Újszülött király érkezik

Európában interregnum van. Trónfosztás történt.

Kozma Imre
2015. 12. 10. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában interregnum van. Trónfosztás történt. Elűztük a királyt, akinek országa nem ebből a világból való, akinek országa igazságosság, szeretet és béke. A keresztény Európát a világ maga alá gyűrte. A XX. század második felében a gyakorlati ateizmus és az élvhajhászat gyorsabban terjedt, mint az evangélium üzenete. Közben Európa keresztény értékrendjét még mindig sok európai vallja magáénak, noha már nem vallásos.

A görög „európosz” szó jelentése: aki jól és messzire lát. Ez a neve ennek a mesés tájnak, amely a mi Európánk. A név kifejezi a kontinens hivatását és küldetését, amely a Krisztus utáni két évezred folyamán formálta a világot. Az erkölcsi szabályokat, amelyeken ez a civilizáció felnőtt, szent könyvünk, a Biblia határozta meg. Krisztus felszabadító örömhíre – szeresd felebarátodat, mint saját magadat – átjárta a kontinens kultúráját, és végül a civilizáció alapja lett.

Sokak szerint Európa ma veszélyeztetett helyzetben van. Két alternatíva között választhatunk. Vagy letáborozunk a liberális demokráciában, és kétségbeesetten küzdünk azért, hogy fenntartsuk a gazdaság színvonalát – amely a szekularizált társadalom legfőbb igazolása –, vagy visszatérünk az Európát megalapozó hagyományhoz, és nekilátunk a feladatnak, hogy újjáépítsük a keresztény kultúrát.

A kérdést a lélek dönti el. Mi az, amire az emberek odafigyelnek és amire várnak? Ez a szolgálat, amely azoknak a hősöknek a műve, akiket az egyház még ma is bőségesen nevel a világ számára. Emberek, akiknek tetteit Krisztus cselekedeteinek felülmúlhatatlan eredetisége ösztönzi.

A kérdés az európai keresztényeknek szegeződik: készek-e vállalni és megerősíteni küldetésüket, hogy a szellem győzedelmeskedjen az anyagon, az evangélium fényessége a sötétség fölött? Ma már nemcsak Európa és a világ lelkét kell megmentenünk, hanem a Teremtő művét, a minden ember és élőlény életét hordozó és tápláló földet is.

Karácsonyra készülünk. Készítsünk bölcsőt az újszülött királynak. Vele a világosság érkezik a világunkba, és a békesség a jóakaratú emberek szívébe.

A szerző irgalmasrendi szerzetes

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.