Visszaeső egyiptomi turizmus

Az arab tavasz előtti látványos, évi hétszázalékos gazdasági növekedés a múlté.

Hajdú Péter
2016. 06. 06. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot fordult a világ Egyiptommal az elmúlt néhány évben. Ahogy évezredekkel ezelőtt, a fáraók idején, majd a korszak leáldozását követően sorra sújtották a csapások, úgy a harmadik évezred második évtizedében is egymás után érik a kellemetlen meglepetések. Az arab tavasz lázadásának lendületét követően demokratikus választással hatalomra került Muhammad Murszi a Muzulmán Testvériség képviseletében szigorú iszlám államot akart létrehozni: felülírta a jogállamiságot, s gyakorlatilag korlátlanná szélesítette az elnöki hatalmat.

A hazánkban élő, de az egyiptomi viszonyokat jól ismerő, és a Murszi elleni tüntetések idején éppen Kairóban tartózkodó utazási szakember, Abdel Karim Adeltól származó információ szerint nagyon kevesen akarták volna az iszlám berendezkedést, s ellene az arab tavasz idején ismertté vált Tahrir téren rendszeresen tüntettek. A pohár azután telt be, hogy az iszlám államszervezet elleni követeléseket nem teljesítette Murszi: 2013 júliusában a hadsereg félreállította, és helyét az egyik tábornok, a rangjáról lemondó jelenlegi elnök, Abdel Fattáh asz-Szíszi vette át.

Hiába azonban a váltás, a rend megteremtése, a turisták bizalma odalett, drámaian visszaesett érdeklődésük az ország iránt. Bár a hivatalos statisztikák csak ötvenszázalékos csökkenésről számolnak be, egyes becslések szerint voltak időszakok, amikor alig tizedannyian látogattak az országba, mint a békeidőben. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a Királyok völgye főrégésze, Baha Abd al-Gáber szerint a békeidőben napi hétezer érdeklődő látogatta a királysírokat, ottjártunkkor azonban alig néhány tucatnyian lézengtek a tűző napon. S egyetlen percet sem kellett az embernek a sorára várni, holott négy-öt évvel ezelőtt akár egy órába is beletellett, míg valaki a sírhoz eljutott. Még a legnépszerűbb Tuthanhamon-sírhoz is tízpercenként tévedt egy-egy turista.

A jelenlegi elnök megsokszorozta a biztonsági intézkedéseket, de amikor talán már ennek látható eredményei lettek volna, azaz lassan visszatértek volna a külföldi látogatók, mindig történt valami. Alig ért véget Murszi dicstelen regnálása, s kezdett volna magára találni az idegenforgalom, először október utolsó napjaiban zuhant le egy orosz utasszállító a Sínai-félszigeten. Legutóbb pedig a Párizsból Kairóba tartó Egyptair cég gépe esett a tengerbe ismeretlen körülmények között. Így egyelőre hiába várják a külföldiek visszatérését az egyiptomi turisztikai szakemberek. Pedig ma már példátlan intézkedésekkel igyekeznek garantálni az országba látogatók biztonságát, s így ismét gond nélkül sétálhat a turista az éjszakai utcákon.

A terrorral leginkább veszélyeztetett Sínai-félszigetre nem engednek külföldieket, és kiemelt katonai ellenőrzéssel igyekeznek megakadályozni, hogy az ország belseje felé szivárogjanak az Iszlám Állam vagy más szervezetek terroristái. De a repülőtereken is szokatlan szigorúsággal ellenőrzik az utasokat és csomagjaikat. A kairói reptéren például több szűrőn is át kellett esnünk, amíg a Luxorba tartó gépre felülhettünk. Nemcsak a kézipoggyászt, de a cipőket is átvilágították, s ha jelzett a biztonsági kapu, ha nem, akkor is sor került testi motozásra. Kairóból Budapestre pedig a kicsit is gyanús kézipoggyászt többször is átvilágították, és mindent kipakoltattak belőle. A hatóságok elszántságát mutatja, hogy Számi Mahmúd, az Egyiptomi Idegenforgalmi Hatóság elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, az orosz gép tragédiáját követően a világ egyik vezető biztonsági cégét kérték fel a helyzet elemzésére, javaslatai alapján szervezték át az ellenőrzéseket, és folyamatosan fejlesztik a rendszert.

De a kulturális látványosságokhoz sem sokkal egyszerűbb eljutni. Úton a gízai piramisokhoz például több katonai, rendőri ellenőrzési ponton is átesik a turista, s a fogadóépületnél is szemmel látható a karhatalmi erők jelenléte, bombakereső kutyával ellenőrzik a gyanús járműveket. Az ókor legnagyobb vallási épületeként ismert karnaki templom, a Hatsepszut fáraónő halotti templomának épült Dajr al-Bahri-i, vagy a Hathor istennő tiszteletére emelt Dendara-templomnál ugyanúgy megtalálni a biztosításért felelős egyenruhásokat. Akad olyan látogató, akit ez idegesít, a többség azonban örül az egyenruhások jelenlétének, mert biztonságérzetet ad.

Az idegenforgalom jelentős visszaesését a gazdaság is erőteljesen megérezte. Az egyiptomi statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az arab tavasz előtti látványos, évi hétszázalékos növekedés már a múlté, jelenleg 2,2 százalékos a gazdaság bővülése. Miután az árak esése ellenére csak lassan növekszik a beutazók száma, a kormányzat a turizmussal foglalkozó cégeknek támogatásokat nyújt.

Kérdés, mindez elegendő lesz-e a kétkedők bizalmának visszanyerésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.