Dübörög a Nagy Fagyasztógép

2006. 02. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dübörög a Nagy Fagyasztógép. Először befagyasztotta a Széchenyi-tervet. Mellükre csaptak a kormányzó pártok büszkén: megcsináltuk! Aztán hibernálták a családi adózási rendszert, s amikor az kihűlt, szépen elvették belőle a munkavállalók által igényelhető gyereknevelési adókedvezményt, a munkás, dolgozó családok jogos járandóságát. Azt a járandóságot, amit az Orbán-kormány törvényileg szabályozva megadott, amelyet a magyar parlament elfogadott és megszavazott egy szabadabb, egy gyermekbarát országlás idején.
Dübörög a Nagy Fagyasztógép, Kóka miniszter, a gazdaság felcsere jól szabott öltönyben és rosszul szabott beszédekkel illeg sajtótájékoztatókon és halljuk, hogy szavait tényleg dübörgés kíséri.
Talán egy Szaratov hűtőszekrényt kapcsoltak be a szomszéd helyiségben, attól a dübörgés. A Szaratov hűtőt, amely a szegények otthonában még mindig ott van. Nagyjából azokéban, akik még mindig bizonytalanok, hová is szavazzanak. Ülnek a konyhában, dübörög a Szaratov, hűt, mint a szibériai folyók, és olyan állapotba hozza a sárgarépát, hogy elektromos késsel lehet csak fölkarikázni a húslevesbe. De sajna, ahol Szaratov van, ott nincs elektromos kés.
Dübörög a Nagy Fagyasztógép. Ne csináljatok ti semmit, emberek, mondja a magyarok miniszterelnöke. Ne csináljatok semmit, majd mi megcsináljuk. Hogy mit? Hát mindent. Megcsinálták? Meg bizony. Lett dupla fizetés a hivatalban, lett új mobiltelefon, laptopok és autók lettek lecserélve, dübörgött a szállítóbrigád az új bútorokkal, amelyeket ügyesen végigcipeltek a sokat látott parlamenti folyosókon, ügyesen fordultak a Bibó-emléktábla alatt, föl se néztek, nehogy a lábukra ejtsék az új fotelokat. Laptopok is kellettek, a legmodernebb, mert hát nem mindegy, hogy Szabó Zoltán képviselő két felszólító módba tett trágár kifejezés között mivel tud ékes szövegeket előállítani. És persze az sem mindegy, hogy a laptopon az egér egy használt radírgumira emlékeztető gomb, vagy pedig elegáns billenő lapocska. Ez nagy különbség.
Dübörög a Nagy Fagyasztógép. Befagyasztja a béreket (a tiédet, barátom, az övékét nem), befagyasztja a munkáltatói járulékot. Jön Orbán, és azt mondja: Barátaim, ne fagyoskodjunk. Csökkentsük a járulékokat, és ezzel megmentünk sok száz munkahelyet, ahol a magyar vállalkozók, akiket az ág is húz, már a felszámoláson gondolkodnak. Mentsük meg a magyar vállalkozót, aki magyarokat foglalkoztat, nem azért, mert soviniszta raszszista, hanem mert idehaza van a Nyírségben, a Bakonyalján meg Csepelen. Orbán nem a levegőbe beszél, már oly sok szociológussal, gazdasági szakemberrel, közgazdával tárgyalt, hogy vacsoránál paprikás szalámi helyett véletlenül egy hatástanulmányt szeletelt föl a gyerekek vajas kenyerére. (A családi fejleményekről majd választások után.)
Jön Gyurcsány, és azt mondja: Felforgatók! Radikális változtatók! Emberek, meg kell őket állítani! Tudjátok, mit jelent tíz százalék járulékcsökkenés? Nem tudjátok. Pestist jelent, korai szívhalált, levélbe csomagolt madárinfluenzát. Állítólag egy MSZP-s lakossági fórumon szó szerint elhangzott, ha tíz százalékkal csökken a járulék, minden nagymami az utcára kerül. Akarjátok, hogy a nagymamik az utcán kóvályogjanak? Akarjátok, hogy az ártatlan ősz mamuskák és apókák keserűen maguk elé suttogják: „Istenem, ha a fiam munkahelyén nem lett volna fizetésemelés a csökkent járulékbefizetés miatt, most volna mit a tejbe aprítanom!” Ugye, nem akarjátok?
Hírlik, hogy a lakossági fórumon mindenki zokogott. Minden MSZP-s kampányrendezvény után kifogy a vegyesbolt papírzsebkendő-készlete.
Dübörög a Nagy Fagyasztógép. Akkor kapcsolták maximumra, amikor Gyurcsányék befagyasztották az áfakifizetéseket. Valakik akkor is jól jártak. Például azok a bankok, amelyeknél kamatozva landolt a magyar vállalkozók pénze. Akik viszont megint nem jártak jól, azok voltunk mi. Ezt is megcsinálták.
Na jó, mondta Deutsch-Für és Rogán. Ha már itt van ez a nagy Szaratov, tegyük bele legalább a gyerekek meg az idősek villamosbérletét, rakjuk bele a gyógyszerárakat, hűtsük le egy kicsit az áram- és gáztarifákat. Fagyasszuk be azt, amit ha behűtünk, jobban élünk. Azt már nem, szólt át nekik a parlamentben Kóka, a gazdaság felcsere. Piacgazdaság vagy mi a szösz! Majd a kormányzó pártok eldöntik demokratikusan, hogy mit fagyasszunk. Gazdák támogatását, rokkantnyugdíjat, árvíz elleni megszavazott támogatások fölhasználását! Minek annyi tározó? Mi dombon lakunk. Hadd dübörögjön, aminek dübörögnie kell.
És tovább dübörög a Nagy Fagyasztógép. Négy év hibernáltság. Kibírtuk. Mit is mondhatnánk róla? Ehhez a ciklushoz képest a brezsnyevi pangás évei a márciusi ifjak lázas sürgés-forgását jelentik.
Nem kellene végre megszabadulni ettől a sok dübörgő Szaratovtól? Megcsináljuk?!

A szerző irodalomtörténész, szerkesztő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.