Karthágót le kell rombolni

Czakó Gábor
2006. 09. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország azért van bajban, mert az országban még az a kérdés sem fogalmazódott meg kellő eréllyel és szakértelemmel, hogy mi ez a baj. Mekkora? Melyek a részletei? Hogyan keletkezett? Kik és milyen körülmények okozták? Miért van szükség megszorításokra, ha tavasszal még pompás volt a helyzet? És nem utolsósorban: ha visszavágják a közoktatást, eladják a maradék, nyereséges közcégeket stb., akkor mitől remélhetünk fölemelkedést? A „csomagban” mi ad erre biztosítékot?
Ki tette föl ezt a kérdéssort?
Mari néni a mi utcánkban úgy vélekedik, hogy ő ugyan semmiféle áldozatot nem vállal az országért, mert fogalma sincsen arról, mi okból kéne ezt tennie. S ha az okot nem látja, akkor a célt sem. Mi a biztosítéka annak, hogy az ő forintjait ugyanazok a tettesek nem lopják el ugyanazon módon és azonnal, mihelyt beérkeznek a kincstárba? És ugyanígy letagadják.
Első ránézésre két eset lehetséges. Az első szerint a kormányban cégéres gazemberek ülnek, egész pontosan: tolvajok. A második esetben, mármint akkor, ha a régi csődöt eltagadták, akkor a kormányrudat cégéres gazemberek markolják: politikai szélhámosok. Elvileg természetesen számos további változat lehetséges egészen addig, hogy olyanok ülnek a nyakunkon, akik a népnyúzásban lelik örömüket. A dolog lényege már a római jog óta világos: bűnre jogot alapítani nem lehet; ezért nem örökölheti az apagyilkos a papa vagyonát, ezért semmis a csalárd szerződés, ezért nem tudja a tolvaj elbirtokolni a lopott holmit.
Az alapkérdések eddig azért nem hangzottak el kellő eréllyel és szakértelemmel, mert az ellenzék nem áll a helyzet magaslatán, vagyis a sarkán. Vajon miért nem követeli parlamenti vizsgálóbizottság fölállítását az ország bajának kivizsgálására? Márpedig ha valaha szükség volt ilyesmire, akkor most eljött a történelmi pillanat.
Egyértelmű, hogy a kormányoldal párbeszédképtelen. Minden vele való tárgyalás azt a hamis képzetet kelti, hogy ez nem így van, tehát: 1. Magyarország res nullius, azaz gazdátlan jószág, senkié, bárki zsebre teheti, sőt, akinek csöpp esze van, zsebre is vágja szőröstül-bőröstül; 2. bármekkorát bármeddig lehet hazudni a népnek, s a végtelenségig lehet zsigerelni. Ez nyílegyenesen vezet oda, hogy a miénk egy következmények nélküli ország (Fricz Tamás), amely erkölcsi, jogi és politikai értelemben megszűnt. Kormányával és ellenzékével együtt, mert a becstelenség elfogadása a vele való azonosulás. Amíg az alapkérdésekre kielégítő válasz nem érkezik, addig a kormány erkölcsi és jogi értelemben halottnak, jogásziasabban: illegitimnek tekintendő, s a vele együtt mulasztó ellenzék is.
Ugyan hol van a magyar parlament Cicerója, aki meg merné kérdezni a bársonyszékben ülő mai Catilinától: „Qou usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?” – „Ugyan meddig élsz vissza, Catilina, türelmünkkel?” És így tovább: Meddig űz még eszeveszett dühöd gúnyt belőlünk? Mely határig hányja-veti magát zabolátlan vakmerőséged?
Mielőtt a katasztrófa bekövetkezne, nem az ellenzéknek, hanem minden tisztességes képviselőnek – pártállására való tekintet nélkül – elemi kötelessége a bitorló kormány hivatalvesztésének kikényszerítése. A bizalmatlansági indítványtól a bojkotton, a kormányfő soros hazugságáradatáról való állandó kivonuláson át Cato módszeréig. Mint emlékezetes, Cato a római szenátusban minden hozzászólását – lett légyen szó a csatornázásról, az adókról vagy a Capitolium ludairól – e szavakkal zárta: „Ceterum censeo, Carthaginem esse delendam. – Egyébként az a véleményem, Karthágót le kell rombolni.” Vajon képviseli-e a magyar nemzetet az ország házában egyetlenegy Cato?
Ha nem, akkor Mari nénit fogjuk követni.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.