Improvizatív a diplomáciánk

Jobbára reagáló természetű, nem pedig kezdeményező volt az elmúlt négy év magyar külpolitikája, amelyből túl sok előnyünk nem származott.

Munkatársunktól
2006. 02. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abból a tényből fakadóan pedig, hogy mindkét miniszterelnök megpróbálta átvenni a külügyek irányítását, diplomáciánk rendkívül rosszízű improvizatív jelleget öltött – értékelt Gazdag Ferenc, a Teleki László Intézet munkatársa. A minisztérium pozíciója a kormányzaton belül meggyengült, sorozatossá váltak a melléfogások, amelyek egyfajta magyarázkodó minisztériummá degradálták a Bem rakpartot. A balliberális kormányzat alatt szétesett a külügyi tárcánál a döntéshozatal. A külpolitikai szakértő felveti, hogy a NATO-ban potyautast játszunk, elmaradt az új geopolitikai helyzethez igazodó belső tisztázás, a saját nemzeti álláspont kialakítása. Ugyanez mondható el uniós tagságunk kapcsán is, pedig – teszi hozzá a szakértő – Magyarországnak elemi érdeke, hogy pontos meg tudja határozni nemzeti érdekeit.
Elemzés az 5., interjú a 9. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.