszatekerő készülékeket, mire rájöttek, hogy a hangoskép-lejátszó korongokat a hanglemezekhez hasonlóan nem kell visszatekerni…
A nemzetközi nagytőke a maga képére formálja a politikát. Nincs már jobboldal meg baloldal, meg liberális, keresztény, szociális meg miegyéb demokrácia, csak ügynökök vannak és esetleges ellenállók. Az ügynökök természetesen mindenféle csicsás lózungokat használnak, hatalmas pénzeken reklámoztatják magukat, megjátsszák a szocialistát, a szabadságszeretőt, az okosat, de általában üzletileg összefonódtak a multikkal, maguk is milliárdosok – régen komprádor-burzsoáziának nevezték őket –, tehát anyagi érdekeik egybeesnek, szellemiek pedig nincsenek. Úgy tartják, hogy az ilyesmi nem is fontos.
A magyar komprádorok jelenlegi vezére, a hatályos miniszterelnök nyilatkozott a rádiónak a Budapest Airport (BA) eladása után. Az „üzletet” sokan kifogásolták, hiszen a Ferihegyi légikikötő az országnak természetes stratégiai támaszpontja – erkölcsi, közlekedési és anyagi szempontból egyaránt. Az ellenzők rámutattak arra, hogy a szocszadesz kormány csődbe vitte az országot, azért folyik a végkiárusítás. Megemlítették azt is, hogy az SZDSZ közhazugsága: „az állam rossz tulajdonos”, itt is azt jelenti, hogy a magyar haza a rossz tulajdonos, az angol állam jó magyar tulajdonosnak. A cégről szólva évi 25-35 milliárd forint hasznot emlegettek, „ami állandóan emelkedő irányzatot mutat EU-tagságunk és a légi közlekedés léptékével környezőnek számító vidékek fölértékelődése miatt”. Buta álláspont, ha valami nyereséges, akkor azt nem szabad eladni – hallhatták az érdeklődők a kormányfőtől a Budapest Airport eladásáról, miközben arról szerényen hallgatott, hogy ő miért nem veri dobra komoly osztalékot hozó cégeit. „A nyereségnek hányszorosán adtuk el – ez a kérdés. Ha ön elmegy a bankba, és beteszi a pénzét, akkor kap rá négy-öt-hat százalékos hozamot. Ez azt jelenti, hogy tizenegynéhány év alatt tudja a betett pénzét, mondjuk, kamatban megkapni még egyszer. Ennek a társaságnak az éves eredménye az elmúlt évek átlagában nem érte el a tízmilliárd forintot, ennek a 46-szorosát adták oda.” Még ki is fakadt Gyurcsány: „Olyan iszonytató mennyiségű butaságot hordanak össze politikusok!” Bizony, aki hallotta az országot kormányzó piacpolitikus szózatát, mind megerősítheti. Föltéve, ha tud kamatos kamatot számolni.
Nos, ha nem vitázunk a BA hasznán, hanem a piacpolitikus által kommunikált összeggel számolunk, akkor a Budapest Airportot az évi haszon negyvenhatszorosáért, vagyis negyvenhat évi haszonért adták el, de nem 46, hanem 75 évre. Hoppá! Vagyis a vevő kapott 29 évi hasznot ingyen!? No de mennyi is lenne az évente tízmilliárddal emelkedő tőkének a banki kamatos kamata a 75. év végére? Közepes, 5 százalékos kamattal a számológép 7 566 537 184 751 forintot hozott ki.
Vajon kicsoda itt az iszonytató mennyiségű butaságnak az összehordója?

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.