Tiltakozik a Batthyány család

2006. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Batthyány család leszármazottai tiltakoztak az MSZP kampányrendezvénye miatt, amiért azt a Batthyány-örökmécses mellett rendezték meg ugyanúgy, mint négy évvel ezelőtt, akkor még Medgyessy Péter, most pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltsége idején. E rendezvényeket nemcsak a családra, de az egész nemzetre sértőnek érzik az alábbi indokok alapján:
1. Batthyány Lajos emlékhelye nemcsak egy történelmi személyt idéz, de a nemzet akkor elbukott szabadságvágyának, szabadságharcának és nemzeti identitásának szimbóluma.
2. Ez az emlékhely nemzeti, ezért egyaránt szolgálja a különböző világnézetű, vallású embereket, akik e nemzethez érzőnek tekintik magukat. Mint ilyen, a nemzet egységének, összetartozásának egyik sarokpontja, s nem válhat a megosztás színhelyévé.
3. Október 6-án és az év más napjain itt minden becsületes embernek egyaránt helye van. Ez a nemzeti összefogás csendes emlékhelye.
4. A rendezvényt szervező MSZP elődszervezetei az osztályharc nevében és a szovjet hatalom szolgálatában egykoron megsemmisítették a nemzet vezető erőit, kit likvidálva, kit megkínozva, kit internálva vagy kitelepítve. Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök két közvetlen leszármazottja az ’50-es években éppen ezért halt meg. Gyulát, az apát az Andrássy út 60.-ban megkínozták, fogait kiverték, hamarosan elhunyt. Fia, Bálint, aki jogi egyetemet végzett, csak vasútikocsi-rendezőként kaphatott állást. Egy tolató szerelvény mindkét lábát levágta, s néhány nyomorúságos nap haldoklás után kiszenvedett. A Batthyány család többi tagja külföldre menekülni kényszerült.
Talán érthető ez alapján, hogy a nemrég még Marx–Engels–Lenin tanait és szovjet érdekrendszert másokra kényszerítő kommunista és posztkommunista előd- és utódpártok megjelenését ezen emlékhelyen a leszármazottak egy hamis pártkampány részének és a nemzet szavazathajhászó megtévesztésének tekintik.
5. Batthyány Lajos miniszterelnök a tizenkét pont és a nemzeti érdek szellemében Magyarország és Erdély unióját kívánta. E kormányzati ciklus első miniszterelnöke, Medgyessy Péter viszont Erdély elcsatolásának évfordulóján az elcsatoló hatalommal pezsgőzött együtt.
6. Míg Batthyány Lajos nemzetünk megerősödését és függetlenségét szolgálta életével s halálával, addig Medgyessy Péter mint D–209 szt-tiszt a nemzetidegen és nemzetet elnyomó szovjet hatalmat kiszolgáló titkosszolgálat hírszerzője volt. Nem családi érdek és kérdéskör, hogy ilyen múlttal a nemzet közös emlékhelyén felszólalni ne lehessen.
7. Kovács László külügyminiszter és Gyurcsány Ferenc (Medgyessy szerint puccsal hatalomra juttatott) miniszterelnök kampányukban a nemzetet kétszeresen és súlyosan megosztó módon jártak el. Riogatásként használták a határon túli magyarokat (23 millió román munkavállaló), s pártérdekekből mély hasadást okoztak a történelem által amúgy is töredezett és megosztott nemzetben. Míg Batthyány Lajos a nemzet egységén munkálkodott, s 48-ban ebben az országban együtt küzdött magyar nemes, német ajkú budai polgár, keresztény és zsidó, addig az MSZP és SZDSZ kampányai mély, megosztó és nehezen gyógyuló sebeket vágtak a nemzet testébe. A Batthyány-mécsesnél ellenségességet szítani, vagy annak eredményét ünnepelni nem más, mint a nemzet feletti győzelem diadalmámora.
8. Marx, Engels és Lenin egykori hívei, kiszolgálói vagy éppen haszonélvezői aligha lehetnek hiteles identitással Batthyány Lajos hívei és eszméinek követői.
9. Az MSZP és az SZDSZ politikai gyakorlata messzemenően szemben áll Batthyány Lajos életművével egész személyiségével és akaratával, de véleményünk szerint a nemzet érdekeivel is.
10. Ami itt történik, az nem egy család, nem egy réteg ügye, hanem az egész nemzeté.
Minden nemzethű vagy itt élni szerető és akaró magyarnak ki kell állni azért, hogy legyenek a nemzetet egységbe fogó szimbólumok, emlékhelyek, s az egykoron dicső múltat ne szennyezhessék be, és ne hamisíthassák meg egyéni karrier- és pártérdekből lobbicsoportok, idegen erők volt és jelen kiszolgálói.
Zichy László,
Batthyány Bálint
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.