Visszajáró lelkek

Ludwig Emil
2006. 02. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár hete a Havas-féle reggeli tévékatyvaszban feltűnt a régen látott Kupa Mihály, és ez holtbiztosan jelezte a tavasz – meg a soron következő parlamenti választás – közeledtét. Az ártatlan riporteri kérdésre, hogy netán, véletlenül nem választási párt-e a Centrum, az elnök úr ezt felelte: – Á, dehogy…
Néhány napja, amióta hírt kaptunk a meglepő fordulatról, hogy a Centrum mégiscsak elindul az idei választáson, baráti asztaltársaságban választási jelszavakat próbálunk faragni a derék középutasoknak, szabad felhasználásra. Nekünk is maradt még némi humorunk, nem csak az elnök úrnak. „Akartok még többet adózni? Válasszátok a magyar adórendszer atyját, Kupa Mihályt!” „Segítsétek a szegény álláskereső politikusokat, szavazzatok a Centrum jelöltjeire!” – ilyen és ehhez hasonló elmés jelmondatokat ötlünk ki tréfás kedvünkben. El kell ismerjük azonban, hogy bohó próbálkozásaink semmivel sem viccesebbek annál, mint amiket a mi újságunkban is olvashattunk a héten. Az egyik (nehezen) ébredő magyar centrumos képviselőjelölt például máris megkezdte Bicskén pártja nevében az ajánlószelvények gyűjtését, darabjáért 300 forintot (1,2 eurót) kínálva. A szezonális politikusaspiráns azt is kikotyogta, hogy ő biza elkéri a szocialista szavazóktól is a kopogtatócéduláit, mondván, a második fordulóban úgyis visszalépnek az MSZP javára. Kupa elnök e hírre azt nyilatkozta: a párt alapszabálya ezt nem teszi lehetővé, amivel szemben nehezen feledhető tény, hogy 2002-ben mégis ezt tették. Az elnök úr erre viszont azt felelte: ez a Centrum párt most nem az a Centrum párt, és ezzel sajtónyilatkozatát cifra káromkodásokkal fűszerezve berekesztette.
Egy nappal később újabb, roppant szórakoztató műsorszámnak lehettek tanúi a középponti párt sajtótájékoztatójának szerencsés résztvevői: Kupa úr mellett megjelent a Centrum megyei elnökeként az a szép reményű politikus hölgy, aki négy évvel ezelőtt azzal szerzett magának hírnevet, hogy 79 darab kopogtatócédula adatait meghamisította. Persze lebukott, és 2004-ben a bíróság elítélte közokirat-hamisításért. Ha rosszmájúak lennénk, azt mondanánk erre, tipikusan megélhetési párt, a baloldali koalíció szolgálatában, baksis reményében. De mi ilyet nem mondunk, akkor sem, ha tudjuk, négy éve az általuk összekapart három és fél százaléknyi voks fejében páran bizalmi állást kaptak az MSZP–SZDSZ-kormány kebelében.
Nevezzük őket inkább visszajáró lelkeknek!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.