Gyűlöletpogácsa

Távozott néhány diák a Kürt Alapítványi Gimnáziumból, mert beleköptek migránsoknak készített pogácsákba.

Veczán Zoltán
2015. 11. 07. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban távozott néhány diák a Kürt Alapítványi Gimnáziumból. Bűnük az volt, hogy beleköptek abba a tésztába, amelyből az iskola egy rekordkísérlet során a migránsok számára készített pogácsákat.

Mondhatjuk, Magyarországon az ilyesminek sajnos hagyománya van: néhány szélsőjobboldali fiatal állítólag hashajtót kevert a bevándorlók ételébe, mások még 2006-ból emlékeznek vissza hasonlóan ízléstelen tréfákra a tüntetőkkel szemben. A szeptemberi ügy – mármint a köpködés – nagy vihart kavart, az iskola „árnyalt pedagógiai folyamat” során sem találta meg a hangot az érintettekkel, így a gyerekek végül megváltak az iskolától – volt, akit kirúgtak, volt, aki magától ment.

A bűnösök elnyerték méltó büntetésüket, ugyanakkor az eset az iskola felelősségét is felveti. Mi miatt dönthettek úgy ezek a diákok, hogy ugyanazt az alattomos eszközt választják, mint a fociultra-társadalom legalja vagy a 2006-os kormány hasonlóan „dicső” védelmezői? Mi lehetett az érzelmi indítékuk? Gyűlölet? Félelem? És mi válthatta ki belőlük ezeket az érzéseket? A kormánypropaganda, a kibeszéletlen kérdések, esetleg az egyes tanárok által „kötelezően ajánlott” vélemény – illetve az azzal szembeni dac? Jól emlékszem tinédzserkoromból ez utóbbira: jobbról és balról is érte az egyszerű diákot a hol puha, hol erőteljes nyomásgyakorlás aktuálpolitikai kérdésekben. A jegylerontás, megszégyenítés (vagy éppen a kivételezés) egyaránt szerepelt egyesek eszköztárában – hál’ Istennek a mogyorófa pálca már rég nem dívott akkoriban.

A mostani esetben persze nem tudhatjuk, hogy a sértett igazságérzet kamaszos lázadása miatt történt, ami történt, vagy csak az osztály nagyfiúi találtak maguknak új, védtelen áldozatot. Azt azért hozzátenném, hogy az egész ügyből süt a „politikai bűnösökre” vasszigorral lesújtó, múlt rendszerbeli mentalitás – hiszen a középiskolások ennél sokszor jóval durvább módon bánnak egymással, mégis megússzák egy intővel a „diákcsínyeket”. Emellett országosan is óriási pedagógiai mulasztásnak gondolom, hogy sok iskolában a mai napig kibeszéletlen maradt a migránstéma. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy a diákok esetleges félelmeikre válaszokat kapjanak, ellenszenvüket pedig ne bosszúfeleltetéssel vagy jószolgálati „kényszermunkával” kezeljék.

Mert ha megmondjuk, hogy mitől kötelező és mitől tilos félniük, a szomorú végeredmény borítékolható.

Ha indexes, 444-es módra kinevetjük az emberek nagyon is valós, mindennapi tapasztalatokra alapozott félelmeit, miközben szakmányban cikkezünk, hogy naprakészen tartsuk a rettegést egy hetven éve letűnt korszak kapcsán, abból nem lehet más, csak tragédia. Az elfojtás az igazi veszélyforrás: Németországban már rég robbanással fenyeget a cenzúra súlya alatt nyögő igazságérzet. Az emberek megkérdezése nélkül engednek be több százezer migránst az eddigi, integrálhatatlan tömegek mellé, és még jó képet is kell vágniuk hozzá a Wilkommenskultur jegyében. Eközben senki sincs, aki meghallgatná a „politikailag inkorrekt” véleményüket, csak a valódi szélsőségesek, így a kétségbeesett és megalázott emberek velük sodródnak egy platformra – és sorra gyúlnak lángra a szászországi, hesseni és bajor menekülttáborok.

Ha kirekesztőnek bélyegzünk valakit, csak mert más a véleménye, akkor ne csodálkozzunk, ha előbb-utóbb azzá is válik. Táborokat gyújt fel, bevándorlókat ver meg, vagy csak a pogácsájukba köp. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne végre őszintén beszélni ezekről a kérdésekről! Meghallgatva a másikat akkor is, ha nem tetszik a véleménye. És nem félve annak beismerésétől, ha tévedtünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.