Változatok vattakabátra

Czakó Gábor
2006. 02. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar társadalom a mai napig nehezen nyugszik bele a rendszerváltozás elmaradásába: ez a keserves gond mérgezett gombóc legtöbbünk torkában. Ha megnézzük a mostani társadalmi megosztottságot, akkor azt látjuk, hogy nagyjából a társadalom egyik fele húz ide, a másika oda; anélkül, hogy az ide vagy az oda pontos tartalmával tisztában lett volna bármikor. Annyi bizonyos, hogy 1989–90-ben az akkori felnőttek túlnyomó része azt akarta, hogy ezután másként legyen, a kommunisták tűnjenek el a közhatalom környékéről. Abban megoszlottak a vélemények, hogy mennyire tűnjenek el és hova, mi történjék velük, kapjanak-e valamilyen büntetést. A hangulat nem volt forradalmi, de emelkedett, katarzis közeli. Még a Kádár-rendszer haszonélvezői és kiszolgálói közül is sokan ráébredtek emberi és nemzeti felelősségükre, s valami szebbre, jobbra, igazabbra vágytak.
A szocializmus maga holtan feküdt, temetetlenül és kifosztva. Végelgyengülésben múlt ki. Főlakájai rabolták ki, és egyetlen könnycseppet sem ejtettek érte. Legféltettebb kincsét, az eszméjét a szemétre rúgták; csak a gyűrűt, a karórát, a csizmát szedték le az oszladozó tetemről. Akik máig jó szívvel gondolnak rá, zömmel egyszerű, ma már idős emberek, akik a szocializmus idejében éltek. Semmi több: éltek. Beleéltek, átélték, túlélték. Akkor nőttek fel, akkor tanultak és estek szerelembe, akkor alapítottak családot, akkor szerették és nevelték gyermekeiket. Bizony, rengeteget dogoztak, s persze a KISZ-ben meg a vállalatnál a pártemberekkel buliztak, mert a bulikat ott és így tartották. Idővel ilyen-olyan módon – a kor adta feltételek között – lakást szereztek, szüleiket ápolták, pappal temettették őket, suttogva mondtak igazat, autót vettek, nyaraltak az NDK-ban. Amikor visszasírják a Kádár-rendszert, saját, egyetlen életükre gondolnak vissza jogos szeretettel. Leginkább az antikommunisták hibája, hogy emlékeikhez máig ható politikai árnyék kapcsolódott. Egyetlen példa. Az 1950 után születettek nemigen tudták, hogy kik voltak azok a bizonyos Horn-típusú pufajkások. Amikor a nemzeti érzelműek ezeket szidták, a korabeli melósok érezték találva magukat, mivel ők is pufajkát hordtak. Nem politikai, muszkavezető, forradalmat és veséket leverő pufajkások voltak, hanem lakatosok és traktoristák: a gyárakban és a földeken ugyanis ez a bizonyos vattakabát volt a téli munkaruha. Természetesen a hátuk mögött gúnyolták a tökfej górékat, a pártbizottságról szalajtott téeszelnököket, akik nem tudták megkülönböztetni a zabot a lótól, és nagyokat röhögtek a politikai vicceken.
Őszintén akarták a rendszerváltozást. Hogy ezen mit értettek? Bizony kevesen álmodtak az „ötvenhatos magyar modellről”, a valódi, a közélet egészére, tehát a politika, a tulajdon és a munka világára egyaránt kiterjedő demokráciáról, amely a köztulajdont megőrizve a jogok gyakorlását az ott dolgozókra ruházta volna. Később néhány kisebb üzem, például a herendi porcelángyár került ily módon a munkások tulajdonába – kizárva, hogy bárki 2,5 százaléknál nagyobb részesedést szerezzen. A többség osztrák életszínvonalat, polgári szabadságjogokat akart – komcsik nélkül.
A kádárizmus vezető rétege tudta, hogy az első választáson el fogja veszteni a politikai hatalmat, ezért minden erejével a szocializmus tetemének kifosztására összpontosított, s a hatalom visszaszerzését a meggazdagodás utánra halasztotta. De alaposan felkészült rá. A Szovjetunió felől biztonságban lehetett, hiszen a régi elvtársak ott is ugyanezt a forgatókönyvet hajtották végre. Sok szakértő szerint központi kottából dolgoztak. Nem kellett félnie a Nyugattól sem. A marxizmusból is megtanulta, hogy a nemzetközi nagytőkének szüksége van helyi kiszolgáló, úgynevezett komprádor burzsoáziára. Ezt a szerepet szívből jövő elvtelenséggel vállalta, s mintegy biztosítékul adta jövendő gazdáinak az egész pártsajtót; a megyei lapoktól a Népszabadságig. Így lett a „negyedik hatalmi ág”, a honi „baloldali” sajtó (másmilyen persze akkor nem is létezhetett) a jobboldali multik tulajdona, azzal a kikötéssel, hogy a korábbi főszerkesztés három évig a helyén marad, s igazolja, hogy hajlandó és képes kiszolgálni a legmunkásellenesebb külföldi érdekeket is, és támogatni a komprádorok politikai törekvéseit.
