A szabad madarak és a „külmagyarok”

Szombathelyi Gyula
2006. 03. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnyire elég felesleges dolog pártprogramokat olvasgatni, mivel a választások után ezek úgyis elenyésznek. Nem haszontalan azonban megnézni az SZDSZ programjait a határon túli magyarokkal kapcsolatban. „A romániai és szlovákiai magyarok által megfogalmazott kívánságlista jó része még ma is aktuális. A nacionalizmus mind Szlovákiában, mind Romániában eleven” – írja az SZDSZ 2000-ben arra utalva, hogy ezeket a határon túli magyarokat ugyancsak elnyomják az utódállamok. Nézzük csak meg az 1989-es, a 2000-es és a 2006-os SZDSZ-programot! A három vizsgált program alapján nyugodtan meg lehet kérdezni: kik is azok az SZDSZ-esek, és mit akarnak?
Az 1989-es, A rendszerváltás programja címet viselő SZDSZ-es program vélhetően sok magyar választópolgár szívét megdobogtatta. Itt azokra a választópolgárokra gondolok, akik felelősséget éreznek a határon túli magyar közösségek iránt. Tamás Gáspár Miklós így fogalmazott: „Magyar állampolgárságot kell biztosítani a határon túli magyar közösségek tagjai részére, illetve ezen a jogon az ő házastársaik részére is.” Tiszta, világos beszéd. Az SZDSZ tizenöt évvel megelőzte a 2004. december 5-i követelést. Biztos vagyok benne, hogy az SZDSZ nem egy szavazót szerzett programjának ezzel a pontjával. December ötödike előtt ezért többen megkérdezték az SZDSZ-es politikusokat, hogy miért fordulnak szembe az eredeti programjukkal. A válasz erre az volt, hogy megváltozott a politikai helyzet. Ebben a mondatban az alany a szép. Nem az SZDSZ változott meg, hanem a politikai helyzet. Hogy ez mit jelent, nem értjük.
A korszakváltás programját 2000 novemberében jegyezte az SZDSZ. Ebben élesen bírálta a státustörvényt azzal, hogy az abban biztosítottak szinte már állampolgári jogokat adnak a határon túli magyaroknak. Rossz a törvény, mert reménytelen meghatározni, hogy ki a magyar, s felébreszti a jóléti sovinizmust a magyarországiakban. Arról egy szó sincs, tíz éve miért mondtak egészen mást, de a szövegből kiolvasható, hogy ennek belpolitikai okai vannak: nem tetszik az SZDSZ-nek az, hogy politikai konkurenseik „csábító lehetőségekkel kápráztassák el a határon túli magyar identitású embereket”. A korszakváltás programja azonban hét oldalon keresztül olyan ajánlatot tesz, amely olvastán a nyál összefuthat a szánkban. Normatív alapú tankönyv- és taneszköz-támogatás a magyar óvodáknak és iskoláknak, számítástechnikai eszközök biztosítása ugyanezeknek. A határon túli magyar pedagógusok részére minőségi bérpótlék, normatív támogatás az ő magyar nyelvű szakirodalmuk megvásárlásához, költségtérítéses továbbképzés, utazási kedvezmények. A diákoknak magyarországi diákigazolvány, olcsó számítógép-vásárlás, a magyarországi hallgatókkal azonos doktorandusképzés. A határon túli magyar könyvtárak normatív támogatása, a határon túli magyar televíziózás, rádiózás létrehozása, normatív támogatása. A határon túli magyarok politikamentes gazdasági támogatását vetíti elénk, pénzügyi források növelésével, piaci és jogi ismeretek terjesztésével, garanciavállalással és egyértelmű kormányzati szerepvállalással. Ismét tiszta és világos beszéd. A magyar állam és a határon túli magyarok közötti közjogi kapcsolatot elutasítja az SZDSZ 2000-ben, de a közösségek fennmaradásához szükséges támogatást beemeli a programjába.
A 2006-os választások előtt is megjelent az SZDSZ programja. „A határon túli magyarok ügye ne legyen belpolitikai csatározások tárgya. A határon túli magyar közösségek legitim követeléseit támogatjuk.” A felületes olvasó számára is nyilvánvaló, hogy az SZDSZ programja a határon túli magyarok ügyében összement. Önmagában az is elszomorító, hogy egy nyilvánvaló hazug jelszóval („a politikai helyzet megváltozott”) egy párt szembefordul saját eredeti programjával. Igazán bajom azonban megint csak a program alanyával van. A legitim követeléseket támogatjuk, mondja az SZDSZ saját nevét meghazudtolva. Nem akarom elhinni, hogy magyar liberális ember vagy párt úgy fogalmaz a határon túli magyarok jogaival kapcsolatban, hogy ő dönti el, milyen jogok járnak az elnyomott közösségeknek. Talán mégsem a politikai helyzet változott meg, hanem az SZDSZ.

A szerző jogász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.