Reálnyugdíj

Olvasóinktól
2006. 03. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási kampány hevületében nagymértékben felértékelődött a nyugdíjasok árfolyama. A szociálliberális tábor óriási erőfeszítéseket tesz kegyeik és szavazataik elnyeréséért, nem riadva vissza hangzatos nyilatkozatoktól és ígéretektől sem. Próbálják bizonygatni, hogy az eltelt négy évben mennyire javult a nyugdíjasok helyzete, mennyire emelkedett a nyugdíjak reálértéke. A miniszterelnök a minap az előző négy évben elért 25 százalékos reálnyugdíj-emelkedéssel kampányolt, a Nyugdíjas Egyesületek Országos Szövetségének, az MSZP egyik leányvállalatának az elnöke is hasonló elégedettséggel beszélt. Nem mindenki érzi így: jómagam sem.
Én kíváncsi természet vagyok, számolni is megtanultam, ezért azt mondom, elő a farbával, lássuk a medvét! A nyugdíjak, létminimumok számítása nem túlságosan bonyolult, és viszonylag egyszerűen ellenőrizhető. A vizsgált társadalmi csoport életvitelére jellemző úgynevezett fogyasztói kosarat kell összeállítani, annak tételeit beárazni, majd összeadni. Az így nyert összeget az aktuális nyugdíjjal vagy egyéb jövedelemmel kell összehasonlítani, annak mekkora részét teszi ki. Ha ezt az eljárást elvégezzük a négy évvel ezelőtti és a jelenlegi viszonyokra, a két érték összehasonlításából kiadódik a változás, vagyis a növekedés vagy csökkenés mértéke.
Tárja az országos nyilvánosság elé a diplomás közgazdász Gyurcsány úr az MSZP számításait teljes részletességgel, aminek megjelentetésére a nagy napilapok biztosan vállalkoznak! Szerepeljen benne egyrészt a négy évvel ezelőtti nyugdíjas fogyasztói kosár, a benne szereplő tételek akkori kiskereskedelmi ára és az akkori átlagnyugdíj. Ezzel szembeállítva a jelenlegi nyugdíjas fogyasztói kosár, a benne szereplő tételek mostani kiskereskedelmi ára és a négy évvel korábbi átlagnyugdíjnak az azóta bekövetkezett emelésekkel megnövelt értéke. Ezeket a számokat, a kosarak összeállításának reális voltát mindenki elbírálhatja. A számításokat is bárki követni és ellenőrizni tudja, aki egy kicsit is járt iskolába, így mindenki láthat, és nem a vakhitre kell a véleményét alapoznia. Napnál világosabban kiderül, igazak-e a nagy hangú kampányállítások vagy sem, és tiszta víz kerül a pohárba.
Ha az MSZP ezt nem teszi meg, és továbbra is csak a levegőbe beszél, azzal beismeri, hogy egyetlen adat sem igaz, amivel a társadalmat, a reménybeli választókat szédíti: egyetlen szavukat sem lehet elhinni…
Kelen Rudolf nyugalmazott mérnök, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.