Egy balsiker okai

Tõkéczki László
2006. 06. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kádárizmus eredményeképpen – 1956 után – óriásira növekedett Magyarországon a politika alatti vagy apolitikus tömeg, amely valójában már nem érdeklődött a szűk privát életen kívül eső kérdések iránt. A kívülről jött rendszerváltozás előtt nagyrészt eldőlt, hogy kik lesznek a benti régi-új urak. Nagyban és kicsiben egyaránt azok maradtak felül zömmel, akik a lefojtott kádári világban is – célszerűen és értékmentesen kiszolgálva – a saját magánérdeküket tekintették mércének. Az egyébként atomizált társadalomban ekkor már a média volt az egyetlen igazi kapocs a hatalom és a nép között – régóta felmorzsolódtak az önszerveződések. A közös vagyont korábban az ideologikus hatalom alapján monopolisztikusan használó kaszt immáron privatizált vagyon birtokában kezdte működtetni a zömében megbízhatósági médiamunkásokat, s e két formában (tőke és média) nagyrészt átvette a helyi társadalmak fölötti dominanciát is. Ez a dominancia az ipari és mezőgazdasági munkahelyek riasztó mértékű leépülésével egy olyan önkormányzati segélypolitikában öltött testet 2002 után, amely a reménytelen tömeg egykori ingyenpaneljének, vattamunkahelyének pozitív emlékezete által „átölelte” a verbálisan szociáldemokrata új milliárdosokat.
A 2002-es elsöprő önkormányzati szocialista győzelem után kormányzati segítséggel egy olyan helyi politika alakult ki a rozsdaövezetekben, amely sokaknál kiváltotta a munkára, munkahelyre alapozó politika nehéz, gyakran – a mai globalista világban – reménytelen erőfeszítéseit. A jövendő és meglévő európai pénzekkel való aktív kormányzati manipuláció pedig még olyan csoportok elégedetlenségét is képes volt jelentősen közömbösíteni, amelyek elvileg tudták, hogy őket a mai neoliberális politika – csupán idő kérdése – meg fogja fojtani. A falura és a gazdákra gondolunk.
Itt rejlik annak paradoxona, hogy éppen olyan övezetekben szavaztak tömegesen a vörös burzsoáziára, illetve nem szavaztak tömegesen a Fidesz nemzeti érdekvédelmi és erkölcsi, értékelvű munkaprogramjára, amelyeknek ez – távlatosan is – a legsürgősebb érdeke lett volna. Nem a sokat hangoztatott modern kampányfíling fogta meg az apolitikus tömeget, hanem a primitív, megszemélyesített veszélyérzet folyamatos sulykolása Orbán Viktorral – „a cigánynyal” – szemben. Ez tudott mozgósítani egy ember ellen, a saját érdekelvű programja ellenére is. Sokan a politikát nem értik, de az ellenséget be tudják azonosítani.
A pénz fölénye működött más területen is. A posztkommunista szocialisták politikailag képesek voltak megteremteni az értékelvű ellenzéket hiteltelenítő modern konzervatív pártot. Az MDF vezetőinek bűne nem az, hogy nem fogtak össze a Fidesszel, hanem az, hogy jórészt hitelesítették a magyar választónál a Fidesz- és Orbán-ellenes mocskolódást. Ők – állítólag – a jobboldalról mondták ugyanazt, mint az anyósi kapitalizmust kifejező Gyurcsány és társasága. Ez már megérte a finanszírozást. Ezeket a mélykonzervatívokat – ez derült ki most – ugyanúgy nem érdekli a magyar nemzet ügye, mint az elvileg kisembervédő „szociáldemokratákat”. Az a „konzervativizmus”, amely ma nálunk érdekes módon keletkezett, nem véd semmit, mert olyan modern, mint a nagytőke maga. Ide jut egy ország, ha társadalma zömmel tönkremegy, s elveszti önvédelmi reflexeit. Ekkor az EU-s szociális segély a kádári utódok érdemévé nemesül, s a „konzervatívok” vörösbe öltözhetnek.
Magyarországon ma még mindig többségében egy túlalkalmazkodásban túlélni akaró társadalom-nemzet él. Olyan emberek tömegei, akiket csak elemi szinten lehet elérni – főleg személyesen átélhető érzelmeket (gyűlöletet, irigységet stb.) keltve. Az a professzionális gyűlöletkampány, amely évek óta folyik Orbán Viktor ellen, immár fallal zárt el a Fidesztől bizonyos társadalmi csoportokat. Hiába elemeznek itt egyesek, a dolog lényegéhez Orbán Viktornak alig van köze. Ez az aljas módszer a politika legsötétebb részéhez tartozik, s csak egy olyan végtelenül egyenlőtlen média-erőviszony mellett alkalmazható, mint amilyen nálunk ma van. Hiszen mit látunk? Mire a hazai blairizmus győzelmét ünnepelhetnék egyesek – mint átütő modernizmust –, a blairizmus saját hazájában már meg is bukott.
Bámulatra méltó a magyar baloldal korszerűsége; a nyugati testvérpárt(ok) leszereplésével egy időben képes idehaza újabb destrukciót előidézni.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.