Amnesztia

A törvénymódosítással a kartellezés átkerülne a fakultatív kizáró okok közé.

2016. 05. 14. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol van már az egykori „zérótoleranciás” közbeszerzési törvény, amely – állítólag – a legszigorúbb volt az unióban? Lázár János kancelláriaminiszter ráadásul tovább enyhítene a jelenlegi szabályozáson is. A benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint immár nem lenne kötelező kizárni a közbeszerzésekből azokat a cégeket, vállalkozásokat, amelyeket korábban jogerősen elmarasztaltak kartellezés miatt. A jelenleg érvényes jogszabály ugyanis kimondja: nem lehet közbeszerzéseken ajánlattevő az a cég vagy vállalkozás, amely három évnél nem régebben bírsággal sújtott kartellezési stiklit követett el.

Amennyiben átmegy a javaslat (hát persze hogy átmegy), akkor ezentúl maga az ajánlatot kérő állami szerv döntheti el, lehetőséget ad-e a korábban lebukott cégnek a részvételre, vagy nem ad. Vagyis a törvénymódosítással a kartellezés átkerülne a fakultatív kizáró okok közé. A sejtelmes, de bővebben nem kifejtett indoklás szerint a változtatást „gyakorlati tapasztalatok” teszik szükségessé. Nyilván ugyanúgy, ahogyan korábban az összeférhetetlenségi szabályok enyhítését is; a „közeli hozzátartozó” meghatározást „közös háztartásban élőre” módosították, így lényegében már csak a szűk rokonság szorul ki a tenderezgetésből.

Nem mondtam még, hogy Lázár János egy nappal az után nyújtotta be a módosító javaslatát, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt megbírságolt öt médiaipari céget, s közülük négyben – jé! – Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinókirály is érintett volt. Kicsi a világ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.