Szégyen a futás, de hasznos

2006. 02. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A premierre jövő hétfőig még várnunk kell, ám a nyilvános próbák is szórakoztatók a Ki legyen a Magyar Labdarúgó-szövetség új elnöke? című bohózatban. Tegnap reggel éppen Gyárfás Tamás és Pellády Péter (üzleti partnereinek: Peter Pellady) duettjét láthattuk élő egyenesben a Nap-keltében. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) marketingigazgatója – vagy csak volt igazgatója, a szövetséget körbelengő zűrzavarban pontosan nem is tudható – mint hivatalos elnökjelölt kapott meghívást a műsor sportrovatába. Gyárfás Tamás producer volt a kérdező, aki a megszokottnál is szigorúbb volt vendégével. Előzetesen is gondoltuk, hogy Pellády nem tarthat programbeszédet, ám a riporter ezúttal nem csak éreztette: ki is mondta elfogultságát.
A beszélgetés első napirendi pontja az MLSZ és a Derball Kft. (Pellády cége) kapcsolata volt. A kétes elszámolás hozzájárult az MLSZ előző elnöke, Bozóky Imre bukásához, de egészen pontosan a mai napig nem tudjuk, hogy a Derball szerződései jogszerűek voltak-e, s mennyit hoztak az MLSZ konyhájára. Gyárfás Tamás egy hivatalos, az MLSZ-től származó dokumentumot lobogtatott – talán nem véletlen, hogy előzetesen csak ő kapott belőle példányt –, miszerint a Derball 49 millió forinttal tartozik a szövetségnek. A marketingguru ettől nem tört össze, s azt állította: ellenkezőleg, az MLSZ tartozik az ő cégének. A mai világban független állásfoglalás híján ezt a vitát ezzel le is zárhatjuk, azzal a kiegészítéssel: az MLSZ előző vezetése nyilván Pellády érdemeit, a hatalmat átvenni készülő pedig bűneit igyekszik hangsúlyozni. Hasonló a helyzet a másik gumicsonttal, a svájci Kentaro céggel a közvetítési jogokról kötött szerződéssel. Éppen ezért szerencsés lenne, ha az eme iratokat vizsgáló hivatalos, megkérdőjelezhetetlen jelentések a jövő heti közgyűlés előtt elkészülnének; de persze nem készülnek el.
Ám nem ez volt a beszélgetés meghökkentő, a tévénéző számára fel- és befogadhatatlan része. Hanem amikor szóba került, hogy Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke támogatja-e vagy sem Pellády kandidálását. Pellády azt állította, Gyárfás megkérte Markovicot, hogy ne támogassa őt. A producer ezt kikérte magának, s tanúként a stúdióba rendelte Zoran Cvrkot, a magyar–horvát Európa-bajnoki pályázat Budapesten tartózkodó horvát vezetőjét, ha úgy tetszik, Gyárfás kollégáját. Ezt a betétet csak azok élvezhették, akik értenek angolul, bár a középfokú tudás bőven megtette. Igaz, egyelőre ez még nem elvárás a magyar közszolgálati csatorna nézőitől. Ránk várna a feladat, hogy igazságot tegyünk e pontban, ám az abszurd attól abszurd, hogy nem egzakt (már elnézést). A műsor zárásaként Gyárfás Tamás, bár elismerte, hogy illetéktelenül teszi, kerek perec kijelentette: sértő lenne, ha Pellády vezetné a Magyar Labdarúgó-szövetséget. Pellády persze nem kérte ki magának a véleményt, hanem szépen megköszönte.
A leírtak miatt nehéz értékelni a látottakat, ám feltűnt, hogy Gyárfás Tamás zaklatottabb volt a szokásosnál. Sejthető, hogy miért. Nem kívülállóként borong a magyar labdarúgás áldatlan állapotán, hanem január óta belső érintettként. Az MLSZ előző elnöksége utolsó intézkedéseként felkérte és kinevezte őt az Eb-pályázat előkészítő bizottsága elnökének, majd aznap délután feloszlott. Ha a jog szerint nem is, az erkölcs szerint Gyárfás ezen tisztsége illegitim: elvárható lenne, hogy az új vezetés is megerősítse. Ennél nagyobb gond, hogy maga Gyárfás is érzi, már-már kidönthetetlenül nagy fába vágta a fejszéjét. Erős, tettre kész MLSZ nélkül a pályázat eleve halálra van ítélve. S hiába tudja, hogy az előző vezetés alkalmatlan volt, azt is érzi, a leendő sem lesz sokkal jobb. A sok esetben kordában tartott összeférhetetlenség – például magyar súlyemelődopping-botrány – az újságírói és a különféle vezetői tisztség között alighanem csak úgy oldható fel, ahogy maga Gyárfás is megfogalmazta, amikor kiderült, hogy Csányi Sándor nem vállalja az elnökséget: szégyen a futás, de hasznos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.