A honi hokit sem kíméli a politika

Such György hokielnök a sportág bizalmát akkor nyerheti el, ha valóban menedzserként igazgat majd.

Földi Bence
2016. 06. 03. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres hónapon van túl a hazai jégkorong, hiszen a férfiválogatott másodszor szerepelt A csoportos világbajnokságon, egy meccset meg is nyert, és hajszál híján benn is maradt a világelitben. Emellett hétfőn tisztújító kongresszust is tartott a sportági szövetség, amely nemcsak a jégkorong, hanem a politika felől nézve is érdekesen alakult. A több mint egy éve lemondott Németh Miklós Közgép-vezérigazgató 2010-es megválasztásáról nem lehet azt mondani, hogy teljesen független lett volna az akkori kormányerőtől, noha ő maga erről így nyilatkozott a VS.hu-nak: „Nem érzem, hogy a politikának bármi köze volna a jégkorongszövetséghez.” Ezt követően ideiglenes elnökség állt fel id. Kovács Csaba vezetésével, zargattam is rendre a Magyar Jégkorongszövetséget a rendkívüli tisztújító időpontja miatt.

A vb-t követően összeült a szövetség és megválasztotta az új vezetést. Érdemes az elnökségi tagok listáján végigtekinteni: ott van Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, aki meglehetősen régóta nagy hokirajongó és segíti az ország mára legjobb hokicsapatát. Az előző elnökségből az egyetlen tag, aki nem mondott le, Soltész Miklós is politikus; egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárként tevékenykedik, ha éppen nem hokimeccsre jár – a drukkerek örülnek, hogy gyakran látják a csarnokokban. Ott van továbbá Misovicz Tibor, az Igazságügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, akinek viszont nem sok köze volt eddig a hokihoz.

Hasonlóan az új elnökhöz: Such György neve már Németh távozása után is egyből felvetődött mint lehetséges utód – a Jégkorongblog akkor Cser-Palkovicsot és Soltészt is emlegette. A hokis pletykák szerint a sportág „fontos emberei” kicsit tartottak is tőle, pedig januárban már szinte megválasztották. Próbáltak más jelöltet találni – állítólag felvetődött Wáberer György miniszterelnöki megbízott neve is –, végül csak befutott Such György. Aki – szintén állítólag – töméntelen pénzt hoz a sportágba, ezt jelzi, hogy a General Electrics és a Porsche képviseletében is bekerült egy-egy személy az elnökségbe. Na de ki az a Such György? Az 55 éves közgazdász-újságíró mindenféle politikai vezetés alatt „jól feküdt”: tagja volt az SZDSZ-nek és a Fidesznek is (időrendben fordítva), utóbbit tanácsokkal is segítette. A médiában is jól mozgott: szerkesztett a Magyar Narancsnál és a Magyar Hírlapnál, de dolgozott a közmédiában is. Volt az MTV egyik alelnöke, és vezette a Magyar Rádiót is – akkor az SZDSZ, a Fidesz és az MSZP fogott össze, hogy megválasszák. Rádióelnökként odacsapott: megszüntette a Körkapcsolást, a Szabó családot, és Lovas István sem közölhette jegyzeteit, kirúgott közel 200 embert, majd arculatváltást hajtott végre, és a Petőfiből színvonalas könnyűzenei adót csinált – ezt épp most verik szét. A Magyar Rádió nyereségessé vált Such alatt, aki komoly pénzeket vett fel munkájáért – volt idő, amikor havi kilenc és fél millió forint ütötte a markát. Ennek valamivel több mint felét viszi most haza Matolcsy György jegybankelnökként.

Such ennyit nyilván nem keres majd a hokiszövetségnél, de valamit tudhat, hogy a Fidesz – amely annyi politikust ültetett már fontos sportvezetői pozícióba szakértelem nélkül, gondoljunk csak Kocsis Mátéra vagy Németh Szilárd rezsibiztosra – engedte (segítette?) elnökké válását. Such saját bevallása szerint sem ért a sportághoz, első elnöki interjújában pedig menedzserszöveget nyomott. A sportág bizalmát viszont csak akkor nyerheti el, ha valóban menedzserként igazgat, az állami milliókat okosan használja fel, és nem engedi be a politikát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.