Van, amit a párt megbocsát

Pocskondiázhatja '56 hőseit, Havas Szófia akkor is érinthetetlen a szocialistáknál.

Veczán Zoltán
2017. 01. 03. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános iskolámban nem fukarkodtak a megrovásokkal, sem szóban, sem írásban. Ellenőrzőbe beírást, igazgatói szóbeli megrovást kaptunk, ha csúnyán beszéltünk vagy ha bohóckodtunk tanóra alatt. Mi tessék-lássék úgy tettünk, mintha elszégyellnénk magunkat emiatt, a szüleink meg úgy, mintha haragudnának ránk, de a történet minden szereplője jól tudta, hogy ezek ártalmatlan gyerekcsínyek, a szankció pedig csak formaság.

Így lehetett ezzel Havas Szófia is, aki 2016. október 23-án az orosz állami televízióban gyalázta az 1956-os forradalmat, náciknak, antiszemitáknak, a „legvalódibb fasisztáknak” nevezve a szabadságharcosokat. Horn Gyula unokahúgát pártja azzal mentegette, hogy a forradalomban megölt édesapja miatt beszél így az ötvenhatos hősökről, majd később – miután a közvélemény felháborodása és a Jobbik feljelentése miatt már nem tudtak hova hátrálni – kinyögték, hogy a politikus párttagságát felfüggesztik, és fegyelmi eljárást indítanak az ügyben. Múlt péntekre eredménye is lett az eljárásnak: Havas Szófiát a párt megrótta, tehát minden a legnagyobb rendben – mondta a Magyar Nemzetnek az etikai bizottság elnöke, Legény Zsolt.

Az általános iskolából jól ismert megrovásszínház előadása véget ért: taps, függöny. A magát demokratikus erőnek nevező szocialista párt tehát semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy egy volt képviselője durvábban pocskondiázza ’56 hőseit, mint a párt elődje, a forradalmat vérbe fojtó Kádár János MSZMP-je. Havas Szófia megkapta a beírást az ellenőrzőbe, és minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Ez az eset kiválóan példázza, hogy a baloldal rozoga, lendületét vesztett egykori zászlóshajója mennyire képtelen az önkritikára. Havas Szófia ráadásul kiemelt figyelemben részesül – elvégre kilenc éve volt már egy hasonló ámokfutása, amikor a forradalmárokat börtönből szabadult nyilasoknak, géppisztolyokkal zsidókra vadászó fiataloknak nevezte.

De ő volt az is, aki a Fővárosi Közgyűlésben egyedüliként szavazott nemmel arra, hogy Mansfeld Péterről teret nevezzenek el, és tüntetőleg kivonult a teremből, amikor a Katynban a szovjetek által lemészárolt lengyel tisztek emlékművének felállításáról volt szó. Havas gyakorlatilag érinthetetlen. A legnagyobb tragédia, hogy nem annak ellenére bánnak vele hímes tojásként, hogy egy pufajkás unokahúga – hanem éppen azért. Ez világos jelzés: az MSZP hatvan évvel elődpártja gaztettei után sem tud szembenézni múltjával.

A legerősebb baloldali párt még arra is képtelen, hogy egy ilyen egyértelmű ügyben gesztust gyakoroljon az elődszervezete által negyven évig elnyomott nemzet irányában, és kitegye Havas Szófia szűrét – csakúgy, ahogy Gyurcsány Ferenc sem képes elismerni felelősségét a forradalom ötvenedik évfordulóján zajlott rendőrattakért. Az egész ország tragédiája, hogy a baloldal két legerősebb pártja mindezek után is értetlenül áll a helyzet előtt, hogy az egyre erősebb Fidesz-ellenes indulatok ellenére nem szavaz rájuk a kutya sem.

Ugyanis amíg ők mázsás teherként viszik a feldolgozatlan múlt, a megújulni képtelenség, illetve az egymás közti civakodás terheit, a kormánypárt polipként ragad meg és húz magához mindent és mindenkit.

A nemzeti együttműködés rendszerében megfér egymás mellett a volt munkásőr Zoltai Gusztáv és megannyi bősz fideszes antikommunista politikus. S mindig azt beszéltetik, aki éppen a megcélzott csoportnál hiteles megszólaló – zseniális trükk. Míg az MSZP figurái lejárt szavatosságúak, a Fideszéi kiválóan újrahasznosítottak. Hasonló az alapanyag, mégis más a végeredmény érzete. Nem kell politológusnak lenni, hogy belássuk, mennyi esélye van ellenük egy Havas Szófiával súlyosbított helyzetű MSZP-nek: semennyi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.