Az igazság Guantánamóról

2006. 03. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oszama bin Laden és szervezete, az al-Kaida 1996-ban hadat üzent az Egyesült Államoknak. Ez nem csupán üres beszéd volt. Megtámadták nagykövetségeinket, hadihajóinkat és katonai támaszpontjainkat, a fővárosunkat és pénzügyi központunkat. 2001. szeptember 11-én az al-Kaida csaknem háromezer embert ölt meg.
Válaszul az Egyesült Államok és a szövetségesek koalíciója akciót kezdeményezett Afganisztánban, ahol a tálib rezsim lehetőséget adott az al-Kaidának az Egyesült Államok és más országok elleni hadműveleteihez szükséges kiképzésre, felszerelkezésre és szervezésre. A katonai konfliktus során tízezer embert ejtettek foglyul, világítottak át és engedtek el Afganisztánban. Ezek között voltak tálib katonák és voltak al-Kaida-harcosok. Több mint hétszáz annyira veszélyes volt, hogy Afganisztánban nem lehetett őket biztonságosan őrizni. Ezek terroristakiképzők, bombakészítők, toborzók és segítők, a terroristák finanszírozói, Oszama bin Laden testőrei és potenciális öngyilkos merénylők voltak. Ezeket a harcosokat ellenséges harcoló felekként Kuba szigetén, az USA guantánamói katonai támaszpontján tartják őrizetben.
A harmadik genfi konvenció a hadifoglyoknak bizonyos védelmet biztosít, de ez egyértelműen nem vonatkozik az al-Kaida terroristáira. Az al-Kaida nemzetközi terroristaszervezet és nem állam, és nem része a konvenciónak. Az al-Kaida nem ismeri el a konvenciót, és nem tartja tiszteletben az általa előírt magatartási szabályokat. Ennek ellenére a fegyveres erőink által Guantánamón őrizetben tartottakkal humánus bánásmódot tanúsítunk, és több olyan védelemben részesülnek, amelyről a harmadik konvenció rendelkezik.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) a Guantánamói-öböl minden foglyával teljesen szabadon, minden korlátozás nélkül felveheti a kapcsolatot, ugyanúgy, mintha hadifoglyok lennének. A Guantánamói-öbölben tett rendszeres és gyakori látogatásai során az ICRC felügyelet nélkül találkozik és beszél a fogvatartottakkal. Az ICRC javaslatokat tesz az Egyesült Államoknak, és ellenőrzi, hogy ezeket megvalósítják-e. Az ICRC szabályai nem teszik lehetővé, hogy nyilvánosságra hozzuk a jelentéseiket vagy javaslataikat, de úgy érezzük, az hűen tükrözi a valóságot, hogy mindkét fél elégedett a Guantánamót illető együttműködésünkkel.
A genfi konvenció értelmében egy hadifogolynak joga van kétségbe vonni hadviselői státusát. A guantánamói foglyok ezt a hadviselői státust felülvizsgáló törvényszék előtt tehetik meg, amelyet kimondottan erre a célra hoztak létre. Fogvatartotti státusukat legalább évente egyszer felülvizsgálja az adminisztratív felülvizsgáló testület. A fogvatartottak érvényesíthetik a habeas corpushoz és az USA szövetséges bíróságai előtti egyéb eljárásokhoz való jogukat is, és közülük sokan ezt meg is tették.
A guantánamói fogvatartottak naponta háromszor kapnak olyan ételt, amely megfelel az étrendjük előírásainak. Ellátjuk őket saját anyanyelvükön írott Koránnal, valamint imafüzérrel és imaszőnyeggel, továbbá jelezzük, milyen irányban van Mekka. A tábor hangszóróin naponta ötször játsszuk le az imára hívó kiáltást, amelyet a minden fogvatartott rendelkezésére álló húszperces imaszünet követ. A fogvatartottak a saját katonáinkéval azonos orvosi ellátást kapnak. A tavalyi év egy hat hónapos időtartama alatt a fogvatartottak több mint 14 ezer alkalommal küldtek, illetve kaptak postát, a családjukkal így tartották a kapcsolatot.
A fogvatartottaknak a hadifoglyokhoz hasonlóan joguk van ahhoz, hogy ne érje őket kínzás vagy viszszaélés. Az USA büntetőjoga, illetve az általa aláírt egyezmények mindenhol tilalmazzák a kínzást.
Leszögeztük már, hogy a kínzásról szóló konvencióban vállalt kötelezettségeink értelmében politikánk részét képezi az, hogy nem engedélyezünk olyan kihallgatást, amelyben kegyetlen, embertelen vagy megalázó a bánásmód, függetlenül attól, hol történik a kihallgatás. Ezt a politikát nemrégiben törvénybe iktatta az Egyesült Államok. A fogvatartottak törvényellenes bánásmódjával kapcsolatos incidenseket az Egyesült Államok nyomatékosan kivizsgálta, és a felelősök ellen vádat emelt és elítélte őket. Eddig több mint száz katonát vontunk felelősségre.
Az Egyesült Államoknak nem áll érdekében az ellenséges harcosokat a szükségesnél hosszabb ideig fogva tartani, és mintegy 250 fogvatartottat már el is engedtünk vagy áthelyeztünk Guantánamóról. Sajnos a Guantánamói-öbölből elengedettek közül tizenöten visszatértek a terrorizmushoz, és azóta ismét elfogták őket. Azok, akik Guantánamón maradtak, azért vannak ott, hogy megakadályozzuk visszatérésüket a harcba.
Mi az alternatíva? Vannak, akik szerint ezeknek a terroristáknak, ahelyett, hogy hadifoglyokként kezelnék őket, hazájuk bírósága előtt normális büntetőeljáráshoz van joguk, és ha nem találják őket bűnösnek, el kell engedni őket. Ez az érv a feje tetejére állítja a nemzetközi jogot. Ez jobb bánásmódot biztosítana azoknak, akik nem tartják be a szabályokat, mint azoknak, akik igen.
Guantánamóval kapcsolatban az az igazság, jelenleg ez a legjobb megoldás arra, hogy az Egyesült Államok és más nemzetek állampolgárait megvédjük ezektől a terroristáktól, akik célba vették őket. Vannak országok, amelyek abban a reményben élnek, hogy majd mások biztonságosabbá teszik a világot. Az al-Kaida támadásainak elsődleges célpontjaként az Egyesült Államok nem engedheti meg magának ezt a luxust. Amíg a terroristák véget nem vetnek gyalázatos támadásaik tervezésének és végrehajtásának, egyetlen felelős kormány sem engedné őket szabadon, hogy újra visszamenjenek és tovább próbálkozzanak.

A szerző az Egyesült Államok magyarországi nagykövete

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.