A politikai korrektség csapdája

A kisebbségek pozitív diszkriminációja nem jelenthet állandó védettséget.

Hegyi Gyula
2016. 06. 27. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai korrektség, a többnyire csak „píszíként” emlegetett PC (political correctness) mára gúny tárgyává vált a jobboldali médiában. Szélsőségesen eltérő megítélése tovább mélyíti a szakadékot a magyar közgondolkodáson belül. Emlegetése újabb alkalom arra, hogy a két szekértábor „nácinak”, illetve „idegenszívűnek”, „a háttérhatalmak ügynökének” nevezhesse egymást. Pedig ha jobban meggondoljuk, a politikai korrektség eredeti formájában olyan magatartást jelent, amelyet minden egészségesen gondolkodó ember elfogadhat. Szélsőséges és túlhajtott formájában viszont nemcsak a józan észt, hanem a demokrácia alapelveit is sérti.

Kezdjük azzal, hogy a political correctness kifejezésben a „political” nem a magyar értelemben vett politikát, pláne nem pártpolitikát jelent. Körültekintő magatartást fejez ki, nagyjából azt, amit mi köznapi értelemben „politikus hozzáállásnak” nevezünk. Olyan viselkedést, amely nem sérti a hátrányos helyzetben levő egyéneket és csoportokat. Egyikünk sem szeretné, ha kicsúfolnák azért, mert sántít vagy nagyot hall. A szellemileg fogyatékos gyerekek szülei joggal várják el, hogy senki se gúnyolódjon a rovásukra. Minden magyart joggal sért, ha a románok „bozgor” (hazátlan) gúnynévvel illetik erdélyi véreinket. Jó érzésű magyar ugyanezen elv alapján a románokat sem nevezi „szőrös talpúaknak”. Ha a „néger” szó történelmi tragédiák miatt sérti az afrikai eredetű embereket, akkor nevezzük „feketének” őket. Még akkor is, ha a magyarokat semmilyen felelősség sem terheli a gyarmatosításért és a rabszolgaságért. A PC ilyen értelemben nem más, mint humánus, mások vélt vagy valós hátrányát tekintetbe vevő magatartás.

Attól persze, hogy nem gúnyolódunk rajtuk, érdemben semmit sem javul a hátrányos helyzet. A PC-nek ezért természetes kiegészítője az, amit az amerikaiak „affirmative action”-nek neveznek. Ennek is félrevezető a magyar fordítása. Az „affirmative” megerősítőt, hozzájárulót jelent, vagyis olyan aktív segítséget, amelynek révén a hátrányos helyzetben lévő felhozhatja magát a többségi társadalom szintjére. A magyarban használatos „pozitív diszkrimináció” szerencsétlenebb kifejezés, hiszen minden diszkrimináció ellentétes az egyenlőség elvével. És hiányzik belőle a lényeg: az, hogy a cél a többségi társadalomhoz való felemelkedés, és nem egy állandó, privilegizált védettség. Egy józan határig az aktív PC-vel is csak egyetérteni lehet. A magyar társadalomnak az alacsony születésszám miatt a humánum mellett elemi érdeke is, hogy a hátrányos helyzetű csoportokból minél többen dolgozó, a közjót szolgáló, a többségi társadalomba beilleszkedő polgárok legyenek. Ha másképp is, de igaz ez a fogyatékkal élőkre, a cigányokra, akár a beilleszkedni vágyó migránsokra is. És persze a szegénységben élő magyarokra.

A bajok itt kezdődnek. Ha a többségi társadalom szegénysorban, tartós munkanélküliségben, lepusztult iparvidékeken élő tagjai úgy érzik, hogy valamely kisebbség pozitív diszkriminációja valójában negatív diszkrimináció velük szemben, akkor a PC elveszti progresszív jellegét. A PC őshazájában, az Egyesült Államokban súlyos társadalmi problémává vált a fizikai munkát végző fehér férfiak dühe helyzetük folyamatos romlása miatt. A nők és a feketék pozitív diszkriminációja egyfelől, a nagytőke gátlástalan profithajhászása másfelől többszörösen hátrányos helyzetűvé tette a szegényebb sorsú fehér férfiakat. Donald Trump támogatói bázisa alapvetően az ő körükből kerül ki. Ha a liberális véleményformálók nem értik meg az ő elkeseredésüket, és továbbra is a píszí verklijét tekergetik, akkor maguk ágyaznak meg saját bukásuknak és a szélsőjobboldal előretörésének.

