Cukrosbácsik kormánya

László Tamás
2006. 06. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukrosbácsitól a szülők óvják a gyermekeiket, óva intve őket attól, hogy szóba álljanak idegenekkel. A „cukrosbácsi” sajnos létező személy, aki a ferde hajlamaival kilép a közterekre, és az iskolák környékén gyermekek megrontására törekszik. Ez innen kezdve büntethető cselekmény. Hogy hajtja végre a gyanútlan gyerekek elleni tettét az illető? Behízelgően szólítja meg őket, ajándékot ad nekik, leginkább édességet, cukrot – innen a közkeletű elnevezése. Ezt többször megismétli, ezzel igyekszik magához kötni a megszólítottat, ami kellően gyanútlan áldozat esetén sikerülhet is. A beetetés után azonban jön a tragédia – a behálózott gyermek megrontása, megbecstelenítése, ezzel fizikai és lelki tönkretétele. A cukrosbácsi tettét talán soha nem tudja a gyermek kiheverni.
Valami hasonló történt az elmúlt hónapokban, években a Medgyessy–Gyurcsány-kormány regnálása idején. „Cukrosbácsik” jöttek, és a társadalom minden rétegét beetették édességgel, alamizsnával, a végén már csak ígérgetéssel. A többszörösen édességgel jóllakatott nép jelentős része elfogadta a helyzetet, az ajándékot, mi mást is tehetett volna… Ezekre a javakra egyébként látszólag szüksége is volt, nem tudta, hogy mindez cukorka csupán, és hátsó szándékokat szolgál. Felismerhette volna, amikor látta, hogy a 13. havi nyugdíj nem épült be a nyugdíjrendszerbe, amikor a segélyek nagyarányú növekedését tapasztalta, amikor a törvény szerint járó juttatásokat valójában ajándékként kapta meg. Felismerhette volna, amikor láthatta, hogy mindez fedezet nélküli, valamikor majd csak fizetni kell mindenért, mindannyiunknak fizetni kell a végzetes mértékű államadósságot. Mégsem ismerte fel, mert a behízelgő cukrosbácsi még többet ígért, és az előző ajándékok ezt az ígéretet hitelesítették. A nép gyermeki módon elment a „cukrosbácsival” a szavazófülkébe, és szavazataival felemelte a főhatalomba – kiszolgáltatva magát ezáltal nekik, mindazoknak, akik az egészet kitervelték.
És most jön a megrontás, a megbecstelenítés, az ígéretek brutális visszavonása, a titkos terv – a reformnak álcázott megszorítások – elővétele, amely már az első lépéseknél is megvolt, de csak a beavatottak tudtak róla. Mindazok, akik egyetértenek ezzel a módszerrel. Jön a többszörös Bokros-csomag, amelynek a terheit nekünk kell elviselni, nekünk, akik nem is rájuk szavaztunk, mert átláttunk a szitán, régóta ismerjük a módszereiket, óva intjük tőlük a gyermekeinket is. Mert ez ötven-hatvan éve vissza-viszszatérő módszere a hatalomnak és jogelődjeinek; a módszer lényege: a népet, az egész közösséget gyermekként kezelni. Ebben segít a média, amely a félelemkeltés és fenyegetettség fenntartásával, a szellemi és kulturális hanyatlás elősegítésével, az értékrend felborításával, a nemzeti öntudat elsorvasztásával, a hit- és erkölcsrombolással a jövőt elbizonytalanítja – és ebben a helyzetben minden kis ajándéknak gyermekien tudnak örülni. Mikor növünk fel végre, mikor leplezzük le a cukrosbácsikat?

A szerző országgyűlési képviselő
(Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.