Ringen innen, ringen túl

Azt mindenki tudja és hiszi: Erdei Zsolt elnöksége a lehető legjobb megoldás.

B. Molnár László
2017. 02. 01. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem először, de most különösképpen olyan időket élünk a sport világában, amelyek A-tól Z-ig át vannak politizálva. Kezdve a nemes olimpiai eszmétől – már azt is elítélik, aki népszavazást kezdeményez ebben, annak ellenére, hogy szeretné, támogatná a budapesti rendezést – a különböző sportágak, sportegyesületek elnöki székéig bezárólag. Pedig nem mindegy, ért-e az adott sportághoz valaki, esetleg az ottani világ őszintén, és nem kényszerből fogadja el mint vezetőt. A sportban sem az a lényeg, hogy aki pozícióban van, a mi kutyánk kölke legyen, politikailag tökéletesen megbízható.

Most azonban olyan elnökváltás van kibontakozóban, amelyet a sportág belülről kezdeményezett, és olyan ember a jelölt, aki eddigi sporttevékenységével, eredményeivel nemcsak az ökölvívás szereplőinek, hanem a széles nyilvánosságnak, a bokszot kedvelők legszélesebb rétegeinek a támogatását is magáénak tudhatja. És ami a legfontosabb, soha nem politizált nyilvánosan, egyetlenegy párt vagy ideológia mellett sem tette le a garast. Pedig van meggyőződése, van politikai hovatartozása, de ezt magánügyeként kezeli. Ellentétben szeretett sportágával, amiért bármikor bármire képes volna.

A magyar ökölvívás valamennyi szereplője felkapta a fejét, majd a következő pillanatban már helyeslően gondolta végig, hogy váltásra van szükség, mert az utóbbi években e korábbi sikersportágunk meglehetősen eredménytelen időszakot tudhat maga mögött, még annak ellenére is, hogy az utánpótlás-korosztályokban a kétségkívül meglévő tehetségeink fel-felállhattak a dobogó valamelyik fokára. Ugyanakkor olimpiáról 2000-ben hoztunk utoljára érmet, és ott tartunk Papp László, Gedó György vagy Kovács Kokó István hazájában, hogy már annak is örülnünk kell, ha a nyári játékokra egy-két kvótát szerez a magyar amatőr ökölvívás.

Erdei Zsolt, vagy ahogy mindenki ismeri, Madár – mert ő a jelölt a sportág felemelésére – nem csak sportolóként bizonyított már. Aktív pályafutása során az olimpiai aranyon kívül – Sydney-ben bronzérmet szerzett – mindent megnyert, amit egy amatőr és profi bunyós megnyerhet. Majd szögre akasztotta kesztyűit, és imádott sportágán belül maradva edzőként – Bacskai Balázst kijuttatta Rióba – és szakmai vezetőként (a Madárfészek messze a legjobban működő akadémia) egyaránt bizonyította, igenis képes átadni felhalmozódott tudását, valamint eredményt elérni, korosztálytól függetlenül.

Madár abszolút márkanév az ökölvívásban, rá mindenki felnéz, az ő véleményét mindenki elfogadja. És nem azért, mert ott áll mögötte a politika, hanem mert hiteles a saját sportágán belül. Kétségtelen tény, nem lesz egyszerű dolga, ha végül ő lesz a hazai ökölvívás első embere, de eddigi pályafutása igenis alkalmassá teszi arra, hogy a bizalmat, a lehetőséget megkapja. Ugyanis a sportág sokak szerint a huszonnegyedik órában van; ha nem lesz változás, nem lesz eredmény a felnőttek között, az amatőr boksz kikerülhet a 16 kiemelt sportág közül. Erdei Zsolt tökéletesen alkalmas arra, hogy meggyőzze azokat az ifjú tehetségeket, akik elhagynák az amatőr bokszot ilyen vagy olyan indokkal, hogy maradjanak, vele, a példaképükkel vállvetve harcoljanak azért, hogy a korábbi bajnokok szintjére emeljék ismét a hazai bokszot.

Noha eddig csak kevesen mondták ki, sokan és teljes szívükből támogatják Erdei Zsolt elnöki szerepvállalását. Ám pontosan lehet tudni, tábora, támogatóinak köre napról napra nő. Sőt, információink szerint a jelenlegi elnök, a sportágért a maga módján szintén rengeteget tevő Csötönyi Sándor is támogatja, hogy áprilistól váltás legyen. Bízzunk benne, őszintén teszi, és nem taktikai okokból.

Mert azt mindenki tudja és hiszi: Erdei Zsolt elnöksége a lehető legjobb megoldás. Ringen innen és ringen túl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.