Válságban a társadalmunk

Farkas Péter
2006. 09. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborgunk az ország erkölcsi romlásán. A közelmúlt eseményei (választási hazugságok, Szent István ünnepét követő felelősségelhárítás, a társadalom kettészakítása) azonban arra utalnak, hogy komoly válságról van szó. Ennek nemzetközi és hazai okai egyaránt vannak. A nagy gazdasági és társadalmi átalakulás megrendítette, a hagyományos és a fogyasztói társadalom értékeinek összeütközése súlyosan megzavarta a társadalom erkölcsi tudatát nyugaton és keleten. Ennek az átalakulásnak vagyunk mi is a részesei, de ezen belül megvannak a sajátos problémáink.
Az előző évtizedek alapjaiban bomlasztották fel a magyar társadalom morális érzékét, értékrendjét. A proletároknak nevezett hatalmi elit tagjai állami segédlettel eltulajdonították mások vagyonát. S amikor mindezt felélték, akkor a hatalmat átadták egy új kormányzatnak. Úgy tűnt, ők a nagy humanisták, hisz önként átadták a hatalmat. Később kiderült, értelmesebb vezetőik már régen rájöttek arra, hogy gazdasági összeomlás várható, mert az egész rendszer egy emberi természettől idegen és hazugságra épülő rendszer. Fiaik úgy gondolták, hogy megszokták a hatalmat és a jólétet, és folytatnák azt, csak másképp. Cinikus módon feladták a marxizmus elveit, és még a rendszermódosítás előtti időkben állami segédlettel megszerezték az egész gazdasági hatalmat.
A kádári korszak másként is rombolt. Évtizedeken át hazudtak nekünk, másrészt megpróbáltak mindenkit némi abrakkal, Trabanttal a rendszer cinkosává zülleszteni.
A szovjet típusú politikai intézményrendszer 1989-ben megbukott. A rendszermódosítás óta eltelt időszakot joggal nevezik a posztkommunizmus időszakának. A posztkommunizmus a diktatúra maradványainak és a liberalizmus individualizmusának sajátos keveréke. A posztkommunizmus azt jelenti, hogy a régi rend embereinek érdekérvényesítő képessége megmaradt, kiteljesedett. Joggal írják konzervatív elemzők, hogy hazánkban a politikát alapvetően meghatározó és megosztó kérdés nem az ideológiai bal- és jobboldal között húzódik, hanem a posztkommunista viszonyok elfogadása vagy annak elutasítása között.
A posztkommunistákat nem érdeklik a nemzeti sorskérdések: a társadalom zsugorodása és bomlása, a nemzet kohéziójának segítése, területi egyenlőtlenségek csökkentése, a magyarságtudat építése. A globalizáció komprádor elitjeként beteljesíti küldetését, a társadalom (végleges?) kettészakítását egy szűk élősdi elitre és sok kiszolgáltatott, nyomorgó fogyasztóra. Ebben hű társa a médiamonopóliumot gyakorló cselédsajtó.
A vallásától, erkölcsétől megfosztott egyént szórakoztatni kell. Ez a média feladata, amely egyben irányítja a tömegeket. A szappanoperák, horrorsorozatok, valóságshow-k célja a frusztrált tömeg gondolkodásról való leszoktatása.
A másik alapvető fejlemény, hogy a pénz lett a társadalmi javak és értékek mércéje. Mindennek megvan a maga ára, minden redukálható felbecsült értékére. Ez a monetáris logika társadalmunk egész területét teszi tönkre. Mert ha kizárólag a piaci törvények számítanak, akkor miért ne lehetne ugyanúgy megvásárolni gondolatokat is, a döntéseket is, mint a fogyasztási javakat? Az etikai relativizmus megfosztja a társadalmi együttélést mindennemű erkölcsi referenciától, sőt lehetetlenné teszi az igazság megközelítését. Hiszen ha nincs olyan végső igazság, amely a politikai tevékenységet vezeti és irányítja, a hatalom könnyen a maga céljaira használhat fel minden eszmét és minden meggyőződést.
A politikai baloldal teljes koncepciótlanságban, morális válságban szenved és illegitim. Szent Ágoston szerint a bűnös emberi állapotban vált általánossá a szolgaság és a kormányzat intézménye, amely nem egyéb, mint rablók gyülekezete. A politikának vissza kell nyernie a becsületét, hogy ne így legyen, a demokráciát pedig plurálisabbá kell tenni.
Korunkat az esélyegyenlőtlenség jellemzi lelki téren is. A lelki értékek szűkössége, a bizalom hiánya és az érzelmi sivárság általános. Hiánycikk a szolidaritás, társadalmunk anómikus és közösséghiányos. Az ember nem elszigetelt egyén, hanem egyszeri s megismételhetetlen, szabad és felelős lény. Ebből következően biztosítani kell a személy felelős kibontakozását és részvételét a társadalom életében, amelyben megvan az egyén saját felelőssége is embertársaiért. Addig azonban még hosszú az út.
Csak az evangéliumi erkölcs lehet az országépítés biztos alapja a következőkben.

A szerző szociológus, PPKE Szociológia Intézet

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.