Leszázalékolt magyar egészségügy

Olvasónktól
2006. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „egészségügyi reform” fedőnévvel illetett szolgáltatásszűkítés a színfalak mögött már az év elején megkezdődött. A trükk lényege: a szolgáltatás létezik, de nehezítsük meg a betegek hozzáférését. Ez év márciusában megváltoztatták az úgynevezett különleges jogcímen kedvezményesen felírható gyógyszerek rendelhetőségét. Itt az allergia, asztma, gyomorfekély elleni szerekről van szó, melyeket megfelelő szakorvosi kivizsgálás és javaslat után a kezelőorvos (tehát a háziorvos vagy az üzemi orvos) fél éven át olcsóbban – általában 90 százalékos támogatással – írhatott fel. A változtatás óta viszont csak a háziorvos írhatja fel e szereket kedvezményesen.
A nagyobb vállalatoknál főállásban alkalmazottként vagy vállalkozóként dolgozó üzemi orvosok az ország azon népességével találkoznak naponta, amely biztosan fizet tb-járulékot. Az üzemorvosi munka alapja a dolgozók rendszeres szűrővizsgálata, melynek során korán kiderülnek a krónikus betegségek. (Mellesleg az üzemorvos „ingyen” – OEP-finanszírozás nélkül – végzi a munkaképes lakosság széles körű szűrővizsgálatát, és nem csak a foglalkozási betegségek szempontjából.)
Eddig a felderített betegségeket kivizsgálhattuk, majd rendszeresen gondoztuk a pácienseket. A kedvezményes gyógyszert ezentúl már nem írhatjuk fel: a beteget ennek érdekében a háziorvoshoz kell majd küldenünk. A probléma csak az, hogy aki dolgozik, annak nem feltétlenül van ideje havonta fél napot a háziorvosi váróban tölteni. Arról már nem is beszélve, hogy munkavállalók ezrei dolgoznak hétfőtől péntekig lakóhelyüktől távol, háziorvosuktól 200-250 kilométerre. Nekik esélyük sincs kedvezményes gyógyszerre, akkor sem, ha történetesen munkahelyükön van üzemi orvos. Ezzel teljesül is a cél: megveszik a gyógyszert drágábban, roszszabb esetben pedig egyáltalán nem váltják ki. Így nem ürül a gyógyszerkassza, csak a betegek állapota, életminősége rosszabbodik.
Július 1-jétől újabb szigorítás lép életbe: a nem OEP által finanszírozott orvosokat (tehát magánorvosokat, üzemi orvosokat) az OEP szigorú adatszolgáltatásra kötelezi: a hónap végén minden egyes kiadott receptről hat adatot (taj-szám, gyógyszer neve, betegség kódja, jogcím, dátum, a recept 18 jegyű azonosító kódja) összesítve, elektronikus úton jelenteni kell. Nehezen érthető ez a rendelkezés, hiszen a kiváltott recepteken ezek az adatok szerepelnek, a gyógyszertárban az azonosító kódot is leolvassák, elektronikusan rögzítik. A megnövelt adminisztrációval elveszik az időt a gondozási tevékenységtől, nem mindenhol lesz pénz a szükséges informatikai beruházásra, többletmunkaerőre.
A krónikus betegek gondozását (magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, mozgásszervi betegek) az üzemorvosok szintén ingyen, OEP-finanszírozás nélkül végzik, hiszen a beteg többnyire csak akkor jut el háziorvosához, ha táppénzbe kell venni. A megelőzésre nincs idejük. Egy éve megjelent egy 2007. január 1-jére időzített rendelkezés, mely szerint az üzemi orvos nem utalhat be betegeket szakrendelésekre. A laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban ez már életbe is lépett. Ha ezt nem vonják vissza, az üzemorvosok szerepe a krónikus betegek gondozásában megszűnik.
Nagy kérdés, hogy egy, a szív-érrendszeri betegségekben, a munkaképes korúak halálozásában a világ élvonalába tartozó ország ezt megengedheti-e magának. A munkáltatót kötelezi a törvény, hogy üzemi orvost alkalmazzon a „humán erőforrás karbantartására”, az orvos munkáját pedig központilag ellehetetlenítik. A beteg dönthet: havonta elkéredzkedik munkahelyéről, hazautazik háziorvosához, vagy nem szedi a szükséges gyógyszereket, és idővel szaporítja a leszázalékoltak népes táborát. Ez a cél?
Dr. Amberger Evelin
foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.