Történeti múltidézés, tényszerűen

2006. 01. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai magyar köztudatban január 12-éhez két fogalom kapcsolódik. Az egyik maga a 63 évvel ezelőtti Don menti tragédia kezdete, a másik a rendszerváltozás óta évenként megtartott néhány emlékező rendezvény, az egyre kevesebb hiteles szemtanúval, az egyre sablonosabb szónoklatokkal, és az egykori kényszerű áldozatvállalás veszteségeinek egyre túlzottabb méretű hangsúlyozásával. Ezen rendezvényekről, illetve a doni apokalipszisről – rövidebb cikkekkel, riportokkal – a napilapok s a média híradásai is megemlékeznek.
A Magyar Nemzet Honvédek a doni vágóhídon (Látó-Tér rovat, január 12.) címmel megjelent múltidéző írása késztetett arra, hogy e szomorú esemény szinte állandósuló publicisztikai eszköztárára, az unos-untalan ismételt meganynyi közhelyre, téves adatra s hipotézisre felhívjam az értő olvasók figyelmét. Bizony nem először teszem már.
A szóban forgó cikk alapját – szerzőjének és címének megnevezése nélkül – kétségkívül egy hadtörténeti feldolgozás, illetve annak annotált változata képezte. Ezen korabeli hadiokmányokon alapuló munkák azonban úgy tűnik, a publicisztika számára sohasem lehetnek elégségesek, s gyakran problémákat is okozhatnak. Tavaly, illetve tavalyelőtt dr. Somorjay Lajos Megjártam a Don-kanyart című kötete, az idén – jelen esetben – Kónya Lajos Hej, búra termett idő címmel 1956-ban megjelent harctéri naplónak álcázott szépirodalmi vádirata testesítette meg mindazt, melyből számtalan hatásvadásznak tűnő szólamot (lásd A magyar baka puszta kézzel ment a halálba…) és valótlan adatot lehetett átmenteni a mostanában már korrektebb, ismeretterjesztő jellegű írásokba.
A cikk a német–szovjet háború kezdetére, az 1941-es esztendőre nyúlik vissza, a Szovjetunió elleni magyar hadüzenet – ma már egyre kevesebbet használt – felemlegetésével. Magyarország a második világháború alatt egyedül az Egyesült Államoknak üzent hadat, azt is roppant furcsa körülmények között. Bárdossy László miniszterelnök – a kassai bombatámadás és a Körösmező–Budapest között közlekedő vonat szovjet vadászgépek általi megtámadása után, az 1920. évi I. és XVII. törvénycikk értelmében – 1941. június 27-én az alábbiakat jelentette be az Országgyűlés képviselőházában: „A magyar királyi kormány megállapítja, hogy a támadások következtében Magyarország és Szovjet-Unió között a hadiállapot beállott.” A magyar katonai vezetés és Horthy kormányzó „elviselhetetlen szégyennek” tartotta volna, ha az ország az ismételt provokálatlan támadás után is távol tartotta volna magát a háborútól.
A cikk írója által lényegesnek tartott közhelyek a későbbiekben is előfordulnak. A 2. hadsereg kötelékébe tartozó „nagyjából” 50 ezer munkaszolgálatos eltúlzott létszámadata sem először fordul elő a napi sajtóban. A fennmaradt korabeli dokumentumok alapján ezzel szemben a hadsereg 1942 tavaszán elvonuló létszáma a 17 ezres munkaszolgálatos kontingenssel együtt 207 ezer volt, majd novemberre a bekövetkezett veszteségek pótlására s a személyi állomány tervezett részleges felváltására a 22 ezer munkaszolgálatost is beleszámítva még 40-45 ezren kerültek ki a Don menti hadműveleti területre.
Ahogy a gyorshadtest 1941. nyári–őszi ukrajnai hadműveletei, úgy a 2. hadsereg 1942. nyári–őszi Don menti, úgynevezett hídfőcsatái is bagatellizálódnak az írásban. A szerző feltehetően a veszteségek alapján súlyozta e harccselekményeket, azt gondolván, hogy az 1943. januári szovjet offenzíva nyomán bekövetkezett eseményekhez egyik sem volt mérhető. Mellesleg az 1941-ben négy hónapig tartó hadműveletek (umanyi csata, veszteséges folyamvédelem a Dnyepernél stb.) során a honvédcsapatok 3730 főnyi veszteséget – hősi halott, eltűnt, megsebesült – szenvedtek, és további 830 fő tért haza súlyos betegen Ukrajnából. A 2. hadsereg vesztesége (elesett, megsebesült, eltűnt) a Don menti hídfőcsaták alatt lényegesen több volt. A korabeli jelentések 26-27 ezer főről számoltak be. A tisztikar 20 százaléka, a legénység 15 százaléka, a munkaszolgálatosok 6 százaléka esett ki 1942. október elsejéig. A hadsereget anyagi téren is jelentős veszteségek érték, az 1. páncéloshadosztály harckocsijainak száma az őszi hónapokra felére csökkent.
