Figyelj, haver!

Csontos János
2006. 02. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék hangzatos ígéreteket tesz, de nagyon sokan vannak, akik emlékeznek még a négy évvel ezelőtti kampányban elhangzottakra, például a lakótelepeken élők panelprolizására – mondta a szocialisták hét végi kongreszszusán Hiller István pártelnök. Egy történész általában a tényekből indul ki, de „Hiller haverra” aligha volna büszke a historikus szakma. A négy évvel ezelőtti kampányban ugyanis semmi olyan nem hangzott el, amit idéz – a sokat citált szóalkotást a választásokat követően, elkeseredésében vetette papírra egy publicista, korántsem a kampány részeként. A jelek szerint a szocialista emlékezet roppant csalóka, ezért fordulhat elő, hogy Hiller minden pirulás nélkül szégyennek nevezi, „hogy egy párt betör egy másikhoz, a kampányanyagai közé”. Sőt, még költői kérdést is megfogalmaz: „Rájuk bízható-e az államkincstár, az adóhivatal?” Mire a hallgatóság: „Neeem…”
Ha pártszervert feltörni bűncselekmény, ami egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, az elmaradhatatlan bizonyítási eljárást követően ám lakoljon az elkövető! Elvégre valóban kínos információ került nyilvánosságra: hogy az MSZP egyetlen nagy haveri kör, melynek a főhaver áll az élén. Ám ezt én például már eddig is sejtettem, legfeljebb nem vidultam rajta a Hiller-kulcstartók és -szagosítók felbukkanásáig. Ha ez „szégyen”, akkor kétszeres szégyen a vezető kormánypártra nézve is, amely a fokozhatatlanul kreatív, kitalálhatatlan „piros virág” jelszóval védi kampánykincseit. A kérdés óhatatlanul visszahull a műfelháborodott kérdésfeltevőre: ha a saját szerverük is átjáróház, rájuk bízható-e az államkincstár, az adóhivatal?
A dolog azonban nem intézhető el ilyen kedélyesen. Hiller messze túllőtt a célon, amikor a kongresszusi akolmelegben óvatlanul az államkincstárat és az adóhivatalt kezdte emlegetni. Szomorú tény ugyanis, hogy az államkincstárral nem az Orbán-, hanem a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején fordult elő, hogy átmenetileg fizikailag is kiürült. Az adóhivatal meg épp most bocsátott el egy alkalmazottat, aki állítólag Gyurcsány Ferenc üzletemberi előéletére nézve terhelő adatokat varázsolt elő a hivatali szerverből. Az APEH a bejelentést hetekkel a felfedezés után, Gyurcsány parlamenti meghallgatására időzítette. Ez számomra bizony felfesti a pártszolgálati adóhivatal rémét. Annak idején a baloldalon hosszan vádaskodtak és cikkeztek a hangzatos „hosszú bájtok éjszakájáról”, melyen Simicska Lajos akkori APEH-elnök állítólag machinált volna a számítógépes adónyilvántartással – erről a független bíróság mondta ki, hogy egy szó sem igaz belőle, aljas politikai rágalom az egész. Ezzel szemben a Medgyessy-kormány színre lépésének nyarán László Csaba akkori pénzügyminiszter többek között a magyarországi adózók adatbázisáról is másolatot készíttetett. Az adatvédelmi eljárás a demokrácia lényegét meghazudtoló törvénytelenséget minden kétséget kizáróan megállapította, s a szocialista–szabad demokrata kormányzatot a lemásolt adatbázisok megsemmisítésére szólította fel. Ez állítólag meg is történt, ám arra semmilyen biztosítékot nem kaptak az adófizetők, hogy a közbeeső időszakban az adatbázisról nem készültek másolatok; s ha készültek, azokat kik, milyen célokra használják fel – például a mostani kampány során is. Ha a Hiller-szagosítók kikémlelője egy évet érdemel, akkor László Csaba az arányosság elve alapján többszörös életfogytiglant. Ehelyett bukása után zsíros herendi állással honorálták.
Hofi Géza egyik műsorában visszatérően a „Figyelj, haver!” megszólítást alkalmazta. Most azt mondhatná: „Figyelj, haver: inkább hallgattál volna…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.