Ami a belhelyzetet illeti, rendelkezésére állt a szinte érintetlen hálózat, a szocialista összeköttetés-rendszernek nevezett korrupciós szövevény, ami az egész társadalmat beszőtte, mindenütt elhelyezve a maga lekötelezettjeit. Többek között a frissen alakult rendszerváltó pártokban. Ezek kettő kivételével amolyan kuruc szabadcsapatok módjára működtek, szabad teret engedve a hálózat pókjainak. Jómagam alapító tagja valék az MDF-nek, bejáratosa a kibővített elnökség üléseinek, ahová bárki arra járó beugorhatott. Egyszer jött Bégány Attila és még két lelkes fiatalember, hogy ők megalapítanák az MDF ifjúsági tagozatát. Csurka elnökségi tag elhajtotta őket: fölösleges, a Fidesz a zsebünkben van, most adtam nekik tízezer forintot, Olajos Csaba pedig húszat.
A Kisgazdapárt, a KDNP, az MDF és a Szociáldemokrata Párt belülről való szétverődését most fölösleges elmesélni.
A magyar történelem legnagyobb választási csalása zseniális ötleten alapult. Az 1990-es választáson induló, parlamentbe jutásra esélyes pártok, az MSZP-t is beleértve, mind az osztrák jólét és a kapitalizmus mellett törtek lándzsát. A legközérthetőbb és leghatékonyabb rendszerváltó jelszó így az antikommunizmus maradt. Legharsányabban az SZDSZ kiabálta, temérdek hívet szerezve, ugyanakkor vetélytársait úton-útfélen az MSZP-vel való összejátszással rágalmazta. 1990 elején, a választások előtt a már említett kibővített MDF-elnökség megbízásából nyilatkoztam az akkor a Népszabadsághoz és az SZDSZ-hez egyaránt közel álló Reformnak. Riporter: Erős Pál, a Nyilvánosság Klub ügyvivője. Fő kérdés: koalícióra lép-e az MDF az MSZP-vel? Fő válasz: nem lép koalícióra. A kéziratot nyomdába adás előtt elolvashattam. A megjelent lap első oldalán szalagcím: Az MDF koalícióra lép az MSZP-vel! Rohanok a szerkesztőségbe: ez hogyan történhetett? Mit akarsz, az interjú egy szó híján átment! A következő szám valamelyik belső oldalán lehozták kis hírben a helyreigazítást, így nem lehetett perelni.
A számok azt mondják, hogy a 1990-es választáson a polgárok 73,26 százaléka, tehát elsöprő többsége bízta akaratát az antikommunista rendszerváltó pártokra, és mindössze 15,57 százalék a „régi kommunistákra”: az MSZP-re és a Munkáspártra. A függetleneknek és kis pártoknak maradt 11 százalék is nagyjából ugyanilyen arányban oszlott meg a két főirányzat között. Ezt mindenki előre tudta, tehát Kádár örökösein semmiféle klasszikus szélhámosságuk nem segíthetett, sem a kékcédulázás, sem az ellenfelek kirekesztése a választói névjegyzékből, sem a számolási csalás.
A nép tehát oda szavazott, ahová akart, s csak pár hét múlva derült ki, hogy a jobbra leadott szavazatok balra sinkófálódtak. Az SZDSZ vezette liberális csoport huszáros mozdulattal átcsempészte a neki jutott húsz százalékot. Azonnal teljes helyzetazonosságot vállalt az MSZP-vel, és megindította a „kommunisták pedig nincsenek” kampányt. Ezernyi koholt üggyel-váddal akadályozta a tényleges gondok megoldását, a rendszerváltoztatás munkáját, a szabad, nemzeti érdekeket képviselni képes magyar állam újjáépítését. A taxisblokád során még puccsal is megpróbálkozott 1990 októberének végén. Kiderült, hogy a Fidesz sincs Csurka Pista zsebében, hanem inkább az SZDSZ markában: s így is volt 1993 második feléig, amíg Orbán Viktor ki nem takarította pártjából a szabad demokraták politikusait, szakértőit és egyéb hálózati embereit. Ezért nevezik ők a gondolatzsandárok szélkakasnak. Ha megmaradt volna a vétkében, éjjel-nappal ajnároznák.
Az SZDSZ a választók átejtésével, lopott politikai erő birtokában máig eleven félreértéseket, gyűlölködést és meghasonlást idézett elő az országban. Embertelen munkálkodása azóta is lankadatlan. A zűrzavarban a bennszülöttek kétségbeesetten kavarognak a különböző pártok között, hogy melyik képes megvédeni őket a globalizmus sötét erőitől, melyek kiforgatják őket benső és külső javaikból.
Most a Fidesz által szervezett szövetségben bízunk.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.