Kampánytükör

&#8222;Arra kérlek benneteket, hogy alávalót és durvát, <br/>igaztalant és hamist, személyesen bántót és tisztességben sértőt sem szóban, sem írásban, sem újságban, <br/>sem könyvben ne kövessetek el.&#8221; <br/>(Gyurcsány Ferenc)

OSSZIÁN
2006. 03. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Pisti magyar állampolgár, 5 éves – hirdeti az SZDSZ köztéri plakátja. A sorozat egy másik darabján viszont Kuncze Gábor segít a lurkónak a leckeírásban. Szegény Pisti! Még be sem töltötte a hatot, és már leckeírással gyötrik! Szólni kéne a gyermektelen Kunczénak, akinek az idényjellegű választási pelenkázáson túl nincs közvetlen nevelési tapasztalata, hogy ne higgyen az amerikai kampányguruknak: Magyarországon nem akkortól van az iskolakötelezettség, mint a tengerentúlon…

Hiller István szerint a Fidesz Irma nénije nem tud elég szomorúan nézni, ebből pedig nyilvánvalóan következik, hogy az ország vidám és hurráoptimista, örül a gyurcsányi földi paradicsomnak, az ellenzéki program pedig megbukott. A Fidesz Irma nénije a szívgyógyszeres plakátokon szerepelt; nyilván ezért lett szívügye a szocialista pártelnöknek. Akinek veleszületett politikai fölényét mi sem mutatja hívebben, mint hogy álmából felköltve is képes elég szomorúan nézni.

Komássy Ákos, az ifjúbalosok felkent vezére sajtótájékoztatót tartott a Nyugati téri nagyposta előtt, ahol A buli színe című pártszóróanyag-CD-t feladta Mikola István címére. (Elég nagy lehet a vérvörös kiadványból a remittenda, ha még mindig van belőle kallódó példány.) A tetthely típusú politikai performanszra az szolgáltatott ürügyet, hogy Mikola az egyik beszédében megemlítette a technozenére bulizókat; a szóban forgó válogatás-CD-n pedig van egy szám, amely történetesen a bulizás jogáért emel szót a Csavard fel a szőnyeget mélyfilozófiája szellemében. (Beastie Boys: Fight For Your Right. Refrén: „You gotta fight, for your right, to party”.) Most lendüljünk túl azon, hogy a bulizás meg a partira járás vajon ugyanazt a szórakozásszociológiai választói réteget célozza-e meg. Inkább képzeljük el Komássyt félmeztelenül, kendermintás alsóban vonaglani egy importált technoünnepély kipufogógázt eregető kamionjának platóján, amint ezt a számot playbackeli, s titkon úgy gondolja, hogy a „party” itt magát a Pártot jelenti. Nem is szólva arról: az ifjúbalos politikusnövendék, aki Medgyessy Péter táskahordozójaként ismerkedett az aktív politizálás rejtelmeivel, vajon tisztában van-e a „buli” szó minden jelentésárnyalatával – például hogy mit fed a „bulista” meghatározás. Édesanyja, aki a piros dzsekis kampányban vitt szerepéért hálából kulcspozíciót érdemelt ki a köztévében, talán mesélhetne neki egyet-mást ebben a témakörben…

Gyurcsány nem limuzinszocialista, miként Rogán Antal állította – cáfolják a limuzinpárt háza tájáról. Az érvelés sem mindennapi: a kormányfő a reklámfilmje forgatásakor csak úgy beült a limuzin hátsó ülésére, de eszébe sem jutott egyúttal helyet is változtatni vele. Ez magyarázza azt is, hogy a KRESZ előírásai ellenére miért nincs a filmen bekötve. A kormányfő szerint az elsuhanó tájat csak úgy mögé vetítették, mint a kezdetlegesebb hollywoodi filmekben. Ettől féltem. A miniszterelnök igazi, a limuzin is igazi, minden mást azonban csak úgy mögé vetítenek. Amíg csak a tévéképernyőre tapadunk, addig nincs is gond. A limuzinperspektíva akkor válik húsbavágóvá, ha mi vagyunk a mögötte elsuhanó táj.

Disznófő – közli egy közlekedési tábla az interneten keringő fotódokumentum szerint. A felirat fölé azonban Gyurcsány fotóját kasírozták. Nem tudhatjuk, hogy egy túlbuzgó szocialista plakátragasztó aktivista hozta-e létre a sajátos képzettársítást, netán keresetlen kormánykritikával van dolgunk – ha az utóbbival, akkor ízetlen. Egyébként is, maga a miniszterelnök kérte ki magának, hogy őt a jobboldal „galád disznónak” akarja beállítani. Ne adjuk meg neki ezt az örömet. Ez a fő.

Mióta Szigetvári Viktort, az MSZP kampányfőnökét rhinotillexománián érték, semmi nem veszélyezteti a kandikamerás felvételt az internetes videók toplistáján. A képsor a szocialisták egyik Köztársaság téri sajtótájékoztatóján készült, amikor az ismeretlen operatőr elkalandozott kissé, s felfedezte, hogy a kampányfőnök hátulról figyelve a produkciót, elgondolkozva az orrába túr, majd a bányászat eredményét önfeledten elfogyasztja. Már most szeretném leszögezni: e sajátos étkezési szokásnak semmi köze az MSZP programjához vagy a Gyurcsány–Hiller tandem országvezetési alkalmatlanságához. Csupán végtelenül gusztustalan; különösképpen egy kampányfőnöktől. A világhálón előbányásztak egy politikusi előképet is: Henry Kissingert annak idején sikerült hasonló művelet közben lencsevégre kapni. Nixon legendás külügyminisztere később ettől még Nobel-békedíjat is kapott. Nem tudom, miért van az az érzésem, hogy Szigetvári nem fog.

Aggódom a köztársaságért. Azért aggódom, mert újabban azok aggódnak érte hivatásszerűen, akik előzőleg részvénytársaságot csináltak belőle. Most pedig barátilag tüntetnek is a köztársaságért. A Népköztársaság útján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.