Európai békaperspektíva

Nem lennénk boldogabbak, ha elfogadtuk volna a muzulmán uralmat?

Veczán Zoltán
2015. 12. 11. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van a radikális feministáknak egy végső érvük, egy aduászuk, amit rendszerint akkor játszanak ki, amikor velük egyet nem értő hölggyel találkoznak. Ez nagyjából így hangzik: „ha mi, feministák nem lettünk volna, most nőként el sem mondhatnád, hogy nem értesz egyet velünk”. A formailag igaz, tartalmilag aggályos érv akkor jutott eszembe, amikor egy szemináriumon néhányan vitába keveredtünk a tanárral.

A kurzus egyébként a gender és a társadalmi nemi egyenlőség témakörét ölelte fel. Megjegyezném, hogy a maga tudományterületén elképesztően széles ismeretekkel és az ehhez társuló kiváló előadói képességekkel rendelkező tanár óráról órára fel szokta ajánlani a közbeszólás jogát, de általában senki sem él a lehetőséggel. Aznap máshogy történt: éppen a nő saját teste feletti rendelkezésének jogáról szóltak az eszmefuttatások, amikor az egyik hallgató – egy lány – szólásra jelentkezett. Azt kérdezte: vajon a muszlim vallású, közel-keleti kultúrákból érkező migránsok is tiszteletben fogják-e tartani az egyenlőség vívmányait?

A levegő egy pillanatra megfagyott, aztán a tanár némi kínos csend után beszélni kezdett. Addig simán gördülő, virtuóz mondatai, amelyekkel hol innen, hol onnan csippentett ki egy-egy idézetet mérhetetlen szellemi könyvtárából, egyre pattogósabbá váltak, végül dörgedelmes hitvallásban törtek ki. – Ez egy európai békaperspektíva! – sistergett a monológ vége. Kifejtette: semmi jogunk megítélni egy másik kultúra nőkhöz való viszonyát a mi korlátozott, fehér, európai, keresztény szemszögünkből – utóbbi jelzők szinte szitokszóként csattantak a gipszkarton álmennyezeten.

Ehhez már nekem is volt hozzáfűznivalóm: elmondtam, hogy a kényszerű gyermekházasságok vagy a házasságtörő nők halálra kövezése miatt nem tartom egyenrangúnak a muzulmán házasság intézményét az európaival. Ezt a tanár részéről a modern házasság keserű kritikája követte, azzal a kiegészítéssel, hogy a monogámia elavult, fűvel-fával csaljuk egymást, mert egy mulandó alapra – a szerelemre – építjük a házasságot. Ezzel szemben az iszlám részletes, gazdasági szempontokra is kiterjedő kereteket ad, így kiegyensúlyozottabb, biztonságosabb életet biztosít a nők számára; ezt arra is alapozza, hogy neki rengeteg muszlim barátja van Európában, és ott mindez csodálatosan működik.

Ez a programbeszéd megdöbbentett: eddig tíz előadást hallgattunk végig a tanártól, ahol a középkori keresztény Európa házasságaitól való távolodás maga volt a Szent Haladás. Ennek első lépése pedig épp a szabad párválasztás és a szerelmi házasság volt, majd csak ezután következtek a fejlődés hőn áhított csúcsai, mint a pride, a nemváltoztató műtétek és a genderóvodák. Tanárunk mindezt megtagadta volna? Azt állítja, hogy a patikamérlegen kimért, minden kötelezvénytől megfosztott modern házasság semmivel sem jobb, mint a bigott muszlimoké? Hiába ömlött a liberális oltárra a vallási, a nemzeti, sőt a nemi identitás vére, Európa egy lépést sem tett a feminista Kánaán felé?

Ekkor jutott eszembe az írás elején említett érvelés. Vajon mi lenne ma velünk, ha kontinensünk jó ötszáz éve leszámol a mai konzervatívokra jellemző európai békaperspektívával? Ha végvári vitézeink feladták volna a keresztény Európa védelmét, mondván, mi sem vagyunk különbek? Vajon akkor is légkondicionált termekben vitatkoznánk egyenjogúságról meg LMBT-mozgalomról, vagy inkább gyaur rabszolgákként a budai pasa földjét túrnánk? Inkább nem tettem fel a kérdést. Elvégre honnan tudhatnám én, európai értelmiségipalánta, hogy nem lennék-e boldogabb török rabszolgaként?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.