A demokráciák, de még az orosz vagy török típusú féldemokráciák is a többség választásokon kinyilvánított akaratára épülnek. A politikai korrektség addig igazolható, amíg a többség meggyőzésével, annak támogatásával és végső soron annak érdekében történik. Amikor a meggyőzés kioktató, agresszív dühbe fordul át, és többé már nem cél a kedvezményezett kisebbségek integrálása a többségi társadalomba, akkor a PC szembekerül a demokrácia alapvető elvével, a többség uralmával. Ezt egy ideig el lehet fedni masszív propagandával, de az megintcsak a demokrácia erodálását és a szélsőjobboldal megerősödését eredményezi. Hazai példával élve: a szegénységi küszöb alatt élők többsége nem cigány származású. Ők igazságtalanságnak érzik, ha úgy látják, hogy a hasonló helyzetű romák több segélyt, támogatást, ösztöndíjat, felzárkóztatási esélyt kapnak náluk. A valóságban a cigányoknak is csak morzsák jutnak a korrupcióval eltüntetett „roma felzárkóztatási” milliárdokból. De az ózdi vagy falusi mélyszegénységben élő magyar nem látja a korrupt vezetőket, csak a szomszéd „Merdzsóját”.

Száz éve néhány bátor nőnek emberfeletti küzdelmet kellett folytatnia azért, hogy egyetemre járhasson, és önállóan is megbecsült egzisztenciát harcoljon ki magának. A nők pozitív diszkriminációja ezért helyes és fontos program volt. Mára Magyarországon a diplomások többsége nő. A nők nyolc évvel tovább élnek, mint a férfiak, ráadásul előbb mehetnek nyugdíjba a korán meghaló férfiaknál. A családjogi perektől a büntetőbíráskodásig mindenütt markánsan feléjük billen Iustitia mérlege. A fiatalok, a pályakezdők és a szorgalmasan szavazó nyugdíjasok (nők és férfiak egyaránt) szintén számíthatnak valamilyen belátásra, kedvezményre a társadalom részéről. Mégis nagy bátorság kell annak kimondásához, hogy a középkorú magyar férfiak valójában több tekintetben is hátrányos helyzetű kisebbséget alkotnak. A nőknek a férfiaknál alacsonyabb nyugdíjkorhatára egyébként azt mutatja, hogy a sokat emlegetett „gender PC” egyáltalán nem csak baloldali-liberális politika. Hiszen esetünkben éppen a Fidesz-kormány vezette be, szemben az ezt diszkriminatívnak nevező baloldallal.

A migránsválság új frontot nyitott a PC hívei és elutasítói között. Ennek legpusztítóbb hatása abban a Németországban látszik, amely az elmúlt évtizedekben a politikai korrektség és a kisebbségek iránti tolerancia mintaországa lett. A német politikai és médiaelit olyannyira azonosult a PC-vel, hogy már nem is tartotta fontosnak a többségi társadalmat folyamatosan meggyőzni annak helyességéről. Magam nem tudom megítélni, hogy Németországnak hosszabb távon hasznára lesz-e egymillió (vagy több) migráns befogadása. Annyi bizonyos, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a német társadalom nyitott az integrálásukra. Ezt bizonyosan nem segíti, ha az uralkodó elit a migránsok és a németek konfliktusai esetén eleve a németeket kezdi el hibáztatni.

Súlyos rövidlátásról árulkodik a migránsok (és általában a különböző kisebbségek) által elkövetett bűncselekmények letagadása is. A szabad sajtó és az internet korában semmit sem lehet eltitkolni. A hivatalos titkolódzás csak a rémhíreknek és az aránytalan túlzásoknak kedvez. Jól mutatja, hogy a hazai szélsőjobboldali hírportálok minden bűncselekményt a cigányoknak tulajdonítanak. Miközben a magyarországi bűnelkövetők többsége a mértékadó becslések szerint nem cigány származású.

A bűnelkövetők etnikai nyilvántartásának tilalmában a magyar jogalkotók egyébként messze túlmentek az amerikai PC-n is, hiszen ott egyenesen kötelező az illető származásának megjelölése. Nem tudom, hogy ez helyes-e vagy sem, de az Egyesült Államokban ez is a politikai korrektség része.

A szerző publicista,
volt európai parlamenti képviselő (MSZP)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.