Ha vége a türelemnek

A fagyállós gazda elleni ítélet mérföldkő lehet az anarchia felé vezető úton, amelyen régóta menetelünk.

Veczán Zoltán
2015. 11. 14. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak egész térségek Magyarországon, ahová egyszerűen nem ér el a rendőrség keze. A vidéket sújtó ezer baj – munkanélküliség, elöregedés, leépülés – mellé így évtizedek óta társul a bűnözés is, amelyet Kunczéék fogalmi öszvére, a „megélhetési bűnözés” és a szemellenzős jogvédők álhumanizmusa csak bátorított. Mindennapossá vált, hogy azt a terményt, amit a kevés megmaradt gazdálkodó paraszti szívóssággal megtermelt, rendszeresen fosztogatták dologtalan, fiatal kezek. Közben a rendőrség vagy korlátokba ütközött, vagy saját tehetetlensége kötötte gúzsba, így a bűnözők aranykorukat élték. Majd jött Olaszliszka, Tarnabod és a Cozma-gyilkosság, s rá a két hét alatti rendteremtés ígérete 2010-ben – de a szavakon túl alig történt érzékelhető változás.

Így nem csoda, hogy sokan nosztalgiával tekintettek vissza a Kádár-rendszerre. Volt, aki magányosan vette fel a harcot a bűnözőkkel, mert a magyar ember sokáig tűr, de aztán kirobban. Mások a maguk és családjuk védelmének illúziójával gárdákba, sőt „betyárseregbe” szerveződtek. Akadt, aki a lopások miatti tehetetlen dühében áramot vezetett a veteményes belső kerítésébe, vagy – mint a vácszentlászlói V. Pál – fagyállót töltött a rendszeresen dézsmált borába, hogy megleckéztesse a tolvajokat. Ennek tragikus következménye lett, mert a szomjas társaság egyik tagja meghalt. Igaz, ő némi dizájnerdrogot is fogyasztott. Társait még meg tudták menteni az orvosok.

A gazdát a haláleset óta az elhunyt férfi rokonai életveszélyesen fenyegetik. Szerdán a bíróság első fokon meghozta az ítéletet: hét év letöltendő börtönbüntetés. A meglepően súlyos ítélet több kérdést is felvet. Például azt, hogy mit keres valaki – méghozzá rendszeres tolvajként – a más kertjében. Aztán meg: vajon beszélhetünk-e egyáltalán emberölési kísérletről? A szándék bizonyosan hiányzott, a gazda csak megleckéztetni, nem megölni akarta a tolvajt. A haláleset oka sem varrható pusztán V. Pál nyakába, hiszen egyedül az a fiatal halt meg, aki drogozott is a bor elfogyasztása után.

Az ítélet súlyossága két szempontból is érdekes. Ha összehasonlítjuk a két igencsak hasonló esetet, az áramos kerítés gazdájánál a Debreceni Ítélőtábla bírája – ténylegesen figyelembe véve az eset előtörténetét – a tolvaj ellen védekező idős embert csak megrovásban részesítette. Ellentétben a V. Pál ügyében eljáró bírónővel, aki egyébként máskor megdöbbentően elnézőnek bizonyult. Például a saját gyerekeiket évekig perverz módon kínzó szigetszentmiklósi pár tagjait mindössze két évre ítélte, de a pilisszentiváni hajléktalant hidegvérrel agyonverő fiatalokra is csak hat, illetve nyolc év börtönt szabott ki.
A szerdai ítélet nyomán óriási felháborodás tört ki – a vádlottakat máskor előszeretettel mentegető jogvédőkön kívül – a társadalom egészében.

Tanulságos, hogy V. Pált kevésbé hibáztatta, inkább sajnálta Vácszentlászló többsége, az ítélethozatal után viszont napok alatt tízezrek csatlakoztak a „Kiállok a borosgazda mellett” nevű Facebook-csoporthoz, és még a szélsőliberális 444 kommentelői is az elítélt mellett szólaltak fel. Közben egy váratlan jogi lépésre is sor került: pénteken maga a V. Pál ellen vádat emelő ügyészség fellebbezett enyhítésért, túl súlyosnak tartván az elsőfokú ítéletet. Ez biztató fejlemény.

A polgárháború poklába vezető út, amelyen huszonöt éve haladunk, máris temérdek sírkővel van szegélyezve. Szögi Lajoséval, Marian Cozmáéval, Bándy Katáéval és ezer meg ezer ismeretlenével. De ott vannak a rendőri tehetetlenség miatti önbíráskodók áldozatainak sírkövei is. Megálljt ezen az úton csak a bűnözés következetes felszámolása, a törvények betartatása és egy józan igazságszolgáltatás jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.