Széchenyi és Gyurcsány

Nagy Pongrác
2006. 09. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak a következő négy évben olyan kormánya lesz, amelyik az előző négy évben nemcsak hogy nem csinált semmit, de elkúrta az országot. Nem kicsit, nagyon.
Kurva országunknak csaknem négy évig olyan miniszterelnöke lesz, aki az elmúlt másfél-két évben kormányával együtt hazudott reggel, éjjel meg este, s aki tovább hazudik. Azt állította ugyanis a minap, hogy Angela Merkel kancellár beszélgetésük során bátor megnyilatkozásnak nevezte az ő balatonőszödi beszédét. A berlini kancellária közleménye szerint a bátor szó nem hangzott el a megbeszélésen.
Három évig és hét hónapig olyan ember fogja a Magyar Köztársaságot legmagasabb szinten a külföld felé képviselni, aki nemcsak saját népének hazudik, de újabban külföldi kormányfők kijelentéseit is hazug módon adja vissza. Ez szégyenteljes, de így lesz. A miniszterelnök és kormánya a helyén fog maradni, mert lemondásukra nincs esély, menesztésükre nincs lehetőség. (Aki mást gondol, az húzzon el a picsába!) Nem fognak lemondani, mert senki és semmi nem kényszerítheti őket, csupán az erkölcsi érzék. Márpedig az olyan csoport, amely másfél-két évig képes hazudni reggel, éjjel meg este, nyilvánvalóan szarik az erkölcsre.
Nem fognak lemondani, mert a sajtó 90 százaléka és a közvélemény talán egyharmada mögöttük áll. Ezek szentül meg vannak győződve arról, hogy ugyanaz a kormány, amely nagyon elkúrta az országot, most egyszeribe megtáltosodott, és nagyszerűen rendbe fogja azt tenni.
A sajtóból megtudjuk, hogy a miniszterelnök balatonőszödi beszéde mesteri szónoki teljesítmény volt; hogy minden politikus hazug. Amelyik bevallja, az erkölcsileg fölötte áll annak, aki nem vallja be. Ez így meggyőző. Helyes fogalmazásban azonban kevésbé: akiről kiderül, hogy hazudott, az erkölcsileg fölötte áll annak, akiről nem derül ki? A beszéd azt tanúsítja: „a kormányfő egyszer és mindenkorra szakítani akar a politikai közbeszédet uraló hazudozással”: (Egyszer és mindenkorra? Akkor miért hazudta bele nemrég a bátor szót Angela Merkel megjegyzésébe?) Megtudjuk, hogy beszédével Gyurcsány bebizonyította: a konvergenciaprogramnak nincs alternatívája; hogy azt csak ő tudja megvalósítani, és hogy meg is fogja valósítani (még ha beledöglik is!).
Ezek a megjegyzések és az a tény, hogy Gyurcsányt és kormányát még mindig számottevő kisebbség támogatja országszerte, azt mutatják, hogy mennyire lezüllesztette a magyar nép erkölcsi érzékét a kommunizmus. Olyan országban, ahol a népnek kifinomult erkölcsi érzéke van, a miniszterelnök a folyamatos hazudozás beismerése után a következő mondatban bejelenti lemondását. Ha nem teszi, a népharag söpri el 24 órán belül. A mi miniszterelnökünknek „esze ágában sincs lemondani”. Büszke őszinte és bátor beszédére. Meg van győződve arról, hogy reá ennek az országnak szüksége van, sőt, hogy nélkülözhetetlen.
Mindezt nyugodtan mondhatja, hisz tudja: a népharag nem fogja elsöpörni. A legnépesebb tüntetések a Kossuth téren zajlottak. Faszkodás volt az egész: zűrzavar, szélsőjobboldali zagyvaságok, tekintélyt parancsoló, markáns vezéregyéniség és egységes követelési lista hiánya… Mikor legtöbben voltak, számuk Budapest lakosságának a nyolc tized százalékra rúgott. Márpedig kibaszott nyolc tized százalék nem népharag. Megnövekedett parlamenti többséggel újraválasztott miniszterelnökünknek igaza volt Balatonőszödön: „Lesznek tüntetések. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.” Már meg is unták, haza is mentek.
