Kuructempó

Ha továbbra is így ferdítenek a liberális portálok, akkor „mehetnek vissza a balettbe ugrálni”.

Veczán Zoltán
2015. 11. 19. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schwartz, maga akkor a legundorítóbb, amikor kedves próbál lenni – mondja a Macskafogó című rajzfilmklasszikusban Mr. Teufel a behízelgő modorú fegyverneppernek.

Hasonló érzés fogott el, amikor nemrég egy izraeli blogokról átvett 444-es cikket olvastam. Késelés helyett szelfizés lett a parahelyzetből az izraeli buszon – így a cím. Hogy mi volt a „parahelyzet”? Az, hogy egy haját kendővel eltakaró palesztin lány szállt fel arra a buszra, ahol egy izraeli katonanő utazott. Az új utas leült mögé, mire a katona azon gondolkodott, hogy a potenciális támadás ellen paprikasprével vagy puszta kézzel védekezzen-e. Édesanyja sms-ben azt tanácsolta neki, hogy csendben üljön arrébb, ő viszont inkább odaült a palesztin lány mellé, és egy közös szelfit készített vele.

Maga a történet egy klasszikus liberális mennybemenetel lenne, a probléma inkább a tálalás kontextuális üzenetében van. Látod, vannak rendes palesztinok is – a cikk meg is adja a bezzegpalesztin ismérveit: a tel-avivi egyetemre jár, és nem érdekli a politika – szemben a politizáló palesztinokkal.

Belőlük a balliberális interpretáció szerint csak egyféle van: a „harmadik intifáda” ártatlanokat megkéselő gyilkosai, akik rendszeresen felbukkannak a 444-en – hogy az Index legutóbbi, Izraelben élő magyarok körében megtett rettegéstúrájáról („ha felszállsz a buszra, felrobbanhatsz, ha sétálsz, megkéselhetnek”) ne is beszéljünk. Így kerül megfelelő keretbe a katonalány félelme és zsigeri agressziója, amin végül felülkerekedik, és így születik meg a bátor lány sztorija mellett a domesztikált, liberális arab leereszkedő dicsérete.

Érdekes: késelés elég sok van Magyarországon is, mint a legutóbbi, budapesti mentőápoló elleni támadás – többé-kevésbé jól beazonosítható elkövetői körrel. Ha azonban bárki velük kapcsolatban kezdene így egy beszámolót, hogy azon gondolkodott, inkább lerúgja, vagy könnygázzal fújja-e le a buszon mögé ülő, kapucnis fiatalembert, akkor biztosan nem a „bátor” jelzőt kapná meg a médiától.

Ami elsőre is világos: nem attól számít valami rasszizmusnak, hogy valóban az-e, hanem attól, hogy ki ellen irányul. A 444 például mindenféle skrupulus nélkül adta azt a címet az Andreas Lubitzról szóló cikkének, hogy „Németes precizitás: a zuhanást korábban is elpróbálta a Germanwings másodpilótája”. Hasonlóan frappáns címadás a Kuruc.infóra jellemző, még a forma is stimmel: „Cigányromantika: ha nem keresett elég pénzt 17 éves élettársa, jól elagyabugyálta”.

A 444-nél szofisztikáltabb Indexnél is ki-kivillan a lóláb; legutóbb például a jótollú Földes Andrásnál. Ő riportjaiban egyébként is sűrűn tálalja közismert tényként a saját véleményét, főként, ha valamely szívéhez közel álló csoportról szól. Egyszer azonban veszélybe került azon meggyőződése, hogy a migránsok viselkedhetnek csürheként, mert a sok szenvedés feljogosítja őket rá: amikor a görög Kosz szigetén a kiosztott élelmiszercsomagokon marakodókat egy Szíriából menekült keresztény társuk kritizálta. „Te talán félrelöknéd a másik embert egy szendvicsért?” – kérdezte az újságírótól, majd figyelmeztette, hogy pokol vár Európára, ha mindenkit beenged. „Gyűlöletbeszédet rögtönzött az amúgy szimpatikus fiú” – vádaskodott Földes.

Úgy tűnik, máshogy nem tudta áthidalni a valóság és a liberális meggyőződés között tátongó szakadékot, ezért élt a megszólaló klasszikus, kurucinfós hiteltelenítésével. Kérdés, hány tényekre vágyó olvasójuk marad ezeknek a liberális portáloknak, ha ezt az utat választják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.