Ötórai tea

Csontos János
2006. 10. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár biztos: az MSZP és az SZDSZ által reprezentált létező honi politikai baloldal még mindig nem érett meg a polgári demokráciára. Hogy mást ne mondjak: politikusai egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy léteznek alkotmányos szabadságjogok, melyek a parlamenti többség pusztán machiavellista érdekérvényesítésének hatókörén kívül esnek. Sőt, a parlamenti többséget hajlamosak egy az egyben azonosítani a parlamenti demokráciával – mely állításon a demokratikus szélrózsa minden irányában harsány kacajra fakadnának. Egy demokratikusan éretlen politikai képződmény számára az alkotmányban foglalt gyülekezési jog gyakorlása „zavarkeltés”, a köztársasági elnök morális intése „méltatlan”, azon pedig már meg sem lepődünk, hogy az MSZP szóvivőjének a permanens Kossuth téri tüntetés „unalmas”. (Az érzés kölcsönös: mi is fölöttébb unjuk őt.)
A Kossuth téri mindennapos, délután öttől hatig tartó fideszes politikai performansz számomra az ötórai teák polgári hagyományát idézi – igaz, tágasabb környezetben, és egészen más meggondolásból. Ez a tradicionális vonás az, ami a kormánytöbbséget elsősorban bőszíti, hiszen arra emlékezteti őket, hogy „áldásos” kormányzásuk folyományaképpen épp egy minden eddiginél sanyargatóbb polgárságellenes csomag végrehajtására készülnek és kényszerülnek. Orbán Viktorék szándéka nyilván egy másik emlékeztetés is: hogy a regnáló miniszterelnök tudatos megtévesztéssel prolongálta ingatag hatalmát. A polgári jog szerint a megtévesztésre alapozott szerződés eleve semmis – a politikai szféra azonban valahogy elnézőbb önmagával szemben. Márpedig ha Gyurcsány Ferenc közönséges politikai csaló (s egy jogállamban a balatonőszödi beszéd alapján nemigen lehet kétséges, hogy a „trükkök százaival”, a közérdekű adatok elhallgatásával és/vagy meghamisításával a miniszterelnök és pénzügyminisztere a köztörvényes bűnöző kategóriájába is beilleszthető), az egész parlamenti többség is e csalás és megtévesztés „végterméke”. Azaz: a szocialista és szabad demokrata frakció (plusz az álfüggetlen Gyenesei) nemcsak társ, de érdekelt is a közös bűnben. Erről – immár a kormánypártok által is elismerten – az október 1-jei választás mondott népítéletet, a köztörvényes részéről meg remélhetőleg mihamarabb a független magyar bíróság fog. Ez esetben ne feledkezzünk majd meg az összezáró parlamenti többségről sem: a név szerinti szavazáson nemcsak egy notórius hazudozó, hanem egy közönséges hamisító mögött zártak össze.
Megértem a kormánypártok izgatott „unalmát”: a Kossuth téri ötórai teák folyton a legyűrhetetlen demokrácia jelenlétére emlékeztethetik őket. Sok jóarcú ember, utcakövek nélkül, de kínos igazságokkal; ráadásul nem unják meg, és nem mennek haza, mint ahogy egy zsebzsarnok az övéi között elképzeli – mintha csak a sors vágná a centit. A médiaszolgahadnak egyrészt „elege van”, másrészt elkeseredetten próbálja bizonygatni, hogy a tüntetők újságírókat vegzálnak, és a gyepre vizelnek, tehát nem polgárok. Ez most kevés lesz. Mint ahogy az is, hogy Gyurcsány az Országgyűlésben – megalapozatlanul – előre hozott választások kikényszerítésével, alkotmányozási álmokkal vádolja Orbánt. Az előre hozott választások igényét a Fidesz elnöke cáfolta, sarkalatos törvényeket meg (például az önkormányzati választások egyfordulóssá tételével) eddig csak a balliberális koalíció változtatott meg egyoldalúan. A hatályos alkotmány nem tökéletes ugyan, de elégséges a változatlanul fennálló morális, gazdasági és politikai válság rendezésére. Tudja ezt a világszerte szalonképtelenné és kabaréfigurává vált Gyurcsány is – de ez már ne legyen az ő gondja…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.