Amikor a méret a lényeg

Miért csak egy épülő stadion méretének növeléséről lehet észérvekkel meggyőzni a kormányfőt?

B. Molnár László
2017. 01. 27. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a nagy stadionépítős, olimpiára pályázós – és ezért a világ minden pénzét elköltős – világban akadt egy szurkolótábor, amelyik olyasmiért szállt harcba, ami a közhangulatot figyelembe véve szinte csodaszámba megy. A Vasas szurkolói azért emelték fel a hangjukat, hogy az új Illovszky Rudolf Stadion jóval nagyobb legyen a tervezettnél: ötezres helyett nyolcezres aréna épüljön Angyalföldön.

Nehezen érthető ez a mai világban, hiszen az eddig felépült új stadionokban konganak az ürességtől a lelátók a magyar bajnoki meccseken: még a Ferencváros sem képes a feléig megtölteni a Groupama Arénát, míg a többi új stadionban a félházat sem sikerült soha elérni, mérettől függetlenül. A kárörvendők máris mondhatták, minek ide az a sok stadion milliárdokért, amikor ez sem a nézőszámon, sem a magyar futball színvonalán nem sokat emel.

De nézzük, mi is a helyzet Angyalföldön. Nos, talán kijelenthetjük, végre-valahára a tavaly a kiesés ellen, idén viszont a bajnoki címért harcoló Vasas már-már régészeti jelentőségű otthonát is felújítják. Az ötezer férőhelyes aréna átadását legkésőbb a 2018/19-es szezon kezdetére tervezik, a beruházás pedig zöldmezős lesz: mindent eltüntetnek a föld felszínéről, és a stadion, valamint az edzőcentrum között épül majd egy élőfüves tartalék pálya is. Eredetileg 7,5 milliárd forint szerepelt a kormányhatározatban a stadion költségeire, amihez az év végén hozzáadtak még 5,4 milliárdot a többletkiadásokra.

Persze az utóbbi összeg nem jelentette azt, hogy a stadion befogadóképessége nagyobb lesz. Amikor ez nyilvánosságra került, akkor léptek a szurkolók. A Vasas elnökségéhez írt nyílt levelükben kifejtették, a csapat megérdemelné a nyolcezres arénát. Annak a csapatnak a szurkolóiról van szó, amelynek a tavalyi átlagnézőszáma a kétezret sem érte el, míg idén – amikor ismét régi fényében ragyog a gárda – mindössze egyszer, a stadion búcsúmeccsén volt a lelátón ötezer ember. Ha csak ezt néznénk, mindezt egy legyintéssel el lehetne intézni.

Ám van ennél egy jóval racionálisabb indokuk is a szurkolóknak, amiről a költséges stadionépítéseknél megfeledkeztek az illetékesek. Ugyanis az UEFA 4-es kategóriájú stadion kapacitása minimum nyolcezer fő, azaz nemzetközi kupameccseket kizárólag legalább ekkora befogadóképességű létesítményben lehet rendezni. És vannak egyéb előírások is, például legalább 400 négyzetméteres VIP-részlegnek és minimum 150 férőhelyes parkolónak is lennie kell a stadionban, illetve mellette. Ha ezek nincsenek meg, akkor máris ugrott a hazai pálya: nemzetközi kupameccset csak idegenben játszhat a csapat. „Legyen nyolcezres az Illovszky-stadion is, hogy adott esetben hazai környezetben játszhassunk nemzetközi kupameccset. Ne kelljen költöznünk se Újpestre, se Dunaújvárosba, se Akasztóra, se a világ végére” – olvasható a nyílt levélben.

A Vasas szurkolói szerint a méret igenis számít. És úgy tűnik, Orbán Viktor elfogadta ezt az érvelést, hiszen a keddi, Markovits László klubelnökkel folytatott tárgyaláson szabad utat adott a nagyobb, immár nyolcezres stadion építésének. Az előrehaladott állapotban lévő rekonstrukciót a klub nem állítja le, de elvégez minden olyan változtatást, bővítést, amely a kivitelezés során megvalósítható, és ehhez a kormány minden szükséges többletforrást biztosít.

A történet tehát látszólag happy enddel zárul. De vajon miért csak egy épülő stadion méretének növeléséről lehet észérvekkel meggyőzni a kormányfőt?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.