A 2. hadsereg fegyverzetét és felszerelését „sokak állítása szerint” a cikk írója botrányosnak ítéli. Valóban, szinte alig akad olyan korabeli hadiokmány, feljegyzés, harctéri napló vagy visszaemlékezés, mely ne számolna be a Donnál alkalmazott harceszközök minőségi és mennyiségi hiányosságáról. Bűnbakot azonban hiába is keresnénk, jobb fegyverek a hátországi alakulatoknál sem maradtak. A honvédség 1938-tól meginduló fejlesztése legfeljebb a szomszédos országok hasonló vagy azt meghaladó hadipotenciállal rendelkező hadseregeivel megvívandó harcokra képesítette a csapatokat. A 2. hadsereg fegyverzete és felszerelése természetesen mind mennyiségben, mind minőségben elmaradt a német és a szovjet hadseregekétől, hiszen a honvédség alakulatait nem a katonai nagyhatalmak háborújában való részvételre készítették fel. A két gyalogezredből és egy könnyű tüzérezredből álló 13 500 fős magyar könnyű hadosztályok a három (lövész, gránátos) gyalogezreddel rendelkező német és a szovjet hasonló seregtestekhez mérten a legfőképpen a páncélelhárításban s a gyalogsági nehéz- és lőfegyverek (aknavető, géppisztoly) számában és minőségében mutatkoztak gyengébbeknek. A német és szovjet páncélos seregtestek a magyar 1. páncéloshadosztállyal összevetve mind harckocsijaik, mind tüzérségi lövegeik tekintetében nagyobb harcértéket képviseltek, jóllehet a német hadvezetés a háborús veszteségek miatt ekkor már a sajátjait is egyre kevésbé tudta kellőképpen felszerelni.
A keleti hadszíntérre kivezényelt 2. hadsereg történetének egyik fontos alapkérdése, nevezetesen személyi veszteségének megállapítása már régóta késztet becslésekre történészt, szak-, memoár- és újságírót egyaránt. Egy bűvös hatjegyű szám – a 147 971 – jóllehet sokáig „tartotta magát”, páran kritikátlanul át is vették, de „fellelhetőségét” senki sem ismerte, valódiságát senki sem tudta megerősíteni. Ma már a részadatokat tartalmazó dokumentumokból megközelítő pontossággal következtethetünk a tragédia méreteire. Tudjuk, mennyien kerültek ki 1942 tavaszán és pótlólag a keleti hadszíntérre, s 1943. január 12. és május 30. között hányan tértek haza sebesülten, betegen és épen. Tudjuk azt is, hogy a kezdeti harcok, majd az 1942 nyári, kora őszi Don menti hídfőcsaták során 30 ezer fő volt a 2. hadsereg véres vesztesége, tehát az elesettek, sebesültek, eltűntek és fogságba esettek száma. Az 1943. évi nagy veszteségekre leginkább a 2. hadsereg-parancsnokság helyébe lépő Magyar Megszálló Erő Parancsnokság 1943. május 21-i keltezésű veszteségkimutatásában szereplő két létszámadatból következtethetünk, ezek alapján 1943. január 1-jén 204 334, április 6-án pedig már csak 108 318 fő volt a 2. hadsereg élelmezési állománya. Nincsenek adataink viszont a sebesülésükből felépült visszatérők és a hadifogságba esettek pontos számáról, s a veszteségek pontos meghatározását rendkívüli módon megnehezíti az eltűntnek nyilvánítottak magas aránya is. Mindent egybevetve – nem csupán egyfajta véleményt alkotva – hozzávetőlegesen 125 ezer főre tehető a hősi halottak, a sebesültek és a hadifogságba esettek száma. Közülük 49 ezren estek el, közel ugyanennyien sebesültek meg, a hadifogságba esettek száma pedig szovjet forrásokra hivatkozva 27-28 ezer fő lehetett. A hősi halottak és a sebesültek számaránya a hadsereg 1943. januári–februári visszavonulása során s az azt követő újjászervezése alatt vált közel egyenlővé, mivel ebben az időszakban a megfagyottak magas száma, illetve a sebesültek gyors és biztonságos hazaszállításának lehetetlensége miatt a maradandó veszteség volt a nagyobb.
Mint a 2. hadsereg doni tragédiájával foglalkozó hadtörténész, tisztában vagyok azzal, hogy pontosításaim, kiigazításaim – ahol szükségesnek tartanám – komolyabb eredményre nem vezethetnek. Közhelyek voltak, vannak és lesznek. Amíg viszont e szomorú esemény így vagy úgy továbbra is írások témája lehet, története talán idővel megtisztulhat a rárakódott sztereotípiáktól.

A szerző hadtörténész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.