Haverok, buli: nem – egymilla: igen

2006. 02. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haverok, buli, egymilla címmel közöltek cikket lapjuk január 17-i számában alapítványunkról, a Gőbölyös Soma Alapítványról, illetve a Soma-díjról. Sem az írás tévedéseinek, sem hangvételének nem örültünk. A Soma-díj a legnagyobb öszszeggel járó díj a magyar sajtóban, amelyet évről évre az a fiatal újságíró vehet át, aki az előző esztendőben a legkiválóbb tényfeltáró írásművet teszi le a köz asztalára. Az egymillió forintot és a tulajdonképpeni díjat, Varga Tamás szobrász évente megőrizve megújított kacskaringós alkotását tudásunk szerint az arra legérdemesebbnek adjuk át. Nem barátaink barátainak, nem legnépszerűbb kollégáinknak és nem is annak, akiről úgy gondoljuk, hogy „annyi jó cikket írt már, hogy már igazán megérdemelné”. Nem is arra való tekintettel ítéljük oda a díjat, hogy az adott írás kit mivel bánt meg, hogy kinek visz be egy látványos jobb- vagy balhorgot. Nem tekintjük a szerző pártállását és nemét sem. (A korát viszont igen: a győztes – Gőbölyös Somára emlékező szabályaink szerint – a díjátadó idejéig nem töltheti be 37. életévét.) A Soma-díj odaítélésének három fontos és egy kevésbé lényeges szempontja van. Ami sokat számít: a tényfeltáró munka minősége és mennyisége, illetve a téma társadalmi jelentősége.
Cikkük szerzője a Gőbölyös Soma Alapítványt a balliberális politikai tömörülések fiókszervezeteként igyekezett beállítani. Tévedett. Amikor a Magyar Nemzet pályázott a díjra – olvasható a cikkben – „még arra is kínosan vigyáztunk, hogy ne valami baloldalra nézve kellemetlen politikai botránnyal jelentkezzünk”. Miért gondolta a szerző úgy, hogy erre vigyázni kellene, ráadásul „kínosan”? Hogy levonhassa következtetését, miszerint „vagy így halunk meg, ha nem is »hülyén« e díj nélkül, vagy végre ezen az oldalon is felismerik, hogy saját intézmények – ezen belül egy sajtódíj – létrehozása elengedhetetlen”. Számomra úgy tűnik, éppen szerzőjük gondolkodott a politikai térfeleken való lét kizárólagosságában. A Gőbölyös Soma Alapítvány sohasem tette ezt. Továbbra is szívesen fogadjuk jobb- és baloldaliak, konzervatívok és liberálisok pályázatát, jelölését. Kérjük, szerkesztőségként, újságíróként vagy akár újságolvasóként továbbra is jelöljék azokat a kollégákat, akik önök szerint az év legjobb tényfeltáró cikkét megírják. Tevékenységünket alapvetően magánemberekként finanszírozzuk, de szívesen fogadunk adományokat is, tekintet nélkül az adományozók politikai meggyőződésére. Hisszük, hogy díjazottaink listája, illetve az általunk méltatott pályaművek sora is bizonyíték értékközpontúságunkra és függetlenségünkre. Magyarországon talán sokaknak nehéz elhinni, de tevékenységünkkel bizonyítjuk: nemcsak a jobb- vagy baloldali pártok függvényeiként lehet megélni. Van valódi civil szféra is.

A szerző kuratóriumi elnök

A civil szféra eme öntudatos megnyilvánulását örömmel nyugtázzuk. Ígérjük, az alapítvány pártatlanságát megkülönböztetett figyelemmel fogjuk kísérni. A szerk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.