Gyurcsány és kormánya marad, mert alkotmányos úton csak az Országgyűlés buktathatja meg. Mivel a kisebbik kormánypárt kitart mellette, a megbuktatáshoz az kellene, hogy az MSZP-frakcióban legyen néhány jellemes, erkölcsi érzékkel megáldott ember, aki azt mondja: „Nem támogatom azokat, akik folyamatos hazudozással félrevezették saját pártjukat és az egész országot.” Lendvai Ildikó szerint azonban a frakció egy emberként áll Gyurcsány mögött. Két lehetőség van: Ildikó hazudott alig 72 órával azután, hogy kiderült: Gyurcsány helyteleníti a politikai hazugságot, vagy valóban nincs „tíz igaz ember” a 190 között. Egyelőre úgy tűnik, nem hazudott. Szodomában sem volt tíz igaz ember, miért legyen az MSZP-frakcióban?
Nem lesznek eredményesek a Fidesz ama kísérletei sem, hogy bírósági eljárás útján buktassa meg a kormányt azon a címen, hogy hamis adatokat közölt a gazdaságról. Ez első pillanatra járható útnak tűnik, hisz maga Gyurcsány ismerte el, hogy hazudtak a gazdaság állapotáról, és „trükkök százait” alkalmazták a valós helyzet elleplezésére. Az immár kormányhű, legfőbb ügyész nélküli Legfőbb Ügyészség azonban ebben nem lesz partner. A miniszterelnök és a kormány marad, mert a köztársasági elnök kijelentette: az alkotmány nem ad neki lehetőséget sem a miniszterelnök, sem a kormány menesztésére, sem pedig az Országgyűlés feloszlatására, és ez így is van.
Akik a magyar alkotmányt megfogalmazták (összefércelték), nem láthattak előre mindenféle rendkívüli eseményt. Például azt, hogy egy szép napon lesz egy miniszterelnök, akiről ország-világ előtt kiderül, hogy másfél-két évig ország-világ előtt folyamatosan hazudott, és a választók megtévesztésével nyerte meg a választást. A magyar alkotmányban ilyen eshetőségre nincs kádencia. Az amerikai alkotmányban van. Ott a képviselőház Gyurcsány Ferencet nyilvános hazudozás címén vád alá helyezné; a szenátus bűnösnek ítélné, és megfosztaná miniszterelnöki tisztétől, a legfelső bíróság pedig érvénytelennek nyilvánítaná a választók félrevezetésével megnyert választást. A magyar alkotmány erre nem nyújt lehetőséget, és alkotmányjogász köztársasági elnökünknek talán eszébe sem jut, hogy rendkívüli helyzetben netalán rendkívüli intézkedésre volna szükség.
A miniszterelnök és kormánya tehát marad.
A következő 43 hónap a demokrácia paródiája lesz, hisz többség helyett a kisebbség képviselői fogják irányítani ezt a kurva országot.
Egy magánjogi szerződés érvénytelen, ha kiderül, hogy az egyik fél megtévesztette a másikat. Magyarországon a választás érvényes, ha kiderül, hogy a győztes megtévesztette a választókat. Külföldi kormányfők magnóra veszik majd a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásaikat, sőt, még a csevegéseket is attól tartva, hogy az hazai beszámolójában el nem hangzott kijelentéseket tulajdonít majd nekik. Az Európai Unió fokozott éberséggel veszi majd górcső alá a magyar kormány jelentéseit a gazdaságról, hogy kiszűrje a hamis vagy félrevezető adatokat.
A Financial Times elismeréssel fog írni Gyurcsányról és a kormányáról, amikor majd nyilvánosságra hozzák, hogy ez a kormány az oktatást és az egészségvédelmet a tehetősek kiváltságává tette, a szociális hálót lebontotta, a kutatást és a kultúrát elsorvasztotta, Magyarországon mesterségesen gazdasági visszaesést idézett elő, de elérte, hogy a (többségükben spekuláns) külföldi befektetők szép haszonnal kapják vissza a pénzüket.
Ötven évvel ezelőtt tisztelt, becsült bennünket a világ. Ma a világ fele nevet rajtunk, a másik fele megvet minket.
Eszmefuttatásomat jól ismert idézettel zárom:
„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarább a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor a nemzet aljas vagy műveletlen” (gróf Széchenyi István).
Hölgyeim és uraim!
Hagyják abba az egymás közötti faszkodást, és döntsék el kibaszott elemzéssel: aljasok vagyunk vagy műveletlenek?
(A dőlt betűs kifejezéseket a szerző Gyurcsány Ferenctől tanulta.)

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.