Bill Gates szétosztja a vagyonát

Küzdhetünk az álhírek ellen, de ezt a kérdést nem néhány német politikus fogja megoldani.

Lakner Dávid
2016. 12. 21. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan már csak múlt időben beszélhetünk a macskás videók koráról – erről számolt be sajtótájékoztatóján a Los Angeles-i Drámaírók Szövetségének vezetője, miután több órán át tárgyalt Mark Zuckerberggel. A szerző elégedetten közölte: a Facebook-alapító megígérte, mindent megtesz a jövőben, hogy az aranyos jószágok ne vonják el az emberek figyelmét a komoly művektől. „Ezentúl minden kisállatos videónál be lehet majd ikszelni a »haszontalan időtöltés« rubrikát. Ezek után nyilván senki nem osztja meg őket, hiszen ki akarná haszontalanul tölteni az idejét?” – mondta a drámaíró.

Mielőtt még a német jogalkotók 500 ezer euróval büntetnének, vagy Trump, esetleg az oroszok szekerének tolásával vádolnának, gyorsan leszögezném: ez csupán álhír, semmi sem igaz belőle. Még az sem, hogy haszontalan időtöltés lenne macskás videókat nézni. Az a tény ugyanakkor nagyon is valóságos, hogy egyre több politikai vezető kíván hasonló lendülettel szembeszállni az álhírek nyomasztó uralmával. A legmulatságosabb ötlet eddig valóban a kamuhírek felcímkézésének lehetősége volt. Már látom is magam előtt, ahogy egy-egy notórius továbbosztogató észreveszi, hogy a Legfrissebb.info „hírét” nem érdemes készpénznek venni, ezért azt inkább mégsem osztja meg.

Kétségtelen, bizonytalan világunkban a sokszor propagandacélból írt álhírek még nehezebbé teszik számunkra a tájékozódást. Azt sem nehéz elhinni, hogy az „orosz férfiba kötött bele a migráns, nem kellett volna” jellegű információk terjesztését orosz pénzmozgás kíséri a háttérben. Vagy ott vannak a BuzzFeed által bemutatott macedón fiatalok, akik Clinton-ellenes álhírekkel segítették Trump kampányát. De amikor Clinton előáll azzal, hogy az ő vereségéért az FBI meg az oroszok felelősek, német politikusok pedig kezüket tördelve aggódnak a jövőért, akkor azért elgondolkodik az ember. Befolyásos vezető szigorú tekintettel figyelmezteti Zuckerberget, tartson rendet a közösségi hálóján – valóban ez vezet megoldásra? Az embernek a Kuruc.info jut eszébe: az egyetlen, nagyon is konkrét oldal, amelyet megpróbáltak leállíttatni, felülről, de nem jártak sikerrel. Nem kérdés, hogy ez a honlap is sokat ártott folyamatos uszításaival. Mégsem sikerült bezáratni, mivel az interneten már jóval nehezebben megfogható módon zajlik a tartalomgyártás, mint a nyomtatott lapok esetében.

Az ember ezért szkeptikus: persze jó, ha lehet jelenteni a legfrissebb Legfrissebb.infót, hogy ne mérgezzen tovább a hazugságaival. Csak a gond, hogy öt perc múlva lesz egy Mégfrissebb.info, szakasztott ugyanazzal a tartalommal. Az álhírek ellen felülről felvenni a harcot épp olyan eséllyel lehet, mint a pornóval vagy a macskás videókkal. Amikor viszont német és amerikai hatalomgyakorlók kifejezetten politikai indíttatásból hirdetik meg a háborút és ígérnek szigorú büntetéseket, érdemes végiggondolni: mikortól és meddig kamu valami, és mit is érdemes üldözni? Felteszem, minden olyan cikkért kemény büntetés járna, amely azt állítja, 2019-ben Clinton börtönben lesz az e-mail-botrány miatt, vagy hogy Putyin személyesen mentett meg három nőt az őket zaklató migránscsapatoktól. De a Hírcsárdához hasonló, kevésbé professzionális oldalakat csak nem büntetnék, ugye? Vagy azt, aki a saját oldalán viccelődik? Aggasztó lenne, ha a tartalom alapján, politikai motivációtól fűtve zajlana az álhírek elleni harc – az iszlámmal szembeni gyűlölködő tartalmak üldözésének mintájára. Láttunk már ilyet más országokban: eredményre nem vezetett, és az adott társadalom szolidaritása sem lett ettől nagyobb.

Érdemes küzdeni az álhírek ellen, de ezt a kérdést nem néhány német politikus vagy Zuckerberggel tárgyaló üzletember fogja megoldani. Lehet próbálkozni, de ha a Facebook-vezér bele is feszül, akkor is lesz egy újabb hír arról, hogy Bill Gates szétosztja a vagyonát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.