Madárinfluenza és matematika

Olvasónktól
2006. 03. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Várhegyi László)
A Földön hatmilliárd ember él. Az elmúlt tíz évben 91 fő halt meg madárinfluenzában. Ez évente kilenc elhalálozás a hatmilliárdból. Ez nagyjából azt jelenti, hogy évente minden egymilliárd emberből „másfél” fő hal meg a madárinfluenza miatt. Magyarországon tízmillió ember él. A tízmillióból évente négyezer fő hal meg kórházi fertőzés miatt, tehát nem abban a betegségben, amiért kórházba került, hanem azért, mert a kórházakban a nem megfelelő higiénés állapotok miatt fertőzést kapott, s ez okozta a halálát. Egyébként 200 ezren betegednek meg évente a magyar kórházakban kórházi fertőzés miatt, s ebbe halnak bele négyezren egy évben. Tehát például 2001-ben naponta tizenegy fő halt meg csak azért Magyarországon, mert kórházba került. Jó lenne tudni, hogy 2005-ben hogyan alakult ez a fajta elhalálozás.
A dohányzás miatt ma naponta 77 fő hal meg Magyarországon. A rák miatt napi száz főnél nagyobb ez a szám. Szívinfarktus és egyéb szív-, érrendszeri betegségek miatt szintén száznál több fő hal meg naponta csak Magyarországon. Közlekedési balesetben is átlag három-négy fő hal meg naponta hazánkban. A világon naponta kétezer gyermek hal éhen! Ez ellen mit tesz a világszervezet? Hogy a Földön hányan halnak meg naponta valamilyen betegségben vagy egy bizonyos fajta betegségben, azt csak becsülni lehet, de vélhetően négy-öt számjegyű az eredmény. Vajon hányan halnak éhen a gyermekeken kívül naponta a Földön? Valószínűleg többen, mint madárinfluenzában a 6 milliárd emberből az utóbbi tíz évben. Sokan halnak meg naponta állatoktól kapott betegségekben is. Van, aki maláriában, van, akit egy pók csípett meg, vagy egy kígyó mart meg, de van, akit kutya vagy más vadállat tépett szét. Lehet kapni veszettséget, Lyme-kórt, kullancs okozta agyhártyagyulladást stb., folytathatnám még e felsorolást.
Miért a madárinfluenza élvez ilyen prioritást, s nem mondjuk a kórházi fertőzés, vagy a rák, vagy az éhínség, illetve a Lyme-kór? Természetesen az üzlet miatt, ugyanis globalizálódó világunkban csak a pénz számít, és az emberek félrevezetése, birkásítása. Ők nézik a betelefonálós, mobilszavazós és egyéb gagyi műsorokat. A félelemben tartott emberek kiszolgáltatottnak érzik magukat, s éppen a kiszolgáltatottság érzésének fenntartása a cél.
Folytassuk a matematikát! Madárinfluenza miatt a Földön több mint 300 millió háziszárnyast öltek meg, holott a tollat fertőtleníteni lehet, a beteg állat húsában pedig 70 Celsius-fok feletti hevítés (sütés-főzés) hatására elpusztulnak a madárinfluenza kórokozói, tehát nem kellett volna kivonni a táplálékláncból több száz millió baromfit. Hatmilliárd embert nem lehet beoltani, de sok száz milliót igen, tehát hatalmas üzlet az oltóanyag, s talán ebből a magyar gyógyszergyártásnak is csurran-cseppen, mert állítólag a magyar vakcina jó. Más kérdés, hogy a gyógyszergyárak bevételéből mit élvez a kisember Magyarországon. Az oltóanyagnál is nagyobb üzlet, hogy a leölt sok száz millió baromfi megüresedett helyére el lehet adni az ivadék kisállatokat, ha úgy dönt a termelő, hogy a kockázat ellenére ismét foglalkozik baromfitenyésztéssel.
