Kondér és mundér

Egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem rendült meg máig a Farkasba helyezett bizalom.

Horváth Csaba László
2016. 02. 20. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai habverés zajlik Farkas Flórián körül – e szavakkal vette védelmébe néhány hete a kancelláriaminiszter a Magyarországon jelenleg első számú cigány politikust. Lázár János ellentmondást nem tűrően igazította útba a sajtót Farkasról szólva. Azt mondta: noha számos vád érte, eddig még senki sem tudott bizonyítékot felmutatni ellene.

A miniszter ezúttal is komoly ember benyomását keltette. Tájékozottságot, magabiztosságot mutatott, s úgy tűnt, nem beszél a levegőbe. Szerinte az nem lehet bizonyíték, hogy az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly 11 szabálytalansági eljárás eredményeként 228 millió forint visszafizetésére kötelezte, amely büntetést a Farkas vezénylete mellett indult Híd a munka világába program pazarlása miatt szabták ki. Az is biztos csak rutineljárás, hogy az uniós programban létrehozott – a közelmúltig szintén Farkas Flórián által vezetett – Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet gyanús pénzköltései miatt 12 újabb eljárást kezdeményezett a humán tárca. Összesen 860 millió forint összegű kétes kifizetést vizsgál, amelyből a legnagyobb összeget – 737 millió forintot – a túlzó bérek jelentik. Értsd: a pénzeket nem a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú cigányoknak fizették ki – ez lett volna a program célja –, hanem a szövetkezetben csillagászati összegekért foglalkoztatott „projektembereknek”. Lázár gondolkodása szerint az szintén képtelenség, és semmire sem bizonyíték Farkas káros tevékenységéről, hogy a roma önkormányzat egyes alkalmazottai ötször akkora fizetést kaptak, mint a programban szintén részt vevő Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársai. Továbbá mi sem lehetne természetesebb annál, hogy az ORÖ-sök annyira szorgalmasak, hogy egyszerre dolgoztak naponta nyolc órát a szövetkezetben és a roma szervezetben. – Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – mondhatná Lázár János.

Nyilván az sem jöhet szóba mint hiteles bizonyíték, hogy a főként hátrányos helyzetű romáknak munkalehetőséget biztosító országos irodahálózat szemfényvesztés, hatalmas átverés. A regionális irodák igazából csak papíron kínálnak folyamatos és kiszámítható munkalehetőséget a rászorulóknak. Valójában nem működnek, amiről végre a kormányzat ellenőrei is megbizonyosodtak, miután hónapokig biztattuk őket arra, ami a dolguk. Hozzánk hasonlóan használaton kívüli és többnyire lepusztult irodákat találtak ők is. Az ellenőrök alig győzték összeszámolni a szabálytalanságokat. Az Országos Roma Önkormányzat – főként Farkas Flórián irányítása alatt – összesen csaknem 1,6 milliárd forintot költött el a Híd a munka világába programban kézzelfogható eredmény nélkül. Ha Lázár János szerint ez rendben van, és Farkas Flóriánnal szemben csak bizonyíték nélküli vádaskodás zajlik, akkor belegondolni is szörnyű, hogy más uniós programok miként folyhatnak Magyarországon.

Egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem rendült meg máig a Farkasba helyezett bizalom, és a föntiek tudatában hajmeresztő, hogy Halász János, a Fidesz frakciószóvivője a minap a párt értékes tagjának nevezte a botrányt botrányra halmozó roma politikust.

Nemrégiben azonban minden világossá vált. A Népszabadság által közöltek alapján Lázár János tévedése nem meglepő, megvan a logikája. Amikor ugyanis Orbán Viktor miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Farkas Flóriánt, írásban rögzítették, hogy tevékenységét a miniszterelnök irányítja. Lázárnak tehát a saját főnökét is kérdőre kellene vonnia Farkas miatt. Ebből a képletből is látszik, hogy hasznos lenne csak megfelelő embereket bizalmi pozícióba helyezni.

De ez a kívánalom is nyilván csak a politikai habverés része.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.