A központ küldi a cikket

A helyi lapokért való aggodalom álságossága nyilvánvaló.

Lakner Dávid
2017. 01. 04. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy emlékszem, előbb került a kezembe Napló, mint a Dörmögő Dömötör. Veszprém szülötteként ez nem meglepő: családom előfizette a lapot, így minden reggel ott találtam a nappaliban, és már kiskoromtól bele-belelapozgattam. Igaz, a későbbiekben is leginkább csak a Garfieldra és a napi faviccre vetettem egy pillantást a lap végén, na meg arra, hogy a megkérdezett utca emberei között van-e éppen ismerős. (Azóta persze már tudom, ez a műfaj kitalált személyekkel is működik. A szakma finomságai!)

Mindenesetre már akkor sem volt kérdés számomra, amit Budapesten sokan mintha elfelejtenének: nem csupán országos média létezik, a helyi lapok is éppolyan fontosak az állampolgárok életében, és sokszor jóval inkább ezeket fogyasztják, mint mondjuk a Népszabadságot. A fővárosi szalonokkal szemben ugyanakkor Orbán Viktor mindig is tudta ezt: nem véletlen, hogy nem a Fejér Megyei Hírlapot tették a földdel egyenlővé egyik napról a másikra. És nem véletlen az sem, ami most a helyi lapok piacán történik: a központosító kormány már rég rájött, mekkora hatalom rejlik ezekben az újságokban.

Ezért is lehet, hogy a karácsonyi Orbán-interjúban sem a tartalom volt a legérdekesebb, és átírását sem szimpla sajtóetikai vétségként vizsgáljuk. Persze azóta a Fejér Megyei Hírlap elbocsátott újságírói, Klecska Ernő és Hajnal Csilla is elmondták a Mandinernek, jogosan: ez nem egy vicclap, nem megengedhető, ami történt. Amellett elég egyszerű fricskákról van szó, tartalmilag sem túl érdekesek. Annál inkább az interjú ténye és az átírás következményei.

A Mészáros Lőrinchez közeli Opimushoz került helyi lapokban nem volt meglepő a karácsonyi Orbán-interjú. A kormányfő előszeretettel nyilatkozik a házon belülivé lett médiának: így volt ez a Világgazdaságnál s most egyszerre számos újsággal.

Gondoljunk csak bele: ma, amikor a miniszterelnök nem teszi ki magát kritikus újságírói kérdéseknek, mekkora szó, ha egy lapnak nyilatkozik. Az országos sajtó már azt is címlapon hozza, ha egy mondatát sikerül elkapni a parlamenti folyosón. Hát, a Fejér Megyei Hírlap most megkapta az interjút: megküldte a központ. Csak bele ne merjenek nyúlni!

A Népszabadság vesztesége „el is viszi a vidéki napilapok nyereségét. Ezért nincs a Mediaworks megyei napilapjainál fejlesztés, méghozzá semmilyen fejlesztés. [ ] A megyei lapoknál dolgozó kollégák most egyszerre félnek és reménykednek, ellenben egyáltalán nem hullatnak krokodilkönnyeket a Népszabadságért” – írta a baloldali lap beszántásakor Bayer Zsolt, ki tudja, melyik kollégától véve értesüléseit. Mindenesetre most megkapják azt a fejlesztést! Itt a válasz félelmeikre és reményeikre: a központ küldi, amit kell, ők pedig tegyék ki, aztán terítsék a népnek, ennyi a feladatuk. Vajon Bayer Zsolt a szakma csúcsának gondolná, ha publicisztikáit a központból küldenék, s neki csak továbbítania kellene?

A helyi lapokért való aggodalom álságossága nyilvánvaló. A fővárosi elit nem tudja, kik ezek az újságírók, nem tudja, mik a helyi problémák, nem is nagyon figyel az ottani kollégákra. Ők csak addig érdekesek, amíg rendben terjesztik, amit kell. Ha nem, hát a központ majd fentről megmondja, hol kell tisztogatni. A Mandiner-interjúból tudhattuk meg azt is: a kötelezően átvett központi anyagok száma nőtt, „értekezleten elhangzott, hogy pozitív híreket kell inkább közölni”. Ennyire érdekli az új tulajdonost, illetve a Magyar Időktől érkezett stábot a vidék, a helyi újságírás. Nem csoda, hogy azóta az elbocsátások mellett önkéntes távozásokról is hallunk: Czinki Ferenc a függetlenség leépítését, koncepciós eljárást emlegetett, s nem ír többet a Fejér Megyei Hírlapba. S a kollégáknak sincs már miben reménykedniük: csak félnek, ahogy Bayer Zsolt írta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.