Bushra várva

Szentesi Zöldi László
2006. 06. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bush elnök rendszerint kétféle módon érkezik külföldi országokba. Vagy meglepetésszerűen, amint az a héten Irakban megesett, vagy pedig jó előre bejelentkezik, és népes kíséretet hoz magával, mint küszöbön álló magyarországi látogatása esetén. Annak ellenére, hogy immáron az időpontokat is közzé tették – az elnök június 21-én este jön Budapestre, és 22-én, a késő délutáni órákban utazik el –, Bush érkezése a jelek szerint így is jókora főfájást okoz a biztonsági szolgálatoknak. E sorok írásakor például nincsen még szálláshelye, amely körülmény már csak azért is figyelemre méltó, mert a Béla király úti kormányrezidencián garantáltan biztonságos körülmények fogadhatták volna, ha a kormány nem kótyavetyéli el a komplexumot.
A baljós emlékezetű Putyin-látogatás bebizonyította, hogy százszázalékos biztonság nem létezik. A hivatalos magyar szerveknek, beleértve a Köztársasági Őrezredet és a titkosszolgálatokat, nyilvánvalóan a maximumot kell teljesíteniük a siker érdekében. Megengedhetetlen például, hogy emberi hanyagságból vagy szakszerűtlen intézkedés folytán illetéktelenek csapódhassanak a delegációhoz, különösen, ha a védett személy a világ első számú politikusa. A Putyin-látogatás további tanulsága, hogy a magyar kormánynak őszinte kommunikációt kell folytatnia, különösen a sajtóval, hiszen ahogyan lenni szokott, az eltitkolandó részletek utólag rendszerint napvilágra kerülnek.
Az amerikai–magyar kapcsolatokban bőven akadnak megoldandó ügyek. Bár a hoszszú ideje húzódó vízumügy megoldása nyilvánvalóan nem pusztán a kétoldalú kapcsolatok függvénye, mégis jó lenne valami biztatót hallani, hiszen a jelenlegi állapotok finoman szólva sem kielégítők. Hasonló a helyzet az iraki rendteremtés utáni magyar szerepvállalással. Ismert, mindeddig szinte kizárólag amerikai cégek kaptak komoly helyi megrendeléseket, ami joggal kedvetleníti el Bush szövetségeseit.
Mindezekről tehát szó eshet Budapesten, de ezúttal mégis ünnepi hangulat lengi majd körül a találkozót. Bush ugyanis az első amerikai elnök, aki kimondottan az 1956-os szabadságharc miatt érkezik hazánkba. Jövetele egyfajta főhajtás az októberi forradalom előtt. Bush elnöknek ezt a szándékát minden magyar demokrata elismeréssel nyugtázhatja. Ha már az október 23-i ünnepségen nem lehet itt, mindenképpen üzenetértékű, hogy időt szakít a budapesti kiruccanásra. Minden magyar számára jóleső érzés, hogy egy pillanatra az egész világ az ötvenedik évfordulóra figyel majd. És ez így is van rendjén, hiszen külföldön gyakran megtapasztalhatjuk, hogy még mindig 1956 a legkelendőbb „exportcikkünk”. A jelenlegi amerikai elnök személyén túlmutat, hogy az Újvilágban élő magyarok is kamatoztathatják a látogatásból. Öt évtizede már, hogy barátaink, rokonaink, ismerőseink élnek a távoli Amerikában, de valójában mindig itt voltak velünk, még a legsötétebb diktatúra éveiben is. A mostani látogatás számukra is biztató üzenet, hiszen két ország is magáénak tekinti őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.