Vajon ki és hol keltette ki a tojásból az ivadékállatokat, s honnan tudta, hogy milyen mennyiségben kell keltetni? Lehet, hogy az illető(k)nek köze van a világméretű rémhírterjesztés előidézéséhez? Milyen bíróság előtt fog(nak) felelni ezért? A leölt sok száz millió baromfi nem került be a táplálékláncba, nem került oda az üzletek polcaira. A polcok mégsem maradtak üresen. Ki és honnan szállított ezen polcokra madárinfluenza-mentes baromfihús-féleségeket? Ez egy újabb nagy üzlet, egy újabb bevételi forrás, amelyre előre felkészültek azok, akik terjesztették a madárinfluenzás tömeghisztériát, amelyhez jól asszisztáltak a különböző rendű és rangú médiák is. Nekik sem rossz üzlet, ugyanis lassan adagolva jól el lehet adni a híreket, nagy a nézettsége (hallgatottsága) az erről szóló műsoroknak, és ide be lehet szúrni a jól megfizetett reklámblokkokat, tehát jól működik a gépezet.
Azért be-bekerül egy-egy homokszem a gépezetbe. Ilyen volt, amikor felröppent az a hír, hogy a magyar–román határról visszafordították Romániába azokat a kamionokat, amelyek Hollandiába szállították volna a csirkehúst. Másnap a médiában megjelent, hogy a román hatóságok tiltakoztak az illetékes magyar hatóságoknál, hogy jogtalanul fordították vissza a hússzállítmányokat, ugyanis az abban lévő baromfik lába nem is érte a román talajt. Azért nem érte, mert ezeket a csirkéket Brazíliából szállították Hollandiába, s onnan kamionokkal Romániába hőkezelés céljából, ahonnan a hőkezelés után vissza akarták őket vinni Hollandiába. Azóta ez ügyben csend van, mert valahol a manipulátorok rájöttek, hogy így kiderülhetett volna a turpisság. Nem tudjuk tehát, hogy visszafelé hazánkon keresztül mentek-e a kamionok, vagy esetleg repülővel vitték a csirkéket Romániából Hollandiába. A hőkezelt csirkéknek úgyis mindegy, mert már hozzászoktak a repüléshez Brazília és Hollandia között. Ezek a csirkék döglötten is többet repültek, mint a gólyák és a fecskék, azaz a költöző madarak.
Szintén kérdés, hogy Hollandiából hova, mely országok, milyen áruházláncok polcaira kerültek a hőkezelt csirkék, amelyek már biztosan madárinfluenza-mentesek, mert vélhetően ezért kellett őket hőkezelni. Hogy milyen friss egy ilyen húsáru, ami beutazta fél világot, azt már meg sem merem saccolni. Szerencsére régóta vegetáriánus vagyok, és nem pánikolok be sem a madárinfluenza, sem pedig amiatt, hogy az emberi fogyasztásra alkalmatlan német húsnyesedék magyarországi feldolgozása után ez a húsféleség tényleg csak Ukrajnába került-e, vagy jutott belőle magyar kereskedelmi egységekbe is. Mostanság naponta hallani, hogy 30-40 tonna (!) lejárt szavatosságú, valamint bizonytalan eredetű húsféleségeket koboznak el és semmisítenek meg a hatóságok. Miért csak a madárinfluenza-hisztéria kapcsán ilyen szigorú az ellenőrzés? Már korábban is lehettek volna ilyen razziák! Azt miért nem vizsgálják, hogy az élelmiszerek többsége ivóvíznek mondott szennyvízzel készül?
Nem elég, hogy egyes médiák túlzásba viszik a madárinfluenza-ügyet, de még az országos főállatorvos is azzal riogat, hogy májusig, amíg a költöző madarak vissza nem jönnek, fokozott a veszély. A madárinfluenza-riadalom kapcsán elkezdték vizsgálni az elhullott madártetemeket, és szinte mindegyikben kimutatták a madárinfluenza-vírusokat. Ha egy évvel ezelőtt, vagy még az azt megelőző években is megvizsgáltak volna minden elhullott vízi és nem vízi madarat, akkor azt hiszem, azokban is megtalálták volna ezeket a vírusokat. Most meg a beijedt emberek leverik a fecskefészkeket, a gólyafészkeket. Szegény költöző madaraink hogyan találnak vissza, vagy hol építhetnek új fészket, ahol nem kell félniük a barbároktól? Az is szerepelt sajnos a híradásokban, hogy a vízpartokon lévő madarakat kövekkel dobálva, vagy hangágyúkkal zavarták el természetes életterüktől. Hol találnak ezek a madarak védelmet az emberektől? A Btk. ezt is bünteti, nemcsak a házi- és kedvtelésből tartott állatok kínzását. Hol vannak ilyenkor a környezetvédők? A madárvédők? A zöldek? Az erre hivatott szervek?
