Kell nekünk haragudni dr. Kendére?

Mózes Miklós
2006. 02. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kell-e haragudni dr. Kende Péterre? Nem kell. Kapott egy megbízást, amelynek igyekezett legjobb tudása szerint megfelelni. A szocialisták jól jártak Kendével. Nem kispályás. Felkészült profi. Miért és mennyiért? Ne firtassuk. Ebben az országban milliárdok vándorolnak néhányuk zsebébe törvénytelenül. A könyvért kapott jutalom ezekhez képest jelentéktelen. Elolvasva, kapásból van néhány észrevételem.
A katonai elhárítás 2003 óta nyugállományú ezredeseként azon titkosszolgálati tisztek közé tartozom, akik a múlt évben fehér asztal mellett is elmélkedhettek dr. Kendével a világ néhány dolgáról. A fő téma persze Orbán Viktor személye volt, miután a politikai pamflet hazai reprezentánsa olvasta a Fejér Megyei Hírlapban Orbán sorkatonai szolgálatával kapcsolatos írásomat. A Viktor című könyv szerzőjének a fehérvári Bástya és a budai Szent Jupát étteremben igen részletesen ecseteltem, hogy Orbán Viktor miért nem volt, miért nem lehetett a titkosszolgálat beszervezett ügynöke, még akkor sem, ha ma ennek ellenkezőjét „bizonyító”, fénymásolt kartonok kerülnek elő, a jó ég tudja, honnan. Ellenkezőleg, a titkosszolgálat mindent megtett Orbán lehetetlenné tételére, lejáratására. Az általam elmondottaknak most megjelent könyvének A Fidesz és ügynökei című fejezetében nyomát sem lelem. Lehet olvasni viszont arról, hogy „…menetrendszerűen felröppennek a pletykák Orbán egykori beszervezéséről… Zalaegerszegen sikerült beütni őt… Magam úgy véltem, kutyakötelességem tisztességgel utánakutatni ennek”. Erről ennyit.
A könyv többi fejezete sem indukált bennem hirtelen haragot. Az asztrológussal nem tudok mit kezdeni, bár érdekel a reinkarnáció elmélete, mint ahogy Semjén Zsolt állítólagos szexuális aberrációjával sem. Ha egy papról derül ki ilyesmi, attól még nem kell megtagadni mindenkinek a maga istenét. Az Adolf Hitlerre, Szálasira, Mussolinire történő gyakori utalás egyszerűen gusztustalan. Mint ahogy az apa, feleség, gyerek helyzetbe hozása is. A szerző gyakran idéz hiteles dokumentumokat is. Ezzel nincs baj, legfeljebb az ezeket gömbölyűvé kotyvasztani akaró narrátor szándékával (igaz állításokból is lehet hamis következtetést levonni), annak technikájával, a habarccsal. A kötőanyagban aránytalanul sok a homok és kevés a mész.
A pamflet legfigyelemreméltóbb fejezete „Az igazi Orbán Viktor”. El is mélyednék tanulmányozásában, de a szerző maga figyelmeztet: „Az igazi Orbán Viktor fejezet viszont, kétségkívül sok szubjektív véleményt és tételt közöl”. Rodolfo után szabadon: Vigyázat! A nyelvemet figyeljék, mert csalok!
Nem tudom, hányan lesznek, akik a könyv elolvasása után a pokolra kívánják Orbán Viktort és a Fideszt. Abban viszont biztos vagyok, hogy a leírtak ordítóan kínálják a jelenlegi politikai hatalmi elit magatartásának, az elmúlt négy év történéseinek összehasonlító elemzését. Végső soron dr. Kende többet ártott most megjelent művével Gyurcsány Ferencéknek, mint Orbán Viktoréknak.

A szerző nyugalmazott ezredes

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.