Baloldali riogatás az iskolában

Miksa Lajos
2006. 02. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz pizza, internet sem lesz, szex csupán a gyermeknemzés céljából, a Moráltévén kívül nem lehet majd más adót nézni, elvész az önálló gondolat és a szabadság, a Szent István-terv minden fiatal fejét üres konzervdobozra cseréli. Mindez akkor következik be, ha a Fidesz nyeri meg a választásokat. E tömény ostobasággal kampányol gátlástalanul a Fiatal Baloldal. Kiknek?
Tavaly, a demokráciára nevelés európai évében készült az a hazai reprezentatív felmérés, amely középiskolás diákoknak a politika iránti meghökkentő közönyére és tudatlanságára derített fényt. Kitűnt, hogy csupán a gimnazisták mintegy kétharmada, a szakközépiskolások 40, a szakiskolások 30 százaléka igazodik el úgy-ahogy a magyarországi pártok között. Megvan tehát a célcsoport: tájékozatlan kamaszok jelentős rétegére számíthat a megtévesztésre szakosodott sanda baloldali szándék. Más empirikus vizsgálatok szerint a gyerekek politikai érdeklődése és irányultsága már korán, az iskoláskor első éveiben kialakul, gyorsan megszilárdul, és hullámzásokkal erősödik a felnőttkor kezdetéig. A fiatalok politikai tudatosságát meghatározó tényezők között első helyen áll a család, azt követi a média, majd a szimbólumok, elsősorban a nemzet jelképei következnek. Nos, ha egy politikai erő úgy dönt, hogy neki tudatlan és közömbös ifjú választókra van szüksége, a következő lépéseket kell megtennie. El kell érnie, hogy a felnőtt-társadalomnak elege legyen a politikából. Birtokába kell vennie a gyerekek és fiatalok által használt médiumokat. Nevetségessé, lenézetté, gyűlöletessé kell tennie a nemzeti eszmét és szimbólumait.
Pontosan ez történt a baloldali–álliberális hatalom negyven meg kétszer négy esztendeje alatt. A honi felmérés tehát azt mutatja, hogy beérett a termés, és benne az ifjúbal idétlenség is szabadon garázdálkodhat.
Ezzel együtt sem lehetnek biztosak a dolgukban, hiszen értelmes, szép arcú, tiszta tekintetű fiatalok tömegeit látják a Fidesz rendezvényein. Kik ezek? Honnét jöttek? Nyilvánvalóan iskolákból. Ezért hangoztatta folyamatosan és szinte hisztérikusan Hiller István még az Oktatási Minisztérium politikai államtitkáraként azt, hogy „a politikának semmi keresnivalója az iskolákban”. A történész-tanár nyilván elfelejtette, hogy négy évtizeden át az egyeduralkodó politikai ideológia intézményesített formákban foglalta el és szellemben-lélekben nyomorította meg a magyar közoktatási rendszert, s ma sem tartózkodnak egy-egy osztályfőnöki vagy egyéb középiskolai órától.
Alapvető tévedésbe esett a szocialista–neoliberális politika. Világossá vált egy pedagógiai evidencia: hogy az egysíkú, az egyirányú hatás, az egyféle nézet sulykolása eredménytelen, a diákok választott értékeit mindez már nem befolyásolja. Hatástalanok a célirányos külön tantárgyak is, ha csak egyazon érvrendszert ismertetnek. Ám rögtön megváltozik a tanulók magatartása, ha bátran ütköztethetik nézeteiket, szabadon vitatkozhatnak, vagyis ha érvényesülhet a lelkiismereti szabadság, a különböző világnézetűek kölcsönös elfogadásának és tiszteletének elve. Igaz, más lesz a következmény: polgári gyümölcsöket terem a valóban szabadelvű oktatás. Mindenekelőtt azt, hogy a diákok elsajátíthatják a kulturált vita művészetét. Figyelnek egymásra és a másik fél érveire. Kifejlődhet érzékenységük a társadalmi problémák iránt. Felkészülhetnek a közéleti szerepekre. Jogaikat és kötelességeiket ismerő, azokkal élni tudó felelős állampolgárokká nevelődhetnek. Mert ez már nem oktatás, hanem nevelés. Értéksemleges, avagy csak egyféle ideológiát megengedő iskolában azonban nem lehet nevelni.

A szerző oktatáspolitikus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.