Madárinfluenza mindig is volt és mindig is lesz. Minden madár elpusztul egyszer, mint ahogy az emberek sem élnek örökké. Ha valamelyik madár végelgyengülésben vagy táplálékhiány miatti immungyengeség miatt (a téli időszak nem bővelkedik táplálékban) pusztul el, akkor nyilvánvaló, hogy találnak benne betegséget okozó vírusokat. A beteg embereknél is így van ez. Eleve az egyre növekvő környezetszennyezés (levegő, víz, táplálék) miatt egyre több ember, egyre több állat, s így egyre több madár is megbetegszik, mert egyre gyengébb emiatt az immunrendszerük. Arányaiban nem nagyobb a madarak természetes elhullása, mint a korábbi években. Most is több madár a mérgezett vizek, mérgezett táplálék okozta bélfertőzésben pusztult el, amit a vizsgálatok ki is mutattak.
Remélhetőleg nem a génmanipulált húsokat és egyéb élelmiszereket akarják felhozni példának, hogy azok veszélytelenek. A világ gazdagabb felén egyre inkább növekszik a megtermelt és eladatlan génpiszkált élelmiszerek tömege, melyet a megfélemlített emberek előbb elfogadnak, ha megfelelő körítéssel tálalnak elibük. Már sokan megmondták, hogy az élelmiszer- és a gyógyszeripar egymással összefogva és karöltve manipulálja a közvéleményt. Amit ma az élelmiszeripar kezd használni élelmiszer-adalékként, arról a gyógyszeripar már tudja, hogy hány év múlva mit fog kiváltani az embereknél, és addigra ott lesz az ellenszer gyógyszer formájában. De ez valójában bioterrorizmus.
A különböző vizekbe, amelyekből az ivóvizet nyerik, észrevétlenül és számolatlanul pusztulnak bele a madárinfluenza-vírust hordozó állatok, de a madarak is bele-bele pottyantják a fertőzést hordozó anyagcsere-végterméküket. Az ember is abból a vízből nyeri ivóvizét, amelybe tisztítatlanul engedi a szennyvizét. Azt is tudja minden iskolás, hogy a víz klórozásakor csak a baktériumok pusztulnak el, a vírusok nem. Akkor talán nem is a természetesen és fertőzés miatt (nem csak a madárinfluenza-fertőzéstől hullanak el a madarak) elhullott állatok tetemétől kellene félni, hanem a fertőzést hordozó ivóvíztől is. Tudom a választ, a forralással elpusztulnak a madárinfluenza-vírusok. Ez igaz. De akkor miért kell a fertőzött csirkehússal és a tojásokkal riogatni az embereket? Ha ezeket megfőzik, nem kell félniük, míg a vizet forralatlanul isszák. A fertőzött víz sokkal nagyobb veszély, és ez ellen nem tesznek semmit. A reverz ozmózisos vízszűrés és a vízlepárlás lenne az igazi megoldás. Chicagóban az egész város ilyen szűrt vizet iszik. Van, ahol ezüstszűrőkön vezetik át a vizet, és az ezüst is elpusztít minden vírust. Ezt kellene itthon is, és akkor nem kellene minden vírustól megijedni.
A környezeti ártalmakat a kockázati szint alá kellene csökkenteni. Így erős maradna mindenki immunrendszere, de akkor csődbe jutnának a gyógyszermultik. Ide juttatott bennünket a gátlástalanul profitérdekelt globalizáció.

A szerző természetgyógyász,
életmód- és táplálkozási tanácsadó és terapeuta

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.