Alapjövedelem Mészáros Lőrincnek

Média, turizmus, építőipar? Mindegy, mi a feladat, ő elvégzi.

Pápay György
2017. 03. 03. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az érdemalapú gazdaság megszűnik Magyarországon, akkor mindenki mehet, amerre lát – mondta Orbán Viktor a minap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén. Ritka pesszimista szavak ezek a magyar miniszterelnöktől. Hiszen ha névértékükön vennénk őket, rögtön kezdhetnénk is csomagolni, s legfeljebb azon töprengenénk a ruhanemű hajtogatása közben, mikor is szűnt meg Magyarországon az „érdemalapú gazdaság”. Mert hogy nem az utóbbi években, az biztos. Nem volt itt ilyesmi azokban az időkben sem, amikor a szocialista–szabad demokrata tandem szavakban a piac oltárán áldozott, de közben láthatatlan kezük gondoskodott arról, hogy saját gazdasági köreik felé lejtsen a (verseny)pálya. Ahogy nem volt közvetlenül a rendszerváltás után sem, amikor a kamikaze üzemmódban dolgozó kormány semmit sem tudott – vagy akart – tenni az ellen, hogy az előző érából átmentett kapcsolati tőkéjüket gazdasági tőkévé konvertálják azok, akik a kutyából szalonna trükkhöz is oly remekül értettek.

A probléma csak az – már ami a kormányfő fenti kijelentését illeti –, hogy a 2010-ben, majd 2014-ben is példátlan felhatalmazást kapott Fidesz egyáltalán nem törekedett az érdemalapúság felé történő elmozdulásra. Nem kiegyenesítették a pályát, csak a lejtés irányán változtattak; míg az első Orbán-kormány a rossz nyelvek szerint a minisztériumi telefonkönyveket cserélte le, addig a második és a harmadik a vállalkozók jegyzékét. Mármint a baráti vállalkozókét. Persze, mint arra korábbi cikkében a Heti Válasz is rámutatott, a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe az is belefér, hogy akik azelőtt a szabad madarakkal szárnyaltak, azok most is hasítsanak a közbeszerzéseken. Nyilván szigorúan érdemalapon, mint a Strabag és a Swietelsky, mely cégek anno a 4-es metró építésének haszonélvezői voltak, ma pedig a magyar futball nagylelkű támogatói. Hiába, úgy tűnik, az a bizonyos nemzeti szalonna igen sokféle pedigréjű alapanyagból készülhet.

A történetbe azért visz némi csavart, hogy Orbán Viktor idézett gondolata a feltétel nélküli alapjövedelem ötletével kapcsolatban hangzott el. A magam részéről maximálisan egyetértek a kormányfővel abban, hogy ez az ötlet felettébb természetellenes, sőt veszélyes. Egyáltalán nem helyes, hogy valakinek a megélhetését – aki máskülönben képes lenne dolgozni – érdemi teljesítmény nélkül, az adófizetők pénzéből garantálja az állam. Csakhogy az a helyzet, hogy Magyarországon az alapjövedelmet már rég bevezették. Méghozzá egyfajta inverz – vagy inkább perverz – formában: nem a legszegényebbek, hanem a leggazdagabbak számára. Pontosabban azok számára, akik arra lettek kiszemelve, hogy a leggazdagabbak legyenek. Ők azok, akik okosabbak Mark Zuckerbergnél, mert innováció és kockázatvállalás nélkül is képesek voltak eljutni a csúcsra. S akiket már a hazai tőzsde is beárazott: vajon mennyit emelkedett tegnap óta a Mészáros-index?

De nem érdemes bántani szegény Mészáros Lőrincet. Ő bizonyára úgy van vele, ahogy említett beszédében a miniszterelnök is fogalmazott: minden munka jobb, mint amikor nincsen munka. Média, turizmus, építőipar? Mindegy, mi a feladat, ő elvégzi. Aztán majd honorálják – érdemei szerint. Így épül mifelénk az érdemalapú gazdaság, amelynek legfőbb építőköve az engedelmesség és a lojalitás. Az meg, mint tudjuk, akkor jó, ha olyan, mint az alapjövedelem. Feltétel